مهمترین عاملی که موجب شده برخی از گونه ها برای همیشه از بین بروند چیست
مهمترین عاملی که موجب شده برخی از گونه ها برای همیشه از بین بروند چیست را از سایت پست روزانه دریافت کنید.
درس 12 مطالعات اجتماعی حفاظت از زیستگاه های ایران
به طور کلی، مهمترین عاملی که موجب شده است برخی گونه ها برای همیشه از بین بروند یا برخی از گونه ها در معرض خطر قرار بگیرند، فعالیت های نادرست انسان ها بوده است.
شکار بیش حد و صید بی رویه نیز باعث کاهش بعضی گونه های جانوری شده است.
یکی از چیز هایی که حیات زیستگاه ها را تهدید می کند، زباله است.
هر چه جمعیت بیشتر می شود، فعالیت های کارخانه ای و حمل و نقل و تولید مواد سمی هم بیشتر می شود. گاز های سمی که از اتوموبیل ها یا کارخانه ها به هوا و آب وارد می شوند یا سم هایی که در آفت کش های کشاورزی وجود دارد، اثرات بدی بر زندگی گیاهان و جانوران دارند.
برخی از مهمترین دلایل حفاظت از زیستگاه ها عبارتند از:
1-سپاسگزاری از نعمت های خداوند
2-لذت بردن از زیبایی ها و تفکر در آفرینش
3-حق حیات
4-وابستگی موجودات زنده به یکدیگر
5-فواید گیاهان و جانوران
سازمان حفاظت از محیط زیست
مهمترین وظیفه ی سازمان حفاظت از محیط زیست، مراقبت از زیستگاه های طبیعی کشور و جلوگیری از تخریب و آلودگی آن ها است.
محیط بان ها مسئول اجرای قوانین و مقررات در یک منطقه هستند.
محیط بان ها از منطقه ی تحت نظارت خود، بازدید می کنند و کلیه ی رویداد ها یا فعالیت هایی را که موجب تخریب محیط زیست می شوند شناسایی می کنند.
حفاظت از محیط زیست مخصوص سازمان حفاظت از محیط زیست نیست، بلکه وظیفه ی همه ی ما است.
سازمان حفاظت از محیط زیست، برخی از مناطق کشور را که در آن جا حفظ و تکثیر نسل جانوران یا گیاهان اهمیت خاصی خاصی دارد، به عنوان منطقه ی حفاظت شده اعلام می کند. این منطقه ممکن است جنگل یا مرتع یا دشت یا کوهستان باشد. برای مثال، منطقه ی جنگل های حرا در آب های خلیج فارس و دشت ارژن در فارس و اشترانکوه در لرستان از مناطق حفاظت شده ی کشور ما هستند.
در منطقه ی حفاظت شده، مقررات خاصی برای حفظ گیاهان و جانوران تعیین می شود. برای مثال، شکار و صید یا قطع درختان و از بین بردن گیاهان در این منطقه ممنوع است.
اصل 50 قانون اساسی
در جمهوری اسلامی ایران، حفاظت محیط زیست که نسل امروز و نسل های بعد باید در آن حیات رو به رشدی داشته باشند، وظیفه ی عمومی تلقی می گردد... .
منبع مطلب : mobin0.blogfa.com
مدیر محترم سایت mobin0.blogfa.com لطفا اعلامیه بالای سایت را مطالعه کنید.
نمونه سوال درس 12 مطالعات هفتم
سوالات درس 12
1. علت تنوع زیاد گونه های گیاهی وجانوری در ایران چیست؟
شرایط جغرافیایی ایران
2. کدام گونه های جانوری و گیاهی مخصوص ایران است؟
سوسن چلچراغ، سمندر لرستانی، لاله واژگون
3. مهم ترین عامل از بین رفتن برخی از گونه های گیاهی و جانوری چیست؟
فعالیت های نادرست انسان ها
4. انسان در بهره برداری از طبیعت چگونه عمل می کند؟ مثال بزنید.
ما در بهره برداری از طبیعت و رفع نیا زهای خودمان باید طوری برنامه ریزی وفکر کنیم که کمترین آسیب به محیط وارد شود.
برای مثال : کشیدن راه و ساختن خانه ها یا شهر ها، بدون تفکر و برنامه ریزی، جنگل ها یا مراتع را از بین می برد، برخی برای تأمین زغال و سوخت درختان را قطع می کنند.
5. تعادل طبیعت چگونه به هم می خورد؟
وقتی درختان جنگلی در یک ناحیه نابود میشوند، جانورانی نیز که غذایشان را دراین جنگل ها به دست می آورند، از بین می روند و تعادل طبیعت به هم می خورد.
6. شکار بی رویه چگونه نسل بسیاری از جانوران را در خطر انقراض قرار می دهند؟
شکار بیش از حد و صید بی رویه نیز باعث کاهش بعضی گونه های جانوری شده است. وقتی شکارچیان برای تفریح یا استفاده از پوست، شاخ ها و استخوان، حیواناتی مثل گورخر، آهو یا پرندگان را در یک دشت محاصره و به آنها حمله می کنند، به تدریج نسل این گونه ها رو به کاهش می گذارد یا در خطر انقراض قرار می گیرد.
7. چرا زباله ها حیات زیستگاهها را تهدید می کنند؟
زیرا بسیاری از زباله هایی که ما تولید می کنیم، زیان آورند و سا لهای زیاد درمحیط باقی می مانند.
8. افزایش جمعیت چگونه بر زندگی گیاهان وجانوران تأثیر بدی می گذارد؟
هرچه جمعیت بیشتر می شود، فعالیت های کارخانه ای و حمل و نقل و تولید موادسمی هم بیشتر میشود. گاز های سمی که از اتومبیل ها یا کارخانه ها به هوا و آبوارد می شوند یا سم هایی که در آفت کش های کشاورزی وجود دارد، اثرات بدی برزندگی گیاهان و جانوران دارند.
9. مهمترین دلایل حفاظت از زیستگاهها کدامند؟
الف) سپاسگزاری از نعمت های خداوند
ب) لذت بردن از زیبایی ها و تفکر در آفرینش
پ) حق حیات دیگر موجودات
ت) وابستگی موجودات زنده به یکدیگر
ث) فواید گیاهان و جانوران
10. رابطه درست وصحیح با طبیعت نشانه چیست؟
نشانه شکرگذاری از نعمت های الهی
11. آیا تخریب زیستگاه ها آرامش انسان را برهم می زند؟ توضیح دهید.
انسان از دیدن منظره های طبیعی لذت می برد. ما با دیدن جلوه های طبیعی بهعظمت آفرینش خداوند پی میبریم. همهٔ ما وقتی اوقات فراغت خود را در دامنطبیعت میگذرانیم احساس آرامش بیشتری می کنیم. اگر زیستگا هها، تخریب یا نابود شوند، انسان از نعمت استفاده ودیدن این زیبایی ها محروم می شود.
12. آیا انسان حق دارد در استفاده از طبیعت زیاده روی کند؟ توضیح دهید.
انسان، تنها موجود زندهٔ روی زمین نیست، سایر موجودات زنده نیز حق حیات دارندو مثل انسان، مخلوق خداوند هستند. انسان ها می توانند فقط در حدی که نیاز هایشان را برآورده کنند، از طبیعت بهره برداری کنند و حق ندارند به دلیل زیاده روی درمصرف یا سودجویی، گونه ها را نابود کنند.
13. چگونه نابودی برخی از گونه های جانوری سبب نابودی جانوران می شود؟
وقتی برخی گونه های یک زیستگاه نابود می شوند، غذای برخی گونه های دیگر کم می شود و آن گونه نیز شروع به کاهش می کند، در نتیجه تعادل زندگی در آنجا به هم می خورد.
14. برخی از فواید گیاهان وجانوران را ذکر کنید.
بعضی از جانوران و گیاهان منابع غذایی برای انسا نها هستند. ما از گوشت برخیدام ها یا پرندگان و میوه ها، غلات، سبزیجات و چای تغذیه می کنیم. بعضی از گیاهان خاصیت دارویی دارند و برای درمان بیماری ها استفاده می شوند. بخشی از دارو هایی که در داروخانه ها فروخته می شوند از عصارهٔ گیاهان به دست آمده است.
15. مهمترین وظیفه سازمان حفاظت از محیط زیست چیست؟
مهمترین وظیفهٔ سازمان حفاظت از محیط زیست، مراقبت از زیستگا ههای طبیعیکشور و جلوگیری از تخریب و آلودگی آنها است.
16. مهمترین شغل در سازمان حفاظت از محیط زیست چیست؟
محیط بانی
17. وظیفه ومسولیت محیط بانان چیست؟
محیط بان ها مسئول اجرای قوانین و مقررات محیط زیست در یک منطقه هستند. محیط بان ها از منطقهٔ تحت نظارت خود، بازدید میکنند و کلیه رویداد ها یافعالیت هایی را که موجب تخریب محیط زیست می شوند شناسایی میکنند.
18. محیط بانان چه مواردی را به سازمان خود گزارش می دهند؟
آنها ممکن است قطع درختان، بوته کنی، شکار غیرقانونی، روشن کردن آتش، آلودگی های محیط زیستی یا سیل و طغیان رودخانه را در یک مکان مشاهده کنند و آن را به سازمان گزارش دهند. بدین ترتیب محیط بانان با همکاری سایر اعضای سازمان از آلودگی و تخریب محیط زیست جلوگیری می کنند.
19. برخی از کارهایی را که ما برای حفاظت از محیط زیست می توانیم انجام دهیم را ذکر کنید.
الف) نچیدن گل ها
ب) کاشت ونگهداری گیاهان در محیط زندگی
پ) قرار دادن غذا و آب برای حیوانات در زمستان
ت) قرار دادن باقیمانده برنج یا نان برای پرندگان
ث) کاهش مصرف کاغذ ودستمال کاغذی و جدا کردن کاغذ از زباله های تر
ج) نخریدن وسایل تزئینی درست شده از اعضای حیوانات
چ) روشن نکردن آتش در جنگل
ح) تماس با شهرداری یا سازمان حفاظت از محیط زیست در صورت بروز آلودگی مهم در محل زندگی
20. منظور از منطقه حفاظت شده چیست؟
سازمان حفاظت محیط زیست، برخی از مناطق کشور را که در آنجا حفظ و تکثیر نسل جانوران یا گیاهان اهمیت خاصی دارد، به عنوان منطقۀ حفاظت شده اعلام می کند. این منطقه ممکن است جنگل یا مرتع یا دشت و کوهستان باشد.
21. چند مورد از مناطق حفاظت شده ایران را بگویید.
برای مثال، منطقهٔ جنگلهای حَرا در آب های خلیج فارس و دشت ارژن در فارس واُشترانکوه در لرستان از مناطق حفاظت شدهٔ کشور ما هستند.
22. برخی از مقررات مناطق حفاظت شده را بنویسید.
شکار و صید یا قطع درختان و از بین بردن گیاهان در این منطقه ممنوع است.
23. اصل ۵۰ قانون اساسی چه چیزی را مطرح می کند؟
در جمهوری اسلامی ایران، حفاظت محیط زیست که نسل امروز و نسل های بعد بایددر آن حیات رو به رشدی داشته باشند، وظیفهٔ عمومی تلقی می گردد و… .
منبع مطلب : motavaseteh12.blogfa.com
مدیر محترم سایت motavaseteh12.blogfa.com لطفا اعلامیه بالای سایت را مطالعه کنید.
انقراض
انقراض، فرومیرش یا نابودیِ گونهای وضعیتی در زیستشناسی و بومشناسی است که به پایانِ کارِ یک گونه گفته میشود. انقراض هنگامی پدید میآید که واپسین عضوِ یک گونه میمیرد و آن گونه دیگر نمیتواند با زایش و تولید مثلِ طبیعی به زندگی خود ادامه دهد. این رخداد با گذر زمان مشخص میشود، زیرا اطمینان دقیق از نابود شدن یک گونه به پیدا نشدن آن گونه در آینده بستگی دارد.
طی فرگشت گونههای زیستی به دلایل گوناگون، از جمله تلاش برای همزیستی با محیط یا رقابت با دشمنان طبیعی، تکامل پیدا میکنند و گونههای پیشین نابود میشوند که گفته میشود منقرض شدهاند. بهصورت طبیعی، یک گونه با گذشت ۱۰ میلیون سال از پیدایش آن، منقرض شده و به گونهٔ دیگری تبدیل میشود.[۲] تخمین زده میشود که ۹۹٫۹ درصد از جانداران در طول تاریخ منقرض شدهاند. عدهای از پژوهشگران بر این باورند که نیمی از گونههای کنونیِ جهان تا سال ۲۱۰۰ نابود میشوند.[۳][۴] اتحادیه بینالمللی حفاظت از محیط زیست در گزارش سال ۲۰۱۱ خود اعلام کرد که ۲۵٪ از پستانداران زمین در شرف نابودی و انقراض هستند.[۵]
در سال ۲۰۰۳ نیز فهرست قرمز اتحادیه بینالمللی حفاظت از محیط زیست حاکی بود که بیش از ۱۲ هزار گونه (از میان ۴۰هزار گونهٔ ارزیابیشده) بهنوعی با خطر انقراض مواجه هستند که ازجمله یکهشتم پرندگان، ۱۳ درصد گیاهان گلدار جهان و یکچهارم کلیهٔ پستانداران را شامل میشود.[۶]
تعریف[ویرایش]
یک گونه هنگامی منقرضشده نامیده میشود که واپسین عضو بچهزای آن بمیرد. گونهای به صورت عملی منقرض میشود که در آن تعداد موارد بارآوری آنچنان کم شود که امکان بقای آن گونه از میان میرود. این مسئله به تعداد جنسهای گونه از هر دو نوع نر و ماده و نیز گستردگی و پخش جغرافیایی آنها در زمین ربط دارد. در بومشناسی، انقراض به نابودی یک جاندار در ناحیهای معین گفته میشود، حتی اگر آن جاندار به زندگی در دیگر مناطق ادامه دهد. به جانورانی که در خطر نابودی گونهای هستند گونه در معرض خطر گویند. نابودی ناگهانی یک گونه میتواند اثرهای بدی بر دیگر گونههای وابسته داشته باشد و نابودی آنها را نیز در پی داشته باشد. به این روند زنجیرهٔ انقراض میگویند.
وضعیت شبه انقراض به حالتی گفته میشود که در آن بهدلیل دیده نشدن یک گونه برای مدتهای طولانی، انتظار منقرض شدن آن گونه میرود، ولی پس از سالها یکی از اعضای آن گونه دیده میشود.
دلیلها[ویرایش]
دلیلهای گوناگونی برای انقراض جانداران وجود دارد و این خود برآمده از انواع بیشمار جانداران است. سادهترین دلیل انقراض یک گونه، از دست دادن توانایی زایش آن یا ناتوانی در رفتن به شرایط بهتر آب و هوایی است. هنگامی نیز که یک جانور در طول زمان توانایی خود برای رقابت با دیگر جانداران برای بهدست آوردن غذا را از دست میدهد، منجر به انقراض خود میشود.
نابودی زیستبوم[ویرایش]
یکی از دلیلهای انقراض جانوران نابودی تدریجی یا ناگهانیِ زیستبومهای آنهاست. چنین چیزی یا میتواند بهدلیل آلوده شدن محیط زندگی جاندار باشد یا بهدلیل کوچک شدن منطقهٔ شکار جاندار بهدلیل وارد شدن یک گونهٔ شکارچی قویتر در آن منطقه. در این صورت، جاندار نمیتواند به بقا ادامه دهد و منقرض میشود. آلودگی مکان زیست میتواند به نابودی کامل یک گونه در یک ناحیه منجر شود که این فرایند میتواند بهسرعت یا با گذر زمان انجام شود. نابودی جنگلهای استوایی که منجر به از میان رفتن زیستبومهای بسیار گشته، یکی از نمونههای انقراض بهدلیل نابودی زیستبومهاست.
شکار، رقابت و بیماری[ویرایش]
هنگامی که میزان مرگ و میر یک گونه از میزان زایش آن جلو میزند، احتمال انقراض در درازمدت مطرح میشود. بهدلیل شکار بیرویهٔ جانوران بهدست انسانها در قرنهای گذشته، نسل بسیاری از گونهها به خطر افتاده و تعداد بسیاری نیز منقرض شدهاند. از جملهٔ شناختهشدهترین نمونههای انقراض یک گونه بهوسیلهٔ شکار بیرویه، نابود شدن نسل ببر مازندران در ایران است که شکار موردعلاقهٔ شاهان قاجار بودهاست.
انسانها با معرفی یک گونه به یک منطقه نیز میتوانند در نابودی دیگر گونههای طبیعی آن منطقه دست داشته باشند. هنگامی که دریانوردان با خود دام به مناطق ناشناخته میبردند و اقدام به پرورش آنها در آن مناطق میکردند یا ناخواسته گونههای موش از سراسر جهان با کشتی به دیگر مناطق برده میشدند، تعادل زیستمحیطی آن مناطق به هم میخورَد. این گونههای تازهوارد با خود بیماریهای ناشناخته برای گونههای بومی به همراه داشتند که باعث بیماری و مرگ آنها میشد. از سویی رقابت گونههای نوین با گونههای قبلی، اغلب به انقراض گونههای پیشین منجر میشد. چنین روندی بهویژه در استرالیا و نیوزیلند دیده شد.[۹]
گرم شدن زمین[ویرایش]
گرم شدن زمین نیز میتواند به انقراض گونههای طبیعی منجر شود. دانشمندان در حال بررسی چگونگی تأثیر این پدیده بر روند انقراض هستند.[۱۰] از جمله جاندارانی که از گرم شدن زمین رنج میبرند، جاندارانی هستند که در مناطق با آب و هوای سرد زندگی میکنند و نسبت به افزایش دما بسیار حساسند.
گمان میرود عکس این روند که سرمایش جهانی است، میلیونها سال پیش باعث نابودی کامل دایناسورها در زمین شده باشد.
با افزایش گازهای گلخانهای و گرم شدن زمین، بسیاری از دوزیستان، همچون قورباغهها، نابود شدهاند و زندگی جانداران قطب شمال و جنوبگان به خطر افتادهاست. هنگامی که یخهای قطبی آب میشوند و زیستبوم جانوران جنوبگان را کوچکتر و کوچکتر میکنند، این جانوران با کمبود غذا و مکان تولید مثل مواجه میشوند و در خطر نابودی قرار میگیرند.
سرعت انقراض[ویرایش]
انجمن جانورشناسی لندن در تازهترین «نمایهٔ موجودات زندهٔ کُره» در سال ۲۰۱۴ میگوید که روند نابودی گونهها حتی بدتر از آن است که تاکنون تصور میشد. این گزارش حاکیست که بررسیها با شیوههای تازه نشان میدهد که جمعیت گونهها ظرف ۴۰ سال اخیر نصف شده؛ درحالیکه ارزیابیها تا سال ۲۰۱۲ با شیوههای قبلی، شدت این روند را کمتر نشان میداد. این گزارش میگوید که جمعیت پستانداران، پرندگان، خزندگان، دوزیستان و ماهیها بهطور متوسط ۵۲ درصد و جمعیت گونههای آب شیرین ۷۶ درصد کاهش یافتهاست.[۱۱]
مقابله با انقراض[ویرایش]
بهدلیل در خطر انقراض بودن بسیاری از گونههای طبیعی، دانشمندان در تلاش هستند تا روشهایی برای جلوگیری از این اتفاق پیدا کنند. نگهداری از جانورانِ در خطر در باغ وحشها و تلاش برای تولید مثل آنها درون این محیطهای حفاظتشده از این روشهاست. در دستاوردی بنیادین در سال ۲۰۱۱ میلادی، دانشمندان توانستند با استخراج سلولهای بنیادیِ جانوران در خطر انقراض، راهی نو برای کمک به جلوگیری از نابودی آنها پیدا کنند.[۱۲]
جستارهای وابسته[ویرایش]
منابع[ویرایش]
کتابها[ویرایش]
منبع مطلب : fa.wikipedia.org
مدیر محترم سایت fa.wikipedia.org لطفا اعلامیه بالای سایت را مطالعه کنید.
جواب کاربران در نظرات پایین سایت
مهدی : نمیدونم, کاش دوستان در نظرات جواب رو بفرستن.
نمیدونم, کاش دوستان در نظرات جواب رو بفرستن.
لطفا سوالا که جوابشان 1کلمه باشن