توجه : تمامی مطالب این سایت از سایت های دیگر جمع آوری شده است. در صورت مشاهده مطالب مغایر قوانین جمهوری اسلامی ایران یا عدم رضایت مدیر سایت مطالب کپی شده توسط ایدی موجود در بخش تماس با ما بالای سایت یا ساماندهی به ما اطلاع داده تا مطلب و سایت شما کاملا از لیست و سایت حذف شود. به امید ظهور مهدی (ع).

    محصولات جالیزی چه محصولاتی هستند

    1 بازدید

    محصولات جالیزی چه محصولاتی هستند را از سایت پست روزانه دریافت کنید.

    محصولات جالیزی؛ محبوب "آب دوست" کشاورزان خراسان جنوبی

    محصولات جالیزی؛ محبوب

    به گزارش خبرگزاری تسنیم از بیرجند، خراسان جنوبی استانی در مجاورت کویر است که مشاغل فعال در این سرزمین مانند کشاورزی با کمبود آب و گرمی شدید هوا فعالیت می‌کنند.  

    کشاورزان در چنین مناطقی گیاهانی خاص کشت می‌کنند تا از این طریق درآمدی بهینه در زمینه کشاورزی برای استان و مردم کشاورز باشد.

    محصولات جالیزی از جمله محصولاتی هستند که در خراسان جنوبی به میزان زیادی کشت می‌شوند و آب زیادی برای رشد محصول احتیاج دارد که با این وجود این محصول دراستان ما طرفدار بیشتری میان کشاورزان دارد.

    جای سوال است که علت این امر چیست و چه عاملی مشوق کشاورزان به تولید محصولات جالیزی دراستان کم آبی مثل خراسان جنوبی است؟؟ 

    محصول جالیزی چیست؟

    پالیز یا جالیز یا فالیز به مزرعه یا کشتزاری گفته می‌شود که در آن به کشت انواع صیفی جات پرداخته می‌شود.

    پالیزداری از گذشته‌های دور مرسوم بوده و هر دو نوع دیم و آبی آن رونق خوبی داشته است و معمولا در یک تقسیم بندی کلی زمین‌های دیم نزدیک ده را به پالیزداری و زمین‌های دورتر را به کشت غلات اختصاص می‌دادند و پالیزداری ارتباط نزدیکی با بارندگی و کم‌آبی یا خشکسالی داشته است.

    از جمله مستعدترین مناطق برای پالیزداری می‌توان به تنگل پیشبر، پی پل علی آباد، تگ شایگ و جارو و .. اشاره کرد و همچنین پالیزها در دو شکل بندها و زمین‌های عادی رواج داشته است.

    صیفی جات کشت شده در پالیزها عمدتا هندوانه و خربزه است، در حالی که به ندرت در گوشه و کنار برخی پالیزها کدو و احیانا تیل که یک نوع طالبی است، کشت می‌شود و همچنین خوش شانسی به حساب می‌آید اگر وسط پالیزها به ندرت دستنبو به عمل آید.

    بیشترین سهم زراعت در کشور، مربوط می‌شود به تولید انواع حبوبات، غلات و محصولات جالیزی که سهم قابل توجهی را به خود نسبت داده‌اند.

    با توجه به اقلیم و شرایط آب و هوایی کشور و همچنین قیمت محصولات، اکثر کشاورزان ایرانی تمایل به کاشت انواع حبوبات، غلات و محصولات جالیزی را دارند.

    معمولا هندوانه و خربزه و کلا صیفی جات از این دست در همان فصل برداشت محصول، مصرف می‌شوند و به دلیل نبود امکانات نگهداری فقط در شکل ذخیره سازی داخل زمین برای مدت محدودی مخصوصا تا شب یلدا قابل نگهداری است.

    این ذخیره سازی داخل گودالی در زیر زمین که اصطلاحا "کَن" نام دارد، صورت می‌گیرد و کن گودالی عمیق است که داخل آن را پر از هندوانه یا دیگر محصولاتی که با این روش قابل نگهداری است، کرده، سپس روی آن را پر از خاک نرم می‌کنند.

    این روش ساده ترین راه نگهداری چنین محصولی است و از عمده‌ترین معایب این روش ممکن است فراموشی محل اختفای محصولات باشد و روش کن کردن برای سایر محصولات مثل سیب زمینی، شلغم و چغندر و شلغم فرنگی نیز فراوان کاربرد دارد.

    از محصولات جالیزی به دلیل مقرون به صرفه بودن برای کشاورز استقبال زیادی می‌شود

    علی رحیمی از کشاورزان جالیزکار بشرویه که 5 هکتار مزرعه جالیزی دارد و 20 سال است که مشغول به این کار است در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در بیرجند اظهار داشت: من در مزرعه خود خربزه کشت می‌کنم و فصل تولید محصولاتم از نیمه خرداد تا اواخر مرداد است که در این مدت به طور میانگین 30 تا 40 تن خربزه تولید می‌شود.

    وی در خصوص تولیدات بالای محصولات جالیزی در استان گفت: پنبه تنها جایگزین محصولات جالیزی در استان ما است اما این محصول برای کشاورز به صرفه نیست چرا که با ورود اجناس چینی در زمینه البسه به کشور پنبه روی دست کشاورز باقی می‌ماند و کشاورز دیگر تمایلی به کشت ندارد بنابراین دیگر جایگزینی برای محصولات جالیزی نیست.

    رحیمی افزود: تولیدات محصولات جالیزی استان از بقیه بیشتر است چون مقرون به صرفه تر بوده و جایگزینی برای کشت ندارد.

    کشاورز جالیزکار استان فعالیت‌های کشاورزی خود را مستقل دانست و تصریح کرد: اکثر امورات ما حاصل تجربه است.

    تولید 210 تن محصول جالیزی در مزرعه‌ای در دل کویر

    داوود زرابی از دیگر جالیزکاران استان است که در شهرستان طبس به کشت خربزه و هندوانه و خیار می‌پردازد و از سال 77 که درس خود را به اتمام رساند به این حرفه مشغول شد واکنون 10 هکتار مزرعه محصولات جالیزی دارد.

    وی اظهار داشت: تولیدات جالیزی مزارع ما از نیمه خرداد تا اواخر مرداد ادامه دارد و در این مدت 210 تن محصولات جالیزی تولید می‌شود.

    زرابی کشت محصولات جالیزی را پردرآمد دانست و تصریح کرد: کاشت و برداشت محصولات جالیزی در طبس مدت زمانی کم و درآمدی زیاد دارد و بازار فروش آن رضایت بخش است برای همین محصولات جالیزی در استان تولید بسیاری دارد.
    وی افزود: جهادکشاورزی طبس همکاری خوبی با کشاورزان داشته و از فعالیت این اداره راضی هستم.

    تولید 130 هزار تن محصولات جالیزی امسال در خراسان جنوبی 

    رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی نیز در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در بیرجند، با اشاره به تولید محصولات جالیزی در استان اظهار داشت: 130 هزار تن از مزارع زیر کشت این محصول پیش بینی تولید شده است.

    هاشم ولی پور مطلق گفت: کار برداشت محصولات جالیزی در استان از ابتدای خرداد ماه آغاز شده و تا پایان مرداد ماه ادامه دارد که بیشترین میزان تولیدات این محصول مربوط به شهرستان بشرویه است.

    رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی با بیان اینکه این محصول در تمام شهرستان‌های استان کشت می‌شود، تصریح کرد: عمدتا این محصولات در شهرستان‌های بشرویه، طبس، قاین، نهبندان، سرایان و زیرکوه کشت می‌شود.

    ولی‌پور مطلق به خسارت‌های که به محصولات جالیزی وارد می‌شود اشاره و بیان کرد: این خسارت‌ها شامل مگس خربزه، سرخرطومی، شته و مگس جالیز است.

    وی کشت زیر پلاستیکی محصولات جالیزی در شهرستان طبس را از بهترین نوع کشت محصولات جالیزی در استان دانست و افزود: با توجه به کیفیت بالای تولید این محصول به استان‌های همجوار نیز صادرات داریم.

    مصرف بالای آب مهم ترین معضل تولید محصولات جالیزی است

    رئیس سازمان جهادکشاورزی خراسان جنوبی اظهار داشت: در حال حاضر کشت‌های جالیزی در تمان شهرستان‌های استان اعم از بشرویه، طبس، قاین، نهبندان، سرایان و زیرکوه انجام می‌شود.

    ولی‌پور مطلق در خصوص کشت بالای محصولات جالیزی در استان با توجه به خشکسالی تصریح کرد: بالا بودن میزان تولید در هکتار و قیمت بالای محصولات جالیزی در مقایسه با سایر محصولات که ایجاد نقدینگی بیشتری می‌کند باعث رویکرد کشاورزان به تولید این محصول شده است.

    وی افزود: همچنین برخی از کشاورزان نسبت به واگذاری اراضی خود یه پیمانکاران، به دنبال دستیابی به حداکثر سود در مدت کوتاه است اقدام به بهره کشی بیش از حد از آب و خاک و کاشت محصولاتی نظیر جالیز که حداکثر سودآوری را دارند می‌کنند.

    ولی‌پور مطلق بیان کرد: لازم به ذکر است مصرف بالای آب در تولید این محصولات که منجر به هدر رفت منابع آبی می‌شود از جمله مهم‌ترین مسائل و معضلات تولید این محصولات است که مورد عدم توجه کشاورزان قرار گرفته است. 

    آب را برای کشت محصولات جالیزی خود در آینده ذخیره کنید

    رونق اقتصادی و درآمد بیشتر محصولات جالیزی در استان نسبت به سایر محصولات از جمله دلایلی است که موجب شده کشاورزان استان درمناطق مختلف رو به کشت این محصول بیاورند.

    اما همانطور که ذکر شد با وجود تولیدات بالا محصولات جالیزی به همان نسبت مصرف آب هم برای این محصولات بیشتر است.

    اگر کشت این محصول برای مردم و اقتصاد این استان مفید است اما در مقابل عامل خطری برای منابع آبی استان می‌باشد به همین منظور امید است برای حفظ منابع آبی استان چاره‌هایی از قبیل تغییر نحوه آبیاری مزارع از غرقابی به تحت فشار و صرفه جویی تخصصی و جدی در این امر شود تا هم کشاورزان از این نعمت الهی حداکثر بهره‌برداری را داشته باشند و هم آب کافی برای کشت محصولات جالیزی در آینده موجود باشد.

    به امید آن روز....

    گزارش از زهره سعیدزاده

    انتهای پیام /‌ ب

    منبع مطلب : www.tasnimnews.com

    مدیر محترم سایت www.tasnimnews.com لطفا اعلامیه سیاه بالای سایت را مطالعه کنید.

    محصولات جالیزی

    3- محصولات جالیزی :

    جالیز یا پالیز به کشتزاری گفته می‌شود که محصولاتی از رده صیفیجات مانند خربزه و هندوانه و خیار در آن کاشت و برداشت می‌شوند. در شهرهای قدیمی ایران جالیز را، جیلیز می‌نامیدند. نام عمومی برخی محصولات گیاهی خوراکی و اغلب پختنی است. تره‌بار انواع سبزی‌های خوردنی و میوه‌است. بیشتر در گفتار روزمره آن را سبزیجات نیز می‌نامند، گرچه رنگ بسیاری از تره‌بار، مانند هویج، سبز نیست. سیب زمینی، گوجه فرنگی، کدو، بادمجان و هویج از رایج‌ترین انواع تره‌بار است. زمانی که در شمال غرب ایران هوا سرد و برفی است در جنوب کشور امکان کشت و برداشت سیفی جات و محصولات جالیزی وجود دارد و برعکس.

    گلخانه :

    گلخانه محلی برای کشت گیاهان است. که به وسیله پوشش‌های شفاف پوشیده شده‌است. پوشش گلخانه یاعث ایجاد اثر گلخانه‌ای و محبوس شدن انرژی خورشیدی درون گلخانه می‌گردد. گلخانه‌ها که از نظر اندازه متغیرند گیاهان را از سرمای بیش از حد زمستان یا گرمای بیش از حد تابستان حفظ می‌کنند.

    هر یک از گیاهان برای داشتن رشد مطلوب نیاز به شرایط خاصی از نظر شدت نور، دمای روزانه، دمای شبانه، میزان رطوبت نسبی هوا و رطوبت خاک دارند. برای تولید و پرورش تجاری گیاهان با کیفیت بالا و در تمام طول سال باید شرایط محیطی مطلوب به همراه کنترل عوامل خسارت زا نظیر باد، طوفان‌های ویرانگر، سرما و یخبندان و..... از طریق ساختمانی بنام گلخانه هستیم که به عنوان محیط کنترل شده مطرح می‌گردد و با توجه به نیاز روزافزون بازار، چه از نظر تولید گل و گیاهان زینتی و چه از نظر سبزیجات و صیفی جات خارج از فصل این روش تولید امروزه به یکی از سود آورترین بخشهای کشاورزی تبدیل شده‌است که البته سرمایه گذاری اولیه فراوانی را نیز طلب می‌کند. با توجه به سرمایه گذاری زیادی که در این زمینه صورت می‌گیرد فقدان مدیریت صحیح در احداث گلخانه، انتخاب مکان، نوع گلخانه و پوشش آن باعث عدم بهره وری مناسب از سرمایه و امکانات خواهد شد.

    نگه داشتن میوه در سردخانه ها :

    وجود سردخانه ها و انبارهای مجهز امکانی است که در دنیای امروز با رشد روزافزون جمعیت می تواند زمینه دسترسی به همه محصولات را صرف نظر از فصل و مکان تولید فراهم کند. کشور ما در حال حاضر در تولید بسیاری از محصولات کشاورزی و دامی علاوه بر تامین مایحتاج داخلی قادر است مازاد آن را به بسیاری از کشورها صادر کند، اما به دلیل عدم ارتباط مناسب بین حلقه های تولید و نگهداری محصول، هر سال شاهد ضایعات بالای مواد غذایی هستیم و گاهی با کمبود محصول و افزایش قیمت ها مواجه می شویم.

    مثلا در مورد میوه­جات گاهی کشاورزان به دلیل افزایش بی رویه کشت و نبود بازار مصرف و نداشتن امکانات نگهداری و همچنین فسادپذیری محصول متضرر می شوند و در دور بعد به علت کاهش کشت از سوی کشاورز با افزایش قیمت ها مواجه می شویم. در حالی که در صورت روزآمد کردن اطلاعات و اطلاع یابی از میزان ظرفیت خالی سردخانه ها، انبارها و برنامه ریزی صحیح می توان از وارد شدن خسارت به کشاورزان جلوگیری کرد. حدود ۴۰ درصد ظرفیت سردخانه ای کشور در استان تهران قرار دارد و سردخانه ها به طور میانگین در طول سال با ۷۰ درصد ظرفیت مشغول به کار هستند.

    منبع مطلب : marjansanaty.blogfa.com

    مدیر محترم سایت marjansanaty.blogfa.com لطفا اعلامیه سیاه بالای سایت را مطالعه کنید.

    محصولات جالیزی و جای تدبیر بیشتر در خصوص کشت آنها

    محصولات جالیزی و جای تدبیر بیشتر در خصوص کشت آنها

     محصولات جالیزی آب فراوانی را به مصرف می رسانند به طوری که آمارها نشان می دهد برای تولید هرکیلو هندوانه ۲۸۶ لیتر آب مصرف می شود البته طی یکی دوسال اخیر به این میزان رسیده و کاهش یافته و تا چند سال پیش میزان مصرف آب برای تولید این دسته محصولات در هر کیلو بیش از ۴۰۰ لیتر بود.

    با این وجود بارندگی های خوب امسال موجب رشد کشت محصولات جالیزی از جمله خربزه و هندوانه در نقاط مختلف کشور از سوی کشاورزان شده است.

    در عین حال برخی جالیزکاران از شرایط نامساعد بازار به دلیل قیمت پایین در بازار داخلی و نبود امکان صادرات برای محصولات خود برخلاف سال های گذشته خبر می دهند.

    آنها می گویند این شرایط موجب شده تا نصف محصولات آنها که آب و هزینه زیادی برای تولیدشان صرف شده است، روی زمین باقی بماند و خراب بشود و یا در حالت خوشبینانه خوراک دام شود.

    این در شرایطی است که ایران در سال های اخیر با بحران کم آب دست و پنجه نرم می کند و این مساله از چالش های مهم کشور ما محسوب می شود.

    در چنین وضعیتی به نظر می رسد باید سیاست های اصلاح الگوی کشت و اعمال محدودیت کاشت محصولات پرآب بر از جمله جالیزی به ویژه خربزه و هندوانه جدی تر دنبال شود و در صورت صدور مجوز کشت این محصولات در مناطق مجاز و یا اراضی مجهز به سیستم های آبیاری نوین، حداقل شرایط برای صادرات این نوع محصولات و ارزآوری به کشور فراهم شود؛ البته این سیاست باید بسیار حساب شده اعمال و پیش برود تا شاهد پدیده صادرات حجم بالای آب مجازی در شرایطی که کشور با بحران کم آبی روبروست نیز نباشیم.

    محصولاتی که در مزرعه می مانند و خوراک گاو و گوسفندان می شوند!/ اجازه صادرات خربزه داده نمی شود

    یدالله مرادخانی کشاورزی که امسال در سطح ۳۰ هکتار از اراضی بخش بخش آبگرم شهرستان آوج را به کشت خربزه و ملون اختصاص داده است در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: متاسفانه امسال شرایط برای جالیزکاران مساعد نیست و محصولات ما از بازار خوبی برخوردار نیست و خیلی از جالیزکاران مجبورند محصول خود ول و رها کنند.

    وی ادامه داد: بازار داخلی کشش ندارد و از صادرات محصولات نیز جلوگیری شده و بارهای ما اجازه خروج از مرز را پیدا نمی کنند در حالی که سال صادرات و ارزآوری داشتیم اما این فرصت از ما گرفته شده است.

    این کشاورز با بیان اینکه امسال برای کشت محصولات جالیزی (خربزه) حدود ۵۰۰ میلیون تومان سرمایه گذاری کرده و برای ۲۰ نفر نیروی کار ایرانی نیز اشتغالزایی کرده است،گفت: با این وجود تنها قادر به فروش نصف محصول خود هستیم و به دلیل نبود مشتری نیمی دیگر در مزارع رها بوده و خوراک دام شده و یا ضایعات می شوند.

    مرادخانی گفت: برخی ها که کشاورز نیستند با توجه به بازار خوب یک محصول در سال گذشته با هدف کسب سود، اقدام به کشت می کنند و در اصل با این کار کار کشاورزان واقعی را خراب می کنند که باید با آنها برخورد کرد.

    وی با بیان اینکه کشاورزی شغل آبا و اجدادی خانواده ماست و تاکنون در چندین استان حضور داشته ام،گفت: اگر به این کار که شغل خیلی از انبیا و ائمه اطهار(ع) بوده است، مشغول نباشیم باید چه کنیم؟

    مرادخانی با بیان اینکه قیمت خربزه سال گذشته بین ۲ تا ۲هزار و ۳۰۰ تومان بود در حالی که امسال به زور آنرا کیلویی هزار تومان به فروش می رسانیم، گفت: برای تولید محصول در هر هکتار بین ۲۰ تا ۲۲ میلیون تومان هزینه کرده ایم اما در هر هکتار فروش ما تنها هشت میلیون تومان است.

    این کشاورز افزود: اراضی که برای کشت محصولات جالیزی در نجف آباد آبگرم اجاره کرده ام دارای چاه مجاز و مجهز به آبیاری قطره ای است و قطره ای آب در این مزرعه هدر نمی رود اما وقتی بازار نباشد محصولات روی زمین مانده و به نوعی دیگر شاهد هدررفت منابع و آب هستیم.

    وی در خصوص اطلاع رسانی جهاد کشاورزی در خصوص محدودیت های کشت نیز گفت: هیچ فردی در این خصوص با ما صحبت نکرد و اگر از قبل به ما اطلاع و هشدار می دادند هرگز اقدام به کشت خربزه نمی کردیم.

    مرادخانی همچنین گفت: اطلاع رسانی به کشاورزان در خصوص محدودیت های کشت باید به شیوه ای نظام مند و قبل از کشت و کار و سرمایه گذاری انجام شود نه اینکه در حین آغاز و برداشت محصول این کار صورت بگیرد که البته این مورد را نیز شاهد نبوده ایم.

    این کشاورز اظهار داشت: از مسئولان تقاضا داریم تا تدابیری برای صادرات محصولات جالیزی از جمله خربزه اتخاذ کنند تا حداقل با صادرات آنها به کشور ارزآوری داشته باشیم چرا که محصولات ما به دلیل نبود مشتری در بازار داخلی و عدم اجازه صدور و وضع تعرفه در مزرعه خراب می شوند و ما دچار آسیب و زیان می شویم.

    جهاد کشاورزی متولی تولید است نه بازار/ کشت محصولات جالیزی باید محدود شود

    تورج بنیادی مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی قزوین نیز گفت: هرساله در خصوص کشت انواع محصولات از جمله جالیزی سهمیه ای به استان ها از سوی وزارت جهاد کشاورزی اختصاص پیدا می کنید.

    وی ادامه داد: ما سکاندار تولید هستیم و در خصوص فروش و بازاریابی وظیفه ای نداریم و نمی توانیم به این بخش ورود پیدا کنیم البته حمایت از کشاورزان در خصوص محصولات اساسی از روش های مختلف از جمله خرید تضمینی جزو سیاست های دولت و وزارتخانه است.

    این مسئول گفت: امسال با توجه به بارندگی های خوب که شرایط مساعدی برای کشت و کار ایجاد کرد، احتمال می دادیم که با رشد کشت برخی محصولات آنها روی دست کشاورزان بمانند که در این خصوص اطلاع رسانی گسترده ای دادیم اما متاسفانه برخی کشاورزان به این موضوع بی توجه بوده و کار خودشان را کردند.

    بنیادی با اشاره به فعالیت ۸۰ هزار بهره بردار بخش کشاورزی در استان قزوین،گفت: ما عملا فرصت و امکان گفت و گوی چهره به چهره با همه این کشاورزان را نداریم بنابراین آنها باید اطلاعیه های کشاورزی را دنبال کرده و یا پیش از کشت برای مشاوره نزد کارشناسان جهاد در مناطق خود بروند.

    وی ادامه داد: امسال شاهد کشت خربزه در سطح یک هزار و ۸۰۰ هکتار از مزارع استان قزوین بوده ایم و قیمت این محصول نیز براساس عرضه و تقاضا و فعالیت واسطه ها تعیین می شود و جهاد کشاورزی در این خصوص مانند سایر محصولات غیراساسی دخالت ندارد.

    این مسئول با بیان اینکه عمده کشت محصولات جالیزی و سبزی و صیفی جات استان به محصولاتی چون گوجه فرنگی، سیب زمینی و پیاز بازمی گردد،گفت: البته با هدف جلوگیری از ضرر و زیان به کشاورزان کشت کننده سبزی و صیفی جات هماهنگی و رایزنی هایی با تعاون روستایی برای خرید گوجه فرنگی از کشاورزان و تحویل به کارخانجات رب انجام داده ایم.

    وی ادامه داد: به دلیل محدودیت منابع آبی باید کشت محصولاتی چون خربزه و هندوانه محدود و کم شود که این سیاست را دنبال می کنیم و همه ساله به کشاورزان در این خصوص توصیه و هشدارهای لازم را ارایه می کنیم،افزود: منطقی نیست آب را از چاه های با عمق ۱۵۰ تا ۳۰۰ متر که حکم طلا را دارد بالا بیاوریم و آنرا به کشت چنین محصولاتی اختصاص دهیم که در بازار نیز زیر هزار تومان به فروش می رسند.

    بنیادی گفت: متاسفانه برخی کشاورزان مهاجر با اجاره اراضی کشاورزی و بدون اطلاع از شرایط بازار  روز و با توجه به ارزیابی سال گذشته بازار اقدام به کشت صیفی جات و محصولات جالیزی می کنند و در نتیجه دچار ضرر و زیان می شوند ضمن آنکه با این کار، به منابع آبی و خاکی نیز آسیب وارد می کنند.

    این مسئول بخش کشاورزی ادامه داد: منطقی نیست فردی ۵۰۰ میلیون تومان بر روی مزرعه ای سرمایه گذاری کند اما قبل این کار از متولی بخش تولید هیچ سوالی نپرسد و مشاوره نگیرد که چه نوع محصولی را باید امسال کشت کند.

    وی در خصوص محدودیت های حوزه صادرات در خصوص محصولات کشاورزی نیز گفت: متولی بخش صادرات وزارت جهاد کشاورزی و سازمان ها و ادارات تابع آن نیستند اما سیاست های این بخش نیز با توجه به نیاز کشور و وضعیت بازار و کنترل بر آن و براساس یک رویه منطقی اتخاذ می شود و شاید یکی از اهداف مربوط به سیاست های محدود کننده برای صادرات محصولات جالیزی، کاهش کشت محصولات پر آب بر باشد و جلوگیری از صادرات آب مجازی باشد.

    رابطه معنی دار بین دلالان و محصولاتی که روی دست کشاورزان باد می کنند/ کشت محصولات پر آب بر در کشور کم آب ما منطقی نیست

    دکتر محمد رسولی استاد دانشگاه و عضو هیات علمی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی تاکستان نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: متاسفانه راهنمایی جامع و کاملی از سوی وزارت جهاد کشاورزی به کشاورزان در خصوص کشت محصول ارایه نمی شود و الزامات قانونی محکمی نیز در این رابطه وجود ندارد.

    وی ادامه داد: از سویی دیگر سیستم بانکی کشور حامی کشاورزان نیست و آنها را در شرایط دشوار همراهی نمی کند و فرهنگ بیمه نیز جا نیافتاده و پوشش گسترده ای در خصوص محصولات مختلف ندارد.

    رسولی  با بیان اینکه در کشور ما با اقلیم نیمه خشک و خشک و در شرایطی که باید آب را از چاه های عمیق به بالا آورد اصلا به صلاح نیست که هندوانه و خربزه که مصرف آب بالایی دارند کشت شود،افزود: با این وجود به دلیل نبود الزامات قانونی و دلایل دیگر هرساله شاهد کشت چنین محصولاتی هستیم.

    این استاد دانشگاه همچنین گفت: در شرایطی که با محدودیت شدید منابع آبی مواجه هستیم برخلاف کشورهای توسعه یافته که از چنین شرایطی برخوردار نیستند در بازیابی آب نیز با مشکل روبرو هستیم و فاضلاب ها را نمی توانیم به طور استاندارد تصفیه و به مصارف کشاورزی و غیرشرب اختصاص دهیم.

    وی با بیان اینکه یکی دیگر از مشکلات مهم کشاورزی کشور که بازار محصولات این بخش را تحت شعاع خود قرار داده است “دلال بازی” است،افزود: اقتصاد این بخش توسط واسطه ها آسیب های فراوان دیده است.

    رسولی ادامه داد: دلالان با حضور در مزارع محصولات را با قیمت پایین خریداری و پس از ۲ ماه نگهداری وارد بازار می کنند و چند برابر به فروش می رسانند در صورتی که کشاورز بیش از ۷ تا ۸ ماه برای کشت محصول زحمت می کشد و کمترین سود به وی می رسد و گاهی اوقات نیز همین سود حداقلی نصیب او نمی شود.

    این استاد دانشگاه با بیان اینکه بعضی اوقات یک محصول سه بار روی دست دلالان می چرخد و در نهایت با قیمت بالا به دست مردم (مصرف کننده) می رسد، افزود: به دلیل چنین وضعی و در شرایطی که هزینه های کشاورزی از جمله قیمت نهاده ها از جمله سم و کود افزایش قابل توجهی پیدا کرده است، بعضی کشاورزان محصولات خود را در مزارع رها می کنند و از این شغل کناره می گیرند.

    وی اظهار داشت: در چنین شرایطی حذف واسطه ها از طریق گسترش تسکل ها و تعاونی ها که به طور مستقیم کار تولید و عرضه را برعهده بگیرند، ضرورت دارد.

    سرویس خبری: کشاورزی

    منبع مطلب : agrofoodnews.com

    مدیر محترم سایت agrofoodnews.com لطفا اعلامیه سیاه بالای سایت را مطالعه کنید.

    جواب کاربران در نظرات پایین سایت

    مهدی : نمیدونم, کاش دوستان در نظرات جواب رو بفرستن.

    میخواهید جواب یا ادامه مطلب را ببینید ؟
    باربی 2 روز قبل
    0

    سلام خیلی خیلی خیلی خیلی عالی است

    ناشناس 1 ماه قبل
    0

    عالی

    مائده 2 ماه قبل
    0

    عالی

    😐 2 ماه قبل
    1

    سارا

    💜 2 ماه قبل
    2

    لطفا در مورد حبوبات و غلات هن توضیح بدین

    🐰 1 سال قبل
    0

    خوب بودفقط کاش ........کمترومفیدتربود

    🐰 1 سال قبل
    0

    مهدی 1 سال قبل
    -1

    نمیدونم, کاش دوستان در نظرات جواب رو بفرستن.

    برای ارسال نظر کلیک کنید