در حال پالایش مطالب میباشیم تا اطلاع ثانوی مطلب قرار نخواهد گرفت.
    توجه : تمامی مطالب این سایت از سایت های دیگر جمع آوری شده است. در صورت مشاهده مطالب مغایر قوانین جمهوری اسلامی ایران یا عدم رضایت مدیر سایت مطالب کپی شده توسط ایدی موجود در بخش تماس با ما بالای سایت یا ساماندهی به ما اطلاع داده تا مطلب و سایت شما کاملا از لیست و سایت حذف شود. به امید ظهور مهدی (ع).

    کدام قسمت گیاه وظیفه غذاسازی دارد

    1 بازدید

    کدام قسمت گیاه وظیفه غذاسازی دارد را از سایت پست روزانه دریافت کنید.

    نگاهی کوتاه به بخش چهارم علوم گوناگونی گیاهان

    اندام های گیاهان دانه دار:

    در گیاه اندام های مختلفی وجود دارد. برخی از اندام ها در رشد گیاه مؤثرند و گروهی دیگر وظیفه تولید دانه را به عهده دارند. دسته ی اول که اندام های رویا نام دارند. شامل ریشه ، ساقه و برگ می شوند. این اقدام ها با جذب آب و مواد لازم، انتقال آن ها به سلول های غذا ساز و سپس رساندن مواد غذایی ساخته شده به همه سلول های گیاه باعث رشد آن می شوند گروه دوم اندام های زایا مثل گل و میوه هستند که تشکیل دانه و پراکنده شدن آن برای رشد گیاه جدید را به عهده دارند. در گیاهان مختلف ساقه و ریشه هر کدام ممکن است در هوا، خاک یا آب قرار د اشته باشند.

    ریشه :

    ریشه گیاه را محکم در خاک نگه می دارد، کار اصلی ریشه ،‌جذب آب و مواد لازم برای غذاسازی گیاه در برگ است. ریشه ها متناسب با نوع گیاه و نوع محیط ، در سطح خاک پخش می شوند. یا آن که به اعماق آن فرو روند. گاهی ممکن است ریشه ها در آب یا هوا قرار داشته باشند.
    ریشه ی گیاه به کمک تارهای کشنده که مانند مو هستند. آب و مواد معدنی را جذب می کند تا آن ها را به برگ برساند.

    ساقه ها

    بیشتر ساقه ها را به علت آن که در بالای خاک قرار می گیرند، آسان می توان شناخت. ساقه ها، دو کار اصلی دارند. شاخه ها و برگ ها را روی خود نگه می دارند. آب و نمک های جذب شده از زمین را به برگ ها می رسانند. اما ساقه ها، کارهای دیگری را هم انجام می دهند. مثلاً نیشکر نوعی ساقه است که مقدار زیادی ماده ی قندی را در خود نگه می دارد. ساقه محل عبور آوندهاست. آوندها، لوله های باریک و یک طرفه ای برای جابه جایی مواد در گیاهند. آوندهای چوبی آب و مواد معدنی (شیره خام) را از ریشه به برگ می رسانند. آوندهای آبکش دار مواد غذایی ساخته شده در برگ ( شیره پرورده) را از آن جا به همه سلولها می برند. تعداد و قطر آوندهای چوبی بیشتر از آوندهای آبکش است.

    ساقه : در ساقه های چوبی،‌جوانه هایی در اطراف و انتهای ساقه وجود دارد که رشد طولی ساقه برعهده آن هاست. بعضی ازاین جوانه ها تبدیل به برگ و گل و بعضی تبدیل به شاخه می شوند. گیاهان چوبی، علاوه بر رشد طولی، رشد قطری هم دارند. به همین علت سال به سال قطر تنه ی درختان زیادتر می شود. افزایش قطر درخت به دلیل زیاد شدن آوندهاست. آوندهای چوبی … بیشتر از آوندهای آبکش افزایش می یابند، به طوری که بیشتر قطر تنه ی درخت را تشکیل می دهند.

    برگ :

    برگ کارخانه ی غذاسازی گیاه است. بیشترین مقدار سبزینه (کلروفیل) گیاه که محل غذاسازی گیاه است. در برگ ذخیره شده است. با وجود آنکه برگ در گیاهان مختلف به شکل های بسیار گوناگونی دیده می شود،‌کار اصلی آن در همه گیاهان تقریباً یکی است. در پوسته نازکی که پشت و روی برگ را می پوشاند، سوراخ های بسیار ریزی به نام روزنه وجود دارد که فقط با میکروسکوپ دیده می شوند. سلول های وسط برگ از این راه کربن دی اکسیدهوا را برای عمل غذاسازی و اکسیژن را برای تنفس می گیرند. آب و مواد معدنی لازم نیز از راه رگ برگ ها از طریق ساقه به برگ می رسد، رگ برگ ها، مجموعه آوندها بوده و به آوندهای ساقه و ریشه متصل اند.
    هر برگ غیراز رگ برگ، دم برگ و پهنک هم دارد. دم برگ قسمتی است که برگ به وسیله آن ساقه متصل می شود. پهنک قسمت سطح برگ را معمولاً نازک است می گویند. شکل پهنک در برگ گیاهان مختلف بسیار متفاوت است. لبه ی پهنک هم ممکن است صاف یا دندانه دار یا دارای بریدگیهای عمیق باشد، اگر برگ فقط یک دم برگ داشته باشد، آن را ساده می گویند. اما در بعضی از گیاهان، به هر دم برگ تعدادی برگچه متصل است. در این حال برگ را مرکب می نامند.

    فتوسنتز:

    در بررسی ساختمان برگ، سلول های سبزینه (کلروفیل) درون دانه های سبزرنگی به نام کلروپلاست قرار دارد. کلروپلاست مانند آشپزخانه ی سلول های گیاهی است. هر کلروفیل، ملکول شیمیایی است که مانند سرآشپز تهیه غذا را به عهده دارد. در انجام این کار ، ماده های رنگی به او کمک می کنند. بخشی از عمل غذاسازی گیاهان (فتوسنتز) نیازمند نور خورشید است و قسمتی از آن احتیاج به نور ندارد. درست مثل اینکه برخی کارهای مربوط به تهیه غذا به انرژی حرارتی اجاق احتیاج داشته ( مثل پختن) و بعضی کارها نیازی به گرما ندارند. (مثل آماده کردن گوشت، پاک کردن برنج و …) مواد اولیه مورد نیاز برای غذاسازی گیاهان آب و کربن دی اکسید بوده و محصول آن مواد قندی در اکسیژن است.
    در خرما و نیشکر مواد قندی فراوان است و در زیتون و بادام مواد چربی زیاد است. گیاه در سلول های برگ ابتدا مواد قندی را می سازد و سپس آن ها را به مواد دیگری تبدیل می کند. مواد غذایی تولید شده در برگ از طریق آوند آبکش به جوانه ها، گل و میوه و سایر قسمت های گیاه برده می شود.

    گیاهان سبز:

    تنها موجودات زنده ای هستند که می توانند غذای خود را به کمک نور خورشید از آب و دی اکسید کربن بسازند. در این فرایند که فتوسنتز نامیده می شود، اکسیژن تولید می شود که موجودات زنده برای تنفس به آن نیاز دارند. جانوران یا به غذایی که گیاهان می سازند وابسته اند یا مستقیماً از گیاهان تغذیه می کنند و یا جانوران دیگری را می خورند که خود گیاه خوارند. بدون گیاهان همه ی جانوران ، از جمله انسان ها می میرند.

    طبقه بندی گیاهان: بیش تر گیاهان، آب و املاح را از راه ریشه ها جذب می کنند و توسط لوله های باریکی به نام آوند به ساقه وبرگ ها انتقال می دهند. به این مجموعه لوله ها دستگاه آوندی می گویند و بر این اساس سلسله ی گیاهان را به دو گروه بزرگ تقسیم می کنند: گیاهان بدون آوند(شامل جلبک ها و خزه ها) و گیاهان آوندی(شامل پنجه گرگیان،‌دم اسبیان ، سرخس ها،‌مخروط داران و گیاهان گل دار)

    گیاهان گل دار: تکامل یافته ترین و پیچیده ترین گروه از سلسله ی گیاهان اند. آن ها گل هایی دارند که اندام های جنسی گیاه را در بر می گیرد. اندام های جنسی ، میوه و دانه تولید می کنند. دانه گیاهکی است که به همراه ذخیره ای از غذا در پوستی محافظ قرار گرفته است، به طوری که در شرایط مناسب به سرعت گیاهی جدید پدید می آورد.

    گیاهان گل دار را به دو گروه عمده ی تک لپه ای ها و دو لپه ای ها تقسیم می کنند.

    تک لپه ای : با ویژگی های مشترک زیر به راحتی تشخیص داده می شوند:

    - گیاهک درون دانه ی آن ها یک لپه (دارای ذخیره ی غذایی) دارد.

    - ریشه ی افشان دارد و برگ ها غالباً دم برگ ندارند، پهنک برگ در اغلب تک لپه ای ها کشیده و رگبرگ ها موازی هستند.

    - دستجات آوندی در ساقه ی این گیاهان پراکنده اند.

    - تعداد گل برگ های گل، اغلب 3 یا مضربی از این عدد است.

    گیاهان تک لپه ای در طبیعت فراوان هستند.مانند گندم، برنج، ذرت و خرما.

    دولپه ای ها دارای ویژگی های مشترک زیر هستند:

    - گیاهک یا جنین دانه دو لپه دارد.

    - اغلب آن ها ریشه ی راست دارند.

    - رگبرگ ها منشعب و غیرموازی و به شکل های گوناگون است.

    - تعداد قطعات گل 2 یا 5 یا مضربی از این اعداد است.

    - دستجات آوندی در ساقه در روی یک دایره قرار دارند.

    دولپه ای ها نسبت به تک لپه ای ها گستردگی و تنوع بیش تری دارند، اکثر گل ها، سبزی ها، درخت چه ها و درختان گل دار از این گروه اند.

    ریشه: ریشه ی بیش تر گیاهان گل دار، در قاعده ی ساقه ی اصلی قرار دارد. ریشه طوری پخش می شود که گیاه را ثابت و محکم در زمین نگه دارد. وظیفه ی مهم دیگر ریشه، جذب آب و نمک های معدنی مورد نیاز گیاه از خاک است.

    انواع ریشه: ریشه ها را از روی شکل ظاهری به دو گروه تقسیم می کنند: ریشه های راست و ریشه های افشان. در ریشه ی افشان تعداد زیادی ریشه ی کوچک از قاعده ی ساقه منشعب می شود که به طور گسترده و نه خیلی عمیق در خاک پخش می شوند. در ریشه ی راست، ریشه چه (ریشه ی کوچک دانه) ریشه ی اصلی را می سازد و ریشه های فرعی از آن منشعب می شوند. گاهی مثلاً در هویج و تربچه، ریشه ی اصلی در نتیجه ی ذخیره کردن مواد غذایی، متورم می شود. در مناطق کویری ریشه ی بعضی از گیاهان برای رسیدن به آن درون زمین پیش می رود و ریشه ی افشان در زیر سطح خاک به طور وسیعی گسترده می شود. ریشه ی افشان کاکتوس در زیر سطح زمین به طور وسیعی گسترده می شود، تا به سرعت آب باران های نادر را جذب کند.

    ساختار ریشه: ریشه های جدید دائماً از نقطه ای بالای نوک ریشه ی اصلی می رویند. نوک ریشه را کلاهک ریشه حفاظت می کند. کمی بالاتر دسته ای از تارهای کشنده ی ظریف ریشه را احاطه می کنند. این تارها از سطح ریشه می رویند و آب و نمک های معدنی را از خاک جذب می کنند. در مرکز ریشه بافت خاصی وجود دارد که آب را به بالا و به پیکر اصلی گیاه هدایت می کند.

    ساقه: ساقه معمولاً اندامی هوایی است که اندام های دیگر گیاه(برگ ها، جوانه ها، گل ها و میوه ها) را بر روی خود نگه می دارد و از طریق آوندهایش از یک سو آب و نمک را از ریشه به برگ ها می رساند و از سوی دیگر مواد ساخته شده در برگ را به سایر اندام ها هدایت می کند. با آن که اغلب ساقه ها هوایی هستند، اما برخی از آن ها زیر زمینی و برخی دیگر آبزی اند. ساقه ها بر حسب نوع زیستگاه به سه دسته تقسیم می شوند: ساقه های هوایی، ساقه های آبی و ساقه های زیر زمینی. ساقه های هوایی ممکن است راست، پیچنده، خزنده یا بالا روند باشند. ساقه های راست، چوبی (درختی) یا علفی اند. ساقه های راست چوبی مانند درخت چنار، بلوط، بید و درختان میوه به حد کافی استحکام دارند. یونجه، بادمجان و آفتابگردان ساقه ی علفی راست دارند. ساقه های پیچنده (نیلوفر)، بالا رونده (مو) و خزنده (توت فرنگی) استحکام چندانی ندارند.

    ساقه های آبزی نرم و انعطاف پذیرند و در بین سلول های سازنده ی آن ها فضاهای بین سلولی هوادار وجود دارد،‌مثل نیلوفر آبی. ساقه های زیر زمینی سبزینه ندارند و از برگ های قهوه ای رنگ فلس مانند پوشیده شده اند.

    برگ: در بیش تر برگ ها بخش نازک و گسترده ای به نام پهنک و دنباله ای به نام دمبرگ وجود دارد. در پهنک برگ رگبرگ ها را مشاهده می کنید که همان انشعابات آوندها هستند. شکل پهنک، وضع رگبرگ ها و طرز قرار گرفتن برگ ها بر روی ساقه گوناگون است. برگ ها از لحاظ شکل پهنک،‌ممکن است ساده یا مرکب باشند. در برگ ساده پهنک به قطعات کوچکتر تقسیم نمی شود و لبه ی آن ممکن است صاف یا دانه دار باشد. در برگ مرکّب، پهنک در اثر بریدگی های عمیق، به قطعات کوچکتری تقسیم می شود. رگبرگ ها نیز متنوع اند و ممکن است منشعب یا موازی باشند.

    گل : گل اندام های تولید مثل گیاه را دربر می گیرد. گل،‌میوه و دانه تولید می کند که از آن ها نسل جدیدی از گیاه پدید می آید. گل های همه ی گیاهان گلبرگ های رنگارنگ و معطر ندارند. گندمیان گلبرگ ندارند و در بعضی از درختان گلبرگ ها آن قدر کوچک اند که اصلاً متوجه وجود آن نمی شوید. بخش های گوناگون گل در انتهای دمگل روی دایره هایی قرار می گیرند. این بخش ها، شکل ها و اندازه های متفاوتی دارند ولی وظیفه ی همه ی آن ها یکی است.

    گل حاوی اندام های تولید مثل گیاه است. قسمت نر گل پرچم نامیده می شود که دانه های گرده را تولید می کند. قسمت ماده مادگی نام دارد و بعد از لقاح میوه و دانه تولید می کند.

    دانه: گیاهان گل دار و مخروط داران ، دانه تولید می کنند. هر دانه، اگر در شرایط مناسب قرار گیرد می تواند بروید و گیاه جدیدی تولید کند. دانه ی گیاهان گل دار را در درون میوه نمو می یابد، اما در مخروط داران،‌دانه در درون مخروط رشد می کند.

    قسمت های مختلف دانه: همه ی دانه ها سه قسمت دارند:

    1- پوسته که همان پوشش دانه است که از دانه محافظت می کند.

    2- غذای ذخیره شده در مغز دانه به رشد گیاه جوان کمک می کند.

    3- جوانه یا جنین که گیاهک جوان و بسیار ریزی در داخل دانه است.

    مخروطیان: مخروطیان گیاهان درختی اند که مخروط هایی حاوی دانه دارند. بیش تر مخروطیان درختان همیشه سبزی با برگ های محکم و شبیه سوزن اند که می توانند زمستان های سخت را از سر بگذارنند. معروف ترین آن ها درخت کاج است که عمدتاً در مناطق سردسیر می رویند. مخروط های نر به صورت خوشه ای رشد می کنند و کوچک تر از مخروط های مادهاند.مخروط های نر تعداد زیادی دانه ی گرده تولید می کنند که باد آن ها را می پراکند چوبی ساخته شده اند و هر پولک حاوی دو یا چند دانه است. دانه ها رشد می کنند و بال در می آورند به نحوی که وقتی پولک های مخروط رسیده از یکدیگر جدا می شوند باد دانه ها را تا فواصل دور پراکنده می کند.

    چهار گونه درخت از مخروطیان:

    - سکویا – سدر – سرخ درا – کاج جنگلی

    منبع: کتاب معلم (راهنمای تدریس) علوم تجربی سوم دبستان ، سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی وزارت آموزش و پرورش ، چاپ

    منبع مطلب : shahedzar3a.blogfa.com

    مدیر محترم سایت shahedzar3a.blogfa.com لطفا اعلامیه بالای سایت را مطالعه کنید.

    علوم ابتدایی

    علوم ابتدایی

    غذاسازان بزرگ

    بخش 2

     غذاسازان بزرگ

    گیاهان می توانند با استفاده از موادی که از زمین و هوا می گیرند، غذا بسازند. قسمتی از غذاهایی که می خورید از گیاه و قسمت دیگر از جانور به دست می آید، جانواران از گیاهان تغذیه می کنند و اگر گیاه نباشد زندگی انسانها و جانوران از بین می رود.

    آنچه برای غذاسازی لازم است:

    سبزینه یا کلروفیل:

     ماده ای سبز رنگ است که در برگ وجود دارد و گیاهان با کمک این ماده در برگ های خود غذا می سازند.

    دی اکسید کربن:

    گازی است که برای غذاسازی لازم است. مواد سوختنی هنگام سوختن، گاز دی اکسید کربن تولید می کنند. ما نیز مقداری از این گاز را با هوای داخل شش ها به بیرون می فرستیم. دی اکسید کردن گازی است که از سوختن مواد مختلف ایجاد می شود و در هوا وجود دارد و از راه سوراخ های کوچکی که در برگ گیاه است به نام روزنه وارد گیاه می شود.

    آب:

     آب به وسیله ریشه از زمین گرفته می شود. خاک با آب نمناک می شود و ریشه گیاه به وسیله تارهای باریکی که دار د آب را جذب می کند و به برگ می رساند.

    خاک: گیاهان سبز مواد معدنی را که در خاک وجود دارد و در آب حل می شوند از ریشه می گیرند و همراه آب به برگ های خود می رسانند. آهن یکی از مواد معدنی است که مقدار آن در گیاه ذرت و بدن انسان به نسبت مساوی وجود دارد ولی در خاک بیشتر است و موجب رشد گیاه می شود.

    نور خورشید:

     نور خورشید برای غذاسازی گیاه لازم است. گیاهان در تاریگی نمی توانند رشد کنند.

    سفر آب از ریشه تا برگ: در ساقه و برگ، لوله های بسیار باریکی وجود دارد که آب از راه آنها از ریشه به برگ می رسد. به این لوله ها آوند می گویند. بعضی  از آوندها غذایی را که در برگ ساخته شده است، به داخل میوه یا ریشه انتقال می دهند تا در آنجا ذخیره شود.

    پرسش های بخش 2

    پاسخ صحیح را با علامت × مشخص کنید.

    1- گیاه چگونه آب را جذب می کند؟

    به وسیله برگ 

    به وسیله میوه 

    به وسیله تارهای ریشه  

    به وسیله ساقه      

    2- محل غذاسازی در کدام قسمت گیاه انجام می شود؟

    ریشه 

    ساقه 

    برگ   

    میوه  

    3- غذای اندوخته بوته گل سرخ در کدام قسمت گیاه دیده می شود؟

    ریشه 

    ساقه 

    برگ   

    گل    

    4- در بین گیاهان زیر کدامیک در عمل غذاسازی فعال تر هستند؟

    گل گلایل 

    گندم  

    خیار   

    درخت گردو 

    5- آب چگونه به قسمت های مختلف گیاه می رسد؟

    از راه آوند 

    از راه تارهای نازک ریشه 

    از راه هوا  

    از سوراخ های ریز برگ  

    سوالات تشریحی:

    به سوالات زیر پاسخ کامل دهید؟

    1- کدام گروه از موجودات زنده می توانند برای خود غذا بسازند؟

    گیاهان سبز

    2- گیاه در کدام  اندام خود غذا می سازد؟

    در برگ

    3- رگه هایی که در برگ گیاه می بینید چیست؟

    آوند

    4- گیاهان برای غذاسازی به چه چیزهایی نیاز دارند؟

    سبزینه - دی اکسید کربن - آب - خاک - نور خورشید

    5- آیا نوع آب و خاک در شد گیاه اثر دارند؟

    بله، در شمال ایران که خاک حاصلخیزی  دارد، گیاهان بیشتری رشد می کنند.

    6- چند گیاه نام ببرید که در برگ خود غذا ذخیره می کنند؟

    کاهو و کلم

    7- در کدام یک از این گیاهان کار غذاسازی شدیدتر است؟ چرا؟ گوجه فرنگی، بوته گندم، بوته گل سرخ

    بوته گوجه فرنگی. چون در مدت کوتاهی محصول زیادی می دهد و میوه آن محتوی مواد غذایی فراوان است.

    8- آیا خود گیاه از اندوخته اش استفاده  می کند؟

    خیر، اندوخته گیاه، غذای اضافی است که به مصرف سایر موجودات زنده می رسد.

    منبع مطلب : mehran1376.blogsky.com

    مدیر محترم سایت mehran1376.blogsky.com لطفا اعلامیه بالای سایت را مطالعه کنید.

    علوم تجربی : درس 11 شگفتی های برگ (ششم ابتدایی) Sixth Grade

    درس 11                                               شگفتی های برگ

    1- غذا سازی در کدام قسمت گیاه انجام می شود ؟

    در برگ گیاهان

    2- چرا برگ های مکان اصلی عمل فتوسنتز محسوب می شوند ؟

    زیرا دارای سبزینه ی فراوان و روزنه و رگ برگ هستند.

    3- سبزینه چیست ؟ وظیفه ی آن را بنویسید.

    قسمت سبز برگ است – وظیفه اش غذاسازی بوسیله نور خورشید ، آّب و کربن دی اکسید است.

    4- فتوسنتز چیست ؟

    غذاسازی گیاهان به وسیله ی نور خورشید را « فتوسنتز » می گویند.

    5- برای عمل غذاسازی چه موادی نیاز است ؟

    آب که از ریشه جذب می شود و کربن دی اکسید که روزنه های برگ از هوا می گیرند.

    6- فتو چیست ؟

    به معنی نور است.

    7- سنتز چیست ؟

    به معنی ساختن است.

    8- آیا گیاهان در زمستان هم می توانند غذاسازی کنند ؟ چرا ؟

    خیر ، زیرا در زمستان نور خورشید به اندازه ی کافی برای فتوسنتز موجود نمی باشد ، یعنی قدرت تابش خورشید کم است.

    9- باید از قرار دادن الکل به طور مستقیم روی حرارت جلوگیری کرد . چرا ؟

    زیرا الکل بسیاری آتش گیر است.

    10- ساقه ی سبز چه گیاهی می تواند غذاسازی کند ؟ چرا ؟

    لوبیا ، زیرا ساقه ی لوبیا کلروفیل زیادی دارد.

    11- آیا برگ گیاهان علاوه بر فتوسنتز کاربرد دیگری نیز دارند ؟

    برگ برخی به شکل تله در آمده و می تواند حشرات و حتی جانوران کوچک را شکار کنند.

    12- چرا گیاهان به آب نیاز دارند ؟

    آب مواد مورد نیازی را که گیاه ، از خاک می گیرد در خود حل می کند تا گیاه بتواند از آن استفاده کند.

    13- اکسیژن مورد نیاز برای تنفس جانوران چگونه تأمین می شود ؟

    از اکسیژنی که حاصل فتوسنتز گیاهان است.

    14- در شکل زیر دو شمع روشن را زیر دو ظرف شیشه ای مشاهد می کنید . کنار یکی از شمع ها گیاه کوچکی درون گلدان قرار دارد. در کدام ظرف شمع دیرتر خاموش می شود ؟

    شمعی که گیاه کنارش قرار دارد . زیرا شمع برای سوختن به اکسیژن نیاز دارد و گیاه با فتوسنتز اکسیژن مورد نیاز را تأمین می کند.

    15- سه مورد از فواید فتوسنتز را بنوسید.

    1- غذاساز است. 2- اکسیژن لازم برای تنفس موجودات زنده تأمین می شود. 3- باعث از بین رفتن آلودگی محیط زیست می شود.

    16- دو میوه ی روغن دار را نام ببرید.

    نارگیل و زیتون

    17- دانه یا نام ببرید که هم روغنی است و هم پروتئین دارد.

    سویا

    آزمایش کنید.                             صفحه 7

    1- بر روی یک قاشق نشاسته ، قطره قطره محلول ید بریزید. مشاهدات خود را یادداشت کنید و در کلاس گزارش دهید.

    با اضافه کردن ید به محلول ، رنگ آبی تیره ظاهر می شود.

    نکته :

    در پوسته ی نازکی که پشت و روی برگ را می پوشاند . سوراخ های بسیار ریزی به نام روزنه وجود دارد که فقط با میکروسکوپ دیده می شوند . سلول های وسط برگ از این راه کربن دی اکسید هوا را برای عمل غذاسازی می گیرند و اکسیژن را وارد هوای اطراف می کنند. آب و مواد معدنی لازم نیز از راه رگ برگ ها از طریق ساقه به برگ می رسد. هر برگ غیر از رگ برگ ، دم برگ و پهنک هم دارد. دم برگ قسمتی است که برگ به وسیله ی آن به ساقه متصل می شود. تعداد روزنه ها در دو سطح بالایی و پایینی برگ متفاوت می باشد. تعداد روزنه ها در قمست زیرین برگ بیش تر است.

    2- یک برگ را در یک بشر ( ظرف شیشه ای آزمایشگاهی ) کوچک بگذارید و آن قدر الکل روی آن بریزید تا روی آن را بپوشاند . حال این بشر را در یک بشر بزرگ تر که تا نیمه از اب پر شده است . بگذارید . آن قدر این بشر را حرارت دهید که تمام رنگ سبز از برگ خارج شود و شما آن را در بشر کوچک ببینید. بگر را با احتیاط از بشر خارج کنید و آن را با آب بشویید.

    سپس برگ را در یک بشقاب بگذارید و محلول ید را روی آن بریزد. چه مشاهده می کنید ؟

    رنگش آبی تیره می شود.

    ایستگاه فکر                              صفحه 78

    نتایج دو آزمایش قبل را که انجام داده اید با یکدیگر مقایسه کنید. چه نتیجه ای می گیرید ؟

    در هر دو آزمایش با اضافه کردن محلول ید ، رنگ آبی تیره ظاهر می شود. نتیجه می گیریم که : 1- برای تشخیص نشاسته از ید استفاده می کنیم. 2- برگ گیاه که محل غذاسازی گیاه است نیز نشاسته دارد.

    نکته :

    مهمترین محصول فتوسنتز « گلوکز » است . گلوگز مولکولی کوچک است و به راحتی در آب حل می شود. گیاهان ، گلوکز را به صورت نشاسته در می آورند و در خود ذخیره می کنند. صدها یا شاید هزاران گلوکز ف یک مولکول نشاسته را می سازند. در بعضی از بخش های دیگر گیاه ، مانند ساقه ، ریشه ، میوه و دانه ها نیز نشاسته انباشته می شود.

    گلوکز پس از تغییر ف به چربی و پروتئین نیز تبدیل می شود. مانند دانه های روغنی و سویا.

    جمع آوری اطلاعات                                           صفحه 79

    آیا می دانید در قسمت های مختلف گیاهان چه مواد غذایی وجود دارد ؟

    بله ، دانه های روغنی ( مانند افتابگردان) ، دانه های نشاسته دار ( مانند گندم و ذرت) و دانه های پروتئین دار (مانند سویا که پروتئین گیاهی است.)

    در این مورد اطلاعات جمع آوری و جدول زیر را کامل کنید :

    ایستگاه فکر                                          صفحه 79

    گیاهان چگونه به کم کردن آلودگی هوا کمک می کنند ؟

    کربن دی اکسید حاصل از تنفس جانوران و سوختن نفت و گاز است که باعث آلوده شدن هوا می شود. گیاهان برای فتوسنتز به کربن دی اکسید نیاز دارند. با این کار باعث کم شدن این گاز در هوا می شوند.

    بیش تر بدانید

    چون گیاهان می توانند با نور خورشید غذا بسازند به آن ها « تولید کننده » می گویند . در عمل فتوسنتز علاوه بر تولید غذا ف اکسیژن نیز تولید شده و به محیط وارد می شود . معادله شیمیای فتوسنتز به صورت زیر است :

    اکسیژن + غذا >-------- نور خورشید سبزینه -------- کربن دی اکسید + آب

    گفت و گو کنید                                       صفحه ی 79

    زمین را بدون فتوسنتز تصورکنید !

    نبودن فتوسنتز چه اثری بر زندگی گیاهان ، جانوران و انسان ها دارد ؟

    1- تولید غذا توسط گیاهان متوقف می شود.

    2- گیاهان از بین می روند.

    3- جانورانی که گیاه خوار هستند از بین می روند .

    4- آلودگی خوا زیاد می شود.

    5- گیاهان و گوشت گیاه خواران عمده غذای انسان ها را تشکیل می دهد که اگر آن ها از بین بروند انسان نیز آسیب می بیند.

    نکته :

    دانه های روغنی ، به منظور استخراج روغن از دانه ی آن ها پرورش می یابند ، ولی به عنوان منبع با ارزش پروتئین نیز مطرح هستند و باقی مانده ی محصول بعد از روغن کشی به این منظور استفاده می شود.

    منبع مطلب : 6shom-iran.blogfa.com

    مدیر محترم سایت 6shom-iran.blogfa.com لطفا اعلامیه بالای سایت را مطالعه کنید.

    جواب کاربران در نظرات پایین سایت

    مهدی : نمیدونم, کاش دوستان در نظرات جواب رو بفرستن.

    میخواهید جواب یا ادامه مطلب را ببینید ؟
    رقیه سیلاوی 3 روز قبل
    0

    کنح

    رقیه سیلاوی 3 روز قبل
    0

    کنح

    علی سیلاوی هستم 3 روز قبل
    0

    سلام

    هدیه 3 روز قبل
    1

    عالی بود

    یزدان همتی 1 ماه قبل
    1

    محصول غذاسازی گیاهان چه موادی هستند

    یزدان همتی 1 ماه قبل
    2

    اصلی ترین برگ هست

    0
    علی سیلاوی هستم 3 روز قبل

    الاوبر

    ناشناس 1 ماه قبل
    1

    برگ

    یاسمن 1 ماه قبل
    0

    کدام یک در غذا سازی گیاه تولید میشو

    یاسمن 1 ماه قبل
    0

    کدام یک در غذاسازی گیاه تولید میشود

    ناشناس 2 ماه قبل
    1

    در کدام گیاه عمل غذاسازی بر عهده نیست

    الف. گندم

    ب.هویچ

    ج.کاهو

    د.کاکتوس

    0
    رقیه سیلاوی 3 روز قبل

    س

    0
    علی سیلاوی هستم 3 روز قبل

    من نمی دونم چی

    1
    کاکتوس 1 ماه قبل

    کاکتوس

    محمد کرمیان 2 ماه قبل
    -1

    🏃🏃🏃🏃🏃🏃🏃

    محمد کرمیان 2 ماه قبل
    -2

    عالی خیلی خوبه دستتون درد نکنه ده ستاره هم کمه

    1
    ناشناس 1 ماه قبل

    عالی

    برای ارسال نظر کلیک کنید