قدرت آهن ربا به چه چیزی بستگی دارد
قدرت آهن ربا به چه چیزی بستگی دارد را از سایت پست روزانه دریافت کنید.
سوالات با جواب کتاب علوم چهارم ابتدایی درس هفتم، آهن ربا
سوالات با جواب کتاب علوم چهارم ابتدایی درس هفتم، آهن ربا در ادامه مطلب :
1- آیا خاصیت آهن ربایی در همه جای آهن ربا یکسان است؟ توضیح دهید.
پاسخ : خیر-خاصیت آهن ربایی در وسط آهن ربا به دلیل آزادی عمل کمِ ذرات آهن ربا ، کم تر است ولی در قطب ها به دلیل آزادی عمل زیاد ذرات آهن ربا، خاصیت آهن ربایی بیش تراست.
2-آیا آهن ربا ها قدرت یکسانی دارند؟ چرا؟
پاسخ : خیر- زیرا قدرت آهن رباها به جنس و نوع ماده ی تشکیل دهنده آن،بزرگی و کوچکی و...بستگی دارد.
3- به کجای آهن ربا قطب آهن ربا گفته می شود؟
پاسخ : به دو سرِ آهن ربا که خاصیت آهن ربایی و جذب بیش تری دارند قطب آهن ربا گفته می شود.
4- هر آهن ربا چند قطب دارد؟
پاسخ : دو قطب
5- آیا آهن ربا به همه ی فلزات می چسبد؟ توضیح دهید
پاسخ : خیر، آهن ربا به چیزهای آهنی و یادارای آهن و به برخی از فلزّات دیگر مانند کُبالت، نیکل و انواع فولاد و...می چسبد ولی به غیر فلزها و بسیاری از فلزّات دیگر مثل طلا و مس ون قره و سُرب و.... نمیچسبد.
6- قطب های آهن ربا چه تاثیری بر یکدیگردارند؟ (مهم)
پاسخ : قطب های هم نام یگدیگر را دَفع می کنند و قطب های غیرهم نام یکدیگر را جَذب می کنند.
7- چگونه می توان خاصیت آهن ربایی در میخ ایجادکرد؟
پاسخ : یکی از قطب های آهن ربا را بر روی یک سرمیخ 10سانتی معمولی قرارمی دهیم و آهن ربا را تا سر دیگر میخ می کشیم آن را برداشته و دوباره تکرار می کنیم اگر این عمل را تا 50بار تکرار کنیم میخ 10سانتی معمولی خاصیت آهن ربایی پیدا می کند البتّه پس ازمدتی این خاصیت از بین خواهدرفت.
8-قطب های آهن ربا را چگونه نام گذاری می کنند؟
پاسخ : گر تشت پر آبی را بر روی سطح صافی بگذاریم و سپس یک یولونیت روی آب قرارداده وآهنربایی را روی آن قراردهیم؛ قطبی از آهن ربا را به طرف قطب شمال زمین قرار می گیرد قطب شمال آهن ربا می نامند و با علامت N نشان می دهند و قطبی از آهن ربا را که به طرف قطب جنوب زمین قرار میگیردقطب جنوب آهن ربا می نامند و با علامت S نشان می دهند.
9- از قطب نما چه استفاده هایی می شود؟
پاسخ : در مسافرت های هوایی و دریایی برای تعیین مسیر حرکت، برای پیداکردن جهت های جغرافیایی در میدان های نبرد و...
10-از آهن ربای الکتریکی چه استفاده هایی می شود؟
پاسخ : جا به جایی اجسام سنگین در کارخانه ها، برای جداسازی مواد مغناطیسی از دیگر مواد و...
11-مراکز بازیافت چگونه می توانند وسیله های آهنی را سریع تر از بقیّه مواد جداکنند؟
پاسخ : به وسیله آهن ربای الکتریکی
12-استفاده ازکالا های بسته بندی شده ی فلزی چه فایده ها وضررهایی دارد؟ (دو مورد)
پاسخ : مدّت زمان ماندگاری کالاهای بسته بندی شده زیاد بوده و در برابرحمل و نقل آسیب پذیری کمتری دارند ولی ازطرف دیگر استفاده از آن ها موجب می شود معادن مربوط به آن ها زودتر پایان یابند و تولیدزباله بیش تر شودو...
13- بازیافت زباله چه فایده هایی دارد؟
پاسخ : باعث می شود منابع و معادنی که برای تولید آن ها به کار می رود دیرتر تمام شود و محیط زندگی ما هم کم ترآلوده شود و...
14-سهم شما دربازیافت زباله چیست؟
پاسخ : زباله های خشک را از تر جدا نموده، زباله های فلزی و شیشه ای و کاغذی را در سطل مخصوص آن قرار می دهم و...
15- قدرت آهن ربای الکتریکی به چه چیزهایی بستگی دارد؟
پاسخ : به شدت جریان الکتریسیته و دور سیم پیچ آن
بقیه سوالات علوم چهارم ابتدایی را در لینک های زیر مشاهده کنید:
موضوع : علوم چهارم ابتدایی|آزمون علوم ابتدایی| فصل هفتم علوم چهارم دبستان|نمونه سوال امتحانی فصل هفتم آهن ربا| نمونه سوال علوم چهارم دبستان|علوم ابتدایی| آزمون چهارم دبستان فصل هفتم سنگ ها| آزمون فصل 7 آهن رباچهارم دبستان|سوال با جواب علوم چهارم دبستان| نمونه سوال فصل 7 با جواب
بازگشت به سایت آموزش شیمی نوین
منبع مطلب : chemnovin.blogfa.com
مدیر محترم سایت chemnovin.blogfa.com لطفا اعلامیه بالای سایت را مطالعه کنید.
آهنربای الکتریکی
آهنربای الکتریکی نوعی آهنربا است که در آن میدان مغناطیسی توسط جریان الکتریکی تولید میشود. زمانی که جریان قطع شود، میدان مغناطیسی ناپدید میشود. آهنرباهای الکتریکی موارد استفاده گستردهای به عنوان اجزای دیگر وسایل الکتریکی دارند. مانند موتورها، مولدها، رلهها، بلندگوها، دیسکهای سخت، دستگاههای ام آر آی، ابزارهای علمی و دستگاههای جداسازی مغناطیسی و همچنین به عنوان آهنرباهای صنعتی در جرثقیلها برای بلند کردن و جابهجا کردن قطعههای سنگین آهن مورد استفاده قرار میگیرد.
جریان الکتریکی جاری در یک سیم، میدانی مغناطیسی اطراف سیم ایجاد میکند. (شکل را ببینید).
برای متمرکز کردن میدان مغناطیسی درون آهنربای الکتریکی، سیم به صورت سیم پیچ (چند دور سیم که در کنار هم قرار گرفتهاند) درآورده شدهاست. میدان مغناطیسی هر دور سیم از مرکز هسته میگذرد و میدان مغناطیسی قوی ایجاد میکند. سیم پیچ به شکل لوله را سیم لوله مینامند (solenoid). سیم لولهای که به شکل یک چنبره درآمدهاست، یعنی دو انتهای آن به هم متصل شدهاند را سیم پیچ حلقوی (toroid) مینامند. اگر هستهای فرو مغناطیس مانند آهن نرم استفاده شود، میدانهای مغناطیسی بسیار قوی تری ایجاد میشود. هسته فرو مغناطیس میدان ناشی از سیم پیچ را تا هزاران برابر تقویت میکند؛ که این ناشی از ضریب گذر دهی مغناطیسی بسیار بالای مواد فرو مغناطیس است. این آهنربا را آهنربای فرو مغناطیسی مینامند. جهت میدان مغناطیسی گذرنده از میان یک سیم پیچ را میتوان توسط قانون دست راست تعیین کرد. اگر انگشتان دست راست را به دور سیم پیچ و در جهت جریان (جریان قراردادی) خم کنید، انگشت شست جهت جریان در مرکز سیم پیچ را نشان میدهد. سمتی که خطوط میدان مغناطیسی از آن خارج میشود قطب N آهنربا تعریف میشود. برتری اصلی یک آهنربای الکتریکی بر یک آهنربای دائمی این است که میدان مغناطیسی میتواند با کنترل مقدار جریان الکتریکی، به مقدار زیادی تغییر داده شود. هرچند، برای حفظ میدان مغناطیسی، جریان الکتریکی دایمی مورد نیاز است.
هسته آهنی چگونه کار میکند[ویرایش]
هسته آهنربا (معمولاً آهن) از فازهای کوچکی به نام حوضه مغناطیسی تشکیل شدهاست که مانند آهنرباهای کوچکی عمل میکنند. قبل از ایجاد جریان در آهنربای الکتریکی، حوضههای مغناطیسی در جهات تصادفی قرار دارند، بنابراین میدانهای مغناطیسی کوچک یکدیگر را خنثی میکنند و هسته آهنی در کل میدان مغناطیسی قابل توجهی ندارد. زمانی که جریان الکتریکی در سیمی که دور هسته پیچیدهاست، برقرار میشود، میدان مغناطیسی اش به آهن نفوذ میکند و حوضههای مغناطیسی را میچرخاند و با خود هم راستا میکند؛ بنابراین میدانهای مغناطیسی کوچک حوضهها به میدان مغناطیسی سیم اضافه میشوند و میدان مغناطیسی قوی به وجود میآورند که از هسته به سمت فضای اطراف آن خارج میشود. هرچه جریان الکتریکی که از سیم عبور میکند زیادتر باشد، حوضههای مغناطیسی بیشتری با میدان مغناطیسی آن هم راستا میشوند و در نتیجه میدان مغناطیسی قوی تری به وجود میآید. در نهایت تمام حوضههای مغناطیسی با میدان سیم همراستا میشوند و افزایش جریان تنها باعث افزایش جزئی در میدان مغناطیسی میشود این حالت را اشباع مغناطیسی مینامند. زمانی که جریان در سیم پیچ قطع میشود، اکثر حوضههای مغناطیسی نظم خود را از دست میدهند و به جهتی تصادفی میچرخند و میدان از بین میرود. هرچند، مقداری از نظم به خاطر اینکه حوضهها بر ای چرخاندن میدان مغناطیسی خود با مخالفت رو به رو میشوند، باقی میماند و هسته را دار ای خاصیت آهنربایی دایمی ضعیفی باقی میگذارد. به این پدیده پسماند مغناطیسی میگویند.
تاریخچه[ویرایش]
دانشمند دانمارکی هانس کریستین اورستد در سال ۱۸۲۰ میلادی کشف کرد که جریان الکتریکی، میدان مغناطیسی ایجاد میکند. در سال ۱۸۲۴ دانشمند انگلیسی به نام ویلیام استورجن آهنربای الکتریکی را اختراع کرد. اولین آهنربای الکتریکی او قطعه آهنی به شکل نعل اسب بود که ۱۸ دور سیم مسی لخت دور آن پیچیده شده بود (در آن زمان سیم روکش دار موجود نبودهاست). آهن با لاک از سیم پیچ عایق شده بود. زمانی که جریانی از سیم پیچ گذر میکرد، آهن خاصیت آهنربایی پیدا میکرد و دیگر قطعات آهن را میربایید. زمانی که جریان قطع میشد این خاصیت را از دست میداد. استورجن قدرت این پدیده را اینطور نمایان ساخت که با گذر جریان ناشی از یک باتری تک سلولی، آهن به وزن ۷ اونس (تقریباً۲۰۰ گرم)، میتوانست ۹ پوند (تقریباً ۴ کیلوگرم) را بلند کند.
آهنرباهای ستورجن ضعیف بودند به خاطر اینکه او از سیم بدون روکش استفاده میکرد بنابراین تعداد دورهای سیم تنها به یک لایه محدود میشد. در ابتدای سال ۱۸۲۷ دانشمند آمریکایی جوزف هنری آهنربای الکتریکی را بهبود بخشید و معروف کرد. با عایق کردن سیم با لایهای از ابریشم او قادر بود سیم را چندین لایه دور هسته بپیچد و آهنرباهایی قوی با هزاران دور سیم پیچ ایجاد کند. مخصوصاً آهنربایی را که میتوانست ۲۰۶۳ پوند (۹۳۶ کیلوگرم) را بلند کند. اولین استفاده گسترده آهنرباهای الکتریکی برای تولید صدا در تلگراف بود.
نظریه حوضههای مغناطیسی و طرز کار هستههای فرو مغناطیس اولین بار توسط دانشمند فرانسوی پیر-ارنست ویس در سال ۱۹۰۶ پیشنهاد شد؛ و نظریه دقیق مکانیک کوانتومی مدرن فرو مغناطیس در سال ۱۹۲۰ توسط هایزنبرگ، لانداو، بلوخ و دیگران تدوین شد.
موارد مصرف آهنرباهای الکتریکی[ویرایش]
آهنرباهای الکتریکی به طور گستردهای در دستگاههای الکتریکی و الکترومغناطیسی استفاده میشوند. شامل:
آنالیز آهنرباهای الکتریکی فرومغناطیس[ویرایش]
میدان مغناطیسی آهنرباهای الکتریکی در کل با قانون آمپر به دست میآید؛ که میگوید انتگرال میدان مغناطیسی H اطراف هر سطح بستهای برابر است با جمع جریان جاری در سیم پیچ. معادله دیگری نیز استفاده میشود که میدان مغناطیسی را بر اساس هر جز از جریان به دست میدهد و قانون بیوساوار نام دارد. محاسبه میدان مغناطیسی و نیروی ناشی از ماده فرومغناطیس به دو دلیل مشکل است. اول، به این خاطر که شدت میدان در هر نقطه به صورت پیچیدهای متفاوت است، مخصوصاً خارج هسته و در شکافهای هوایی، که باید میدانهای حاشیهای و نشتی مغناطیسی در نظر گرفته شوند. دوم، میدان مغناطیسی B و نیرو توابعی غیرخطی از جریان و متناسب با رابطه غیر خطی B و H برای ماده مورد استفاده در هسته هستند. برای محاسبه دقیق، نرمافزارهایی استفاده میشوند که میتوانند مدلی از میدان مغناطیسی بر اساس
منابع[ویرایش]
مقاله اصلی در ویکیپدیای انگلیسی
منبع مطلب : fa.wikipedia.org
مدیر محترم سایت fa.wikipedia.org لطفا اعلامیه بالای سایت را مطالعه کنید.
کلاس خانم محمدخانی دبستان دخترانه خزایی
درس هشتم آهنربا
1-خاصیت آهن ربایی در کدام قسمت آهن ربا بیشتر است ؟در دوسر (قطب های آهنربا)
2-به سر های آهن ربا چه می گویند ؟قطب
3-در چه حالتی قطب های آهن ربا یکدیگر را دفع می کنند ؟وقتی هم نام باشند (NوN)(SوS)
4-در چه حالتی قطب های آهن ربا یکدیگر را جذب می کنند ؟وقتی غیر هم نام باشند(NوS)
5-قطب نما چیست ؟وسیله ای است که جهت های جغرافیایی را نشان می دهد .
6-قطب شمال آهن ربا چیست وبا چه علامتی نشان داده می شود ؟قطبی از آهنربا که به سمت شمال قرار می گیرد (N)
7-قطب جنوب آهن ربا چیست وبا چه علامتی نشان داده می شود ؟قطبی از آهن ربا که به سمت جنوب قرار می گیرد (S)
8-قدرت یک آهن ربای الکتریکی به چه عواملی بستگی دارد ؟تعداد دور سیم پیچ ها وتعداد باتری ها
9-از آهن ربای الکتریکی در چه مواردی استفاده می شود ؟برای بلند کردن اجسام بسیار سنگین
10-چگونه می توان با یک میخ آهنی یک آهن ربا تهیه کرد؟با عمل مجاورت ومالشی
11-قطب شمال وقطب جنوب آهنر با را چگونه تعیین می کنید ؟با یک آزمایش شرح دهید ؟قطب شمال اهنربای مشخص شده را به یکی از قطب های آهن ربای دیگر نزدیک می کنیم اگر هم دیگررا دفع کردند قطب شمال است واگر همدیگررا جذب کردند قطب آهنربای نامشخص جنوب یا (S)است .
12-قطب های هم نام آهنربا چه اثری برهم دارند ؟هم دیگر را دفع می کنند .
13-قطب های غیر هم نام آهنر با چه اثری برهم دارند ؟هم دیگر را جذب می کنند .
14-دو آهنربا در اختیاردارید که قطب های آن مشخص نیست با انجام یک آزمایش قطب های آن را معلوم کنید ؟ دو اهنربا رابه یکدیگر نزدیک می کنیم اگر هم دیگر را جذب کردند غیر هم نام هستند واگر همدیگر را دفع کردند هم نام هستند ونام گذاری می کنیم
15-چگونه می توان یک آهن ربای الکتریکی قوی ساخت ؟با قویتر کردن باتری ها یا جریان برق وافزایش تعدا دور سیم پیچ
16-اگر جهت های کلاس شما مشخص باشد چه آزمایشی جهت نام گذاری قطب های آهنربا انجام می دهید ؟آزمایش یونولیت وآهنربا
منبع مطلب : mohamadkhani4-khsch.blogfa.com
مدیر محترم سایت mohamadkhani4-khsch.blogfa.com لطفا اعلامیه بالای سایت را مطالعه کنید.
جواب کاربران در نظرات پایین سایت
مهدی : نمیدونم, کاش دوستان در نظرات جواب رو بفرستن.
نمیدونم, کاش دوستان در نظرات جواب رو بفرستن.