مواد اولیه شیشه چیست علوم هفتم
مواد اولیه شیشه چیست علوم هفتم را از سایت پست روزانه دریافت کنید.
شیشه چگونه ساخته می شود؟
شیشه مادهای است که به دلیل آرایش اتمی/ملکولی خاص خود حالت جامد دارد ولی بر خلاف دیگر جامدها بلوری نیست. این حالت هنگامی رخ میدهد که ماده مذاب قبل از رسیدن به نقطه انتقال به شیشه به سرعت سرد میشود.
دید کلی :
شیشه از نظر ساختمان مولکولی در حالت جامد آرایش مولکولی نامنظم دارد . در درجه حرارت های بالا شیشه مثل هر مایع دیگری رفتار می کند . اما با کاهش دما گرانروی آن به طور غـیر عادی افزایش می یابد و باعـث می شود مولکول ها نتوانند در آرایشی که مورد نیاز بلور است ، قرار گیرند . به این ترتیب شیشه از نظر ساختمان مولکولی مانند مایعات نامنظم است ولی این ساختمان غـیر منظم دیگر متحرک نیست . شیشه جسمی سخت است که سختی آن حدود 8 می باشد و همه به جز الماس ها را خط می اندازد . وزن مخصوص شیشه 5/2 گرم بر سانتی متر مکعب بوده و بسیار ترد و شکننده است . شیشه در مقابل تمام مواد شیمیایی حتی اسیدهای قوی و بازها مقاومت کرده و تحت تاثیر خورندگی واقع نمی شود ، به همین عـلت ظروف آزمایشگاهی را از آن می سازند . فقط اسید فلوئوریک اچ اف بر آن اثر داشته و شیشه را در خود حل می کند .
تاریخچه :
شیشه گری یکی از قدیمی ترین حرفه هایی است که بشر بدان اشتغال داشته است . مصری ها سازنده اولین اشیای شیشه ای بوده اند که ظروف به دست آمده از حفاری مصر قدمت 5 هزار ساله دارد . رومیان نیز از فن شیشه گری مهارت داشته اند . در این صنعت از سایرین پیشرفته تر بودند . رونق شیشه سازی در نخستین ادوار تاریخ اسلامی صورت گرفته است ، زیرا هـنری بود که در مساجد و زیارتگاه ها و تزیینات مـذهـبی جلوه خاصی داشته و مورد استفاده قرار می گرفـت . در ایران نیز ساختن شیشه قـدمت چند هزار ساله دارد . نخستین واحد ماشینی تولید شیشه ساختمانی در ایران در سال 1340 شروع به کار کرد .ترکیبات سازنده شیشه :
اجزای اصلی تشکیل دهنده شیشه :
با نگاه به جدول عناصر ، کمتر عنصری را می توان یافت که از آن شیشه به دست نیاید ولی سه ماده کربنات دو سود ، سنگ آهک و سیلیس مواد اصلی تشکیل دهنده شیشه می باشند . مواد شیشه ساز مورد تایید موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران عبارتند از سیلیس ، دی اکسید بور ، پنتا اکسید فسفر که از هـر یک به تنهایی می توان شیشه تهیه کرد .
گداز آورها :
کربنات سدیم ، کربنات پتاسیم و خرده شـیشـه ، سـیلـیکات سدیم و سـلـیـس با گدارآورها می باشند در آب حل می شوند و از شفافیت شیشه به تدریج کم می کنند به هـمین عـلـت است که اغلب شیشه های مصرف شده در گـلخانه پس از چند سال کدر می شوند و نور از آن ها به خوبی عـبور نمی کند .
تثبیت کننده ها :
برای آن که مقاومت شـیشـه را در مقابل آب وهـوا ثابت کنیم باید اکسـیدهای دوظرفـیتی باریم ، سرب ، کـلسیم ، مـنـیزیم و روی به مـخـلـوط اضافه کنیم که به این عـناصر ثابت کـننده می گـویند .
تصفـیه کننده ها :
تصفیه کننده ها موجب کاستن حباب هوای که وجود در شیشه می شوند و بر دو نوع اند :
1 ) فـیزیکی : سولفات سدیم ، کلرات سدیم با ایجاد حباب های بزرگ ، حباب های کوچک را جذب و از شیشه مذاب خارج می کنند .
2 ) شیمیایی : املاح آرسنیک و آنتیموان ترکیباتی ایجاد می کنند که حباب های کوچک داخل شیشه را از بین می برند .
تا اینجا به مواردی اشاره کردیم که عدم وجودشان در مواد اولیه باعـث از بین رفتن مرغـوبیت کالا می شد . حال چند ماده دیگر که به نوعـی در تولید شیشه سهیم هستند ، اشاره می کنیم .
افزونی ها :
1 ) استفاده از بوراکس به جای اکسید و کربنات سدیم ( گدارآور ) که در اثر حرارت به سدیم اکسید وبورم اکسیدتجزیه می شود و در واقع به جای هر دو ماده عمل می کند .
2 ) استفاده از نیترات سدیم برای از بین بردن رنگ سبز شیشه ( ناشی از اکسید آهن که همراه مواد دیگر وارد کوره می شود . )
3 ) استفاده از اکسید منگنز که باعـث مقاومت بیشتر در مقابل عـوامل جوی و شفاف تر شدن شیشه می شود .
4 ) استفاده از اکسید سرب به جایکلسیم اکسید برای ساختن شیشه های مرغـوب بلور که باعـث درخشندگی شیشه می شوند .
5 ) برای ساختن بلور مرغـوب از اکسـید نقـره اسـتفاده می کنند .
6 ) اسـتفاده از فلدسپار که باعـث مقاومت بهتر در مقابل مواد شیمیایی می شود .
7 ) برای این که شیشه در برابر اسید فلوئوریدریک هم مقاوم باشد ، ترکیباتی از فـسـفـات به آن می افزایند .
8 ) استفاده از خرده شیشه که به ذوب مواد سرعت بیشتری می دهد .
9 ) استفاده از اکسید فلزات برای تهیه شیشه های رنگی .
10 ) اکسید سزیم برای جذب پرتوفروسرخ و اکسیدبر ، برای ازدیاد مقاومت حرارتی مورد استفاده قرار می گیرند .
دو نمونه از عـناصر تشکیل دهنده که عـمومیت بیشتری دارند در زیر ذکر می کنیم .
ترکیبات (1) : اکسید سیلیسیم حدود 74 تا 80 درصد و بقیه شامل پر اکسید سـدیم تا 15 درصد و اکسـید کلسیم 7 تا 12 درصد اکسـید منیزیم 2 تا 4 درصد و 2 درصد هم عـناصر دیگر چون آهن(ш) اکسید ، آلومینیوم اکسید ، منیزیم اکسید ، تیتانیم فسفید ، سیلیسیم تری اکیسد .
ترکیبات (2) : اکسـید سـیـلـیـسـیـم در حدود 73 درصد ، اکسـید سـدیم 15 درصد ، اکسـید کـلـسـیم 55/5 درصد ، اکـسـید منیزیم 6/3 درصد ، اکـسـید آلـومـیـنـیـوم 5/1 درصد ، اکـسـید بور و اکـسـید پتاسـیم هر کدام 4/0 درصد ، اکـسـید آهن و اکـسید سـیلـیـسـیم 6 ظرفـیتی هـریک 3/0 درصد .
منبع مطلب : esch71.blogfa.com
مدیر محترم سایت esch71.blogfa.com لطفا اعلامیه سیاه بالای سایت را مطالعه کنید.
ساخت شیشه | شیشه - رامادر
برای پاسخ به سؤال مواد اولیه شیشه چیست؟ ابتدا باید با مفهوم آن آشنا شد. شیشه یک جامد غیر بلوری میباشد که میتواند شکل یک جامد سخت و شکننده و یک ماده مذاب روان داشته باشد، این رفتار انتقال شیشه نامیده میشود. برای بررسی رفتار شیشه که بهصورت بلوری شکننده یا مایعی لاستیکی شکل میباشد؛ باید از مواد اولیه ساخت شیشه که تشکیلدهنده شیشه است آگاهی داشت. مواد اولیه صنعت شیشه و انواع آن را بهاختصار بیان می نماییم:
ماده اولیه شیشه در سایر مواد بهصورت بازیافت شیشههای دیگر میباشد که برای کاهش حباب داخل شیشه و افزایش مقاومت به آن سدیم سولفات - سدیم کلرید - تری اکسید آنتیموان اضافه مینمایند.
مواد و عناصر ذکرشده با درصدهای معین و متغیری بهعنوان مواد اولیه ساخت شیشه میباشد که انواع شیشه با کاربردهای مختلف تولید میشود. مواد اولیه صنعت شیشه، بیشترین تحول را در صنعت ساختمانسازی به وجود آورده است. با گذشت 2000 سال تا به الان بیشتر از 93 درصد شیشه از مواد اولیه ساخت شیشه شامل آهک سیلیس و کربنات سدیم تشکیل شده است. در طی این سالها در ترکیبات اصلی شیشه تغییرات کمی به وجود آمده است. از پایهایترین مواد اولیه ساخت شیشه سیلیسیم دی اکسید Sio2 را می توان نام برد.
شیشه بهعنوان یکی از اصلیترین مصالح و عضو ساختمان محسوب میشود که علاوه بر کارایی که دارد، زیبایی فضای داخل و نمای خارجی ساختمان را چند برابر میکند. برای شناخت بهتراست ابتدا با مواد تشکیلدهنده شیشه ساختمانی آشنا شده. در بررسی فرایند و عناصر شیشه ساختمانی مواد اصلی و پایه عناصر شیشه اکسید سیل سیم، نسوزید سدیم، اکسید کلسیم است که درصد این عناصر بنا بهسختی شیشه میتواند متغییر باشد. برای افزایش مقاومت شیشه در برابر هوا و آب تثبیتکنندههای سرب، کلسیم، منیزیم و روی و اکسید دو ظرفیتی باریم را به خمیر شیشه ساختمانی اضافه میکنند تا به مقاومت بالای شیشه دست یابند. با افزودن ترکیبات شیمیایی و فیزیکی سولفات سدیم، کلرات سدیم، املاح آرسنیک، آنتیموان حبابهای تشکیلشده بر روی شیشه کاسته و از بین میبرند. علاوه بر مواد ذکرشده در مواد تشکیلدهنده شیشه ساختمانی عناصر دیگری به شیشه افزوده میشود تا در شکلگیری شیشه ساختمانی شفاف و مقاوم کمک نمایند.
مراحل ساخت شیشه فلوت
شیشه فلوت نوعی شیشه است که مقاومت بسیار بالایی دارد و قطر شیشه فلوت تولیدشده می تواند از 0.5 تا 25 میلیمتر باشد.
مراحل ساخت شیشه فلوت به این صورت است که:
مراحل تولید شیشه سکوریت
تولید شیشه لمینیت
در تولید و مراحل ساخت شیشه لمینیت: به روی یکی از شیشهها لایه PVB قرار میدهند و دوباره در لایه بعدی شیشه قرار میدهند. سپس شیشه لمینیت را وارد دستگاه اتوکلاو میکنند. داخل دستگاه خلأ کامل است که هوا را از بین شیشهها خارج می کند به دلیل وجود گرما در داخل دستگاه اتوکلا لایه PVB بین دو شیشه میچسبد و باعث ایجاد استحکام و متصل شدن شیشهها به هم میشود؛ همه این عوامل در تولید شیشه لمینت موجب مقاومت بالا شیشه در برابر صوت و دما است.
منبع مطلب : www.ramadoor.co
مدیر محترم سایت www.ramadoor.co لطفا اعلامیه سیاه بالای سایت را مطالعه کنید.
جواب کاربران در نظرات پایین سایت
مهدی : نمیدونم, کاش دوستان در نظرات جواب رو بفرستن.
مواد اولیه شیشه سازی چیست
سیلیس
سیلیس
ماسه
سلام ببخشید کسی جواب رو میدونه بگید ممنون
ش
سلام
نمیدونم, کاش دوستان در نظرات جواب رو بفرستن.
نه