کشور ایران در کدام نیمکره قرار دارد
کشور ایران در کدام نیمکره قرار دارد را از سایت پست روزانه دریافت کنید.
ایران در کدام موقعیت جغرافیایی است
موقعیت :
ایران در نیمکره شمالی بین 25 تا 40 درجه عرض شمالی از خط استوا و بین 44 و 5/63 درجه طول شرقی از نیمروز گرینویچ واقع شده است که این موقعیت بیانگر آن است که ایران در منطقهی معتدله قرار دارد.
از این رو ایران در این عرض جغرافیایی، فاقد آب و هوای سرد است که معمولا در عرضهای بلند وجود دارد و اگر در بعضی نقاط هوای زمستانی بسیار سرد است، بیشتر به سبب ارتفاع زیاد از سطح دریاست نه عرض جغرافیایی.
ایران از دو سوی شمال و جنوب به دریا دسترسی دارد. از سوی شمال، ایران با دریاچهی مازندران (کاسپین) مجاور است. مجاورت با دریای مازندران از نظر آب و هوایی موجب شده که استانهای ساحلیِ این کشور، مثل گیلان و مازندران و گلستان که بین کوهستانهای البرز از یک طرف و دریا از طرف دیگر محصور شدهاند، کاملا زیر تأثیر و نفوذ بادهای مرطوب این دریا قرار گیرند و میزان رطوبت زیاد، به ویژه وجود باران درفصل تابستان، در رشد پوشش گیاهی و ایجاد مناطق جنگلی موثر افتد.
دسترسی به خلیج فارس و دریای عمان از نظر اتصال و ارتباط این کشور با کلیهی کشورهای جهان از طریق آبهای آزاد، بسیار مهم و قابل توجه است، اگرچه از نظر آب و هوایی، به علت گرما و رطوبت زیاد تابستانی محیط گرم و مرطوبی در فصل تابستان به وجود میآورد.
از سوی دیگر، ایران در جنوب غربی آسیا واقع است، آسیای جنوب غربی، در حقیقت منطقهی واسطهای است واقع میان سه قارهی آسیا، اروپا، آفریقا و ایران در این منطقه، از حوادث این سه قاره سخت متأثر است، زیرا هر نوع واقعهای که در این قارهها اتفاق افتد و یا رابطه و مراوده اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و نظامی بین این سه قاره برقرار شود، ناچار تأثیری در ایران خواهد گذاشت.
وسعت وشکل جغرافیایی :
کشور ایران امروزه دارای شکلی شبیه به متوازیالاضلاع ناموزون است و طول یک قطر آن، از آرارات در شمال غربی کشور به خلیج گواتر در جنوب شرقی به وسعت 2250 کیلومتر و طول قطر دیگر آن از خرمشهر در ساحل خلیج فارس به سرخس در شمال شرقی 1400 کیلومتر است. در نتیجه، دو استان آذربایجان در شمال غربی ایران و سیستان و بلوچستان در منتهیالیه جنوب شرقی کشور، نسبت به یکدیگر و همچنین نسبت به تهران ـ پایتخت کشور ـ از سایر استانها دورتر هستند.
شکل جغرافیایی و وسعت خاک کشور از قرن هشتم پیش از میلاد، یعنی زمان حکومت مادها که اولین سلسله آریایی را تشکیل دادند تا حدود یک قرن پیش همواره متغیر بوده است.
ایران امروز، با وسعت 1648195 کیلومتر مربع معادل یک بیست و هفتم وسعت قاره آسیا و نزدیک به یک نودم خشکیهای جهان است. خاک ایران به تنهایی، بیشتر از مجموع مساحت شش کشور اروپایی آلمان، فرانسه، انگلستان، ایتالیا، هلند و بلژیک است.
جنوبیترین نقطهی این سرزمین بندر «گواتر» و شمالیترین نقطه آن «دامنهی آرارات» است. شرقیترین ناحیهی ایران «کوهک» در مرز پاکستان و غربیترین آبادی آن «بازرگان» در مرز ترکیه قرار دارد. اختلاف ساعت میان شرقیترین و غربیترین نقاط مرزی ایران حدود یکساعت و هیجده دقیقه است.
منبع مطلب : geographyiran.blogfa.com
مدیر محترم سایت geographyiran.blogfa.com لطفا اعلامیه سیاه بالای سایت را مطالعه کنید.
موقعیت جغرافیایی ایران نسخه متنی
موقعيت جغرافيايي ايران
کشور ايران شانزدهمين کشور بزرگ جهان است. ايران در نيمکره شمالي، نيمکره شرقي در قاره آسيا و در قسمت غربي فلات ايران واقع شده و جزو کشورهاي خاور ميانه است.
نصف النهار 5 44 شرقي از غربي ترين نقطه ايران و نصف النهار 18 63 شرقي از شرقي ترين نقطه ايران عبور مي کند. همچنين مدار 3 25 شمالي از جنوبي ترين نقطه ايران و مدار 47 39 شمالي از شمالي ترين نقطه اين کشور مي گذرد.
ايران با 1648195 کيلومتر مربع مساحت از شمال با ارمنستان، آذربايجان، و ترکمنستان هر سه از جمهوريهاي شوروي سابق و درياي خزر، از مشرق با افغانستان و پاکستان، از مغرب با ترکيه و عراق و از جنوب با خليج فارس و درياي عمان همسايه است. مساحت ايران يک پنجم مساحت آمريکا و تقريبا سه برابر فرانسه است.
ايران کشوري کوهستاني محسوب ميشود. بيش از نيمي از مساحت کشور را کوهها و ارتفاعات، و کمتر از 4/1 آن را نيز اراضي قابل کشت تشکيل داده است. ارتفاعات ايران را به طور کلي مي توان به چهار رشته کوه شمالي، غربي، جنوبي و کوههاي مرکزي و شرقي تقسيم کرد که از اين جهت در مرتبه بيست و سوم کوههاي جهان قرار دارد.
سه رشته کوه ايران را احاطه مي کنند: کوه هاي سبلان و تالش در شمال غربي، رشته کوه بلند و بسيار کهن زاگرس (متعلق به دوران ژوراسيک) در غرب و جنوب غربي و رشته کوه البرز در شمال که دماوند، بلندترين قله ايران با 5670 متر ارتقاع را شامل مي شود. دماوند مهمترين قله در شمال شرقي تهران قرار دارد
فقط 14 درصد از زمينهاي ايران قابل کشت و زرع است. 8 درصد اراضي ايران جنگل، 55 درصد مراتع طبيعي و 23 درصد کوير و بيابان است.
حدود 200، 180 کيلومتر مربع از خاک ايران را جنگلها پوشانده که حدود 5/55 % آن مربوط به جنگل هاي غرب کشور است. جنگلهاي شمال کشور در حاشيه جنوبي دريايي خزر 19%، جنگلهاي پسته پراکنده در جنوب و شرق 3/13%، جنگلهاي کوهستاني ارس 6/6% و جنگلهاي گرمسير و کويري نيز 6/5% آن را تشکيل ميدهد.
پايه هاي شمالي البرز که پوشيده از درختان مختلف ميباشد، بزرگترين محل کشت و کار است و در گوشه و کنار خلخال، جنوب اردبيل و نهار خوران (در جنوب گرگان) ميتوان جنگلهاي دوست داشتني شمال را مشاهده کرد.
در مرکز ايران نيز دو بيابان وسيع به نام دشت کوير (با بيش از 200 هزار متر مربع) و دشت لوت (166 هزار متر مربع) قرار دارد.
اکثر رودهاي جاري در ايران کم آباند و تنها رود قابل کشتيراني آن، رود کارون است. مهمترين رودهاي حوضه خليح فارس و درياي عمان عبارتاند از: کارون، جراحي، کرخه، در، زهره، دالکي، اروند رود، مهران، ميناب، سرباز، با هوکلات، تياپ، ناي بند، شور ومند.
رود کارون با 950 کيلومتر طول، چهل و هشتمين رود جهان است.
ايران در قلب خاورميانه همچون پلي درياي مازندران بزرگترين درياچه جهان را به خليج فارس و درياي عمان، از شمال به جنوب وصل ميکند و گذرگاهي است براي ارتباطات فرهنگي - سياسي دنياي شرق و غرب.
کشور ايران داراي آب وهواي متنوعي است که با مقايسه نقاط مختلف کشور، اين تنوع را به خوبي ميتوان مشاهده کرد.
چشمه هاي زلال، باغهاي پسته، دشتهاي پر از لاله، فصلهاي متنوع، کوهها و صخره ها، شبهاي پرستاره، سرزمينهاي ناهموار بي انتها، آتشفشانهاي غير فعال پوشيده از برف، جنگلهاي سرپوشيده کوهپايه هاي البرز و سواحل زيباي درياي خزر از جمله ديدنيهاي زيباي ايران هستند که همه ساله توجه بسياري از جهانگردان را به خود جلب مي کند.
در کنار خصوصيات مورد توجه سرزمين بزرگ ايران که از نظر جهانگردي اهميت بسيار زيادي دارد، وجود کوههاي بلند، دشتهاي پهناور، صحراها، رودخانه ها و درياچه هاي مختلف، همگي در کنار يکديگر شرايط جغرافيائي بخصوصي بوجود آورده اند که در هر موقع سال مي توان هر يک از چهار فصل را در يکي از مناطق ايران پيدا کرد.
پايتخت ايران شهر تهران و 98% مردم ايران مسلمان هستند.
گردآورنده: يهدا فرهنگ
منبع مطلب : library.tebyan.net
مدیر محترم سایت library.tebyan.net لطفا اعلامیه سیاه بالای سایت را مطالعه کنید.
جواب کاربران در نظرات پایین سایت
مهدی : نمیدونم, کاش دوستان در نظرات جواب رو بفرستن.
کشور ایران در کدام دو نیمکره قرار دارد
ممنونم
ریدی حاجی
نه
و
من نمیدونم
کشور ایران در نیمکره شمالی قرار دارد
شما اول یاد بگیر که اسامی را به سلیقه خودت تغییر ندی بعد. دریای خزر تا ابدالدهر دریای خزر هستش. همونطور که سنگ خلیج فارس را به سینه میکوبید که نگن خلیج عرب، لطف کن و اسامی عوض نکن