سه راه مراقبت از چشم علوم پنجم
سه راه مراقبت از چشم علوم پنجم را از سایت پست روزانه دریافت کنید.
تحقیق درباره راه های مراقبت از چشم ها
آشنایی با راه های حفظ سلامت چشم
چشم های ما یکی از اعضای حساس بدن هستند که به مراقبت جدی نیاز دارند و سهل انگاری در حفاظت از آن ها گاهی سبب ایجاد مشکلات جدی می شود. در ادامه شما را با راه های حفظ سلامت چشم آشنا می کنیم. با دانشچی همراه باشید.
راه های مراقبت از چشم ها
یکی از مهم ترین موادی که می تواند به حفظ سلامت چشم کمک کند، بتاکاروتن می باشد. بتاکاروتن جزو آنتی اکسیدانهای کاروتنوئید است که در میوهها و سبزیجات به وفور وجود دارد. وقتی شما این آنتی اکسیدان را دریافت می کنید، بدن آن را به ویتامین A تبدیل می کند.
این ترکیب فوق العاده می تواند خطر ابتلا به مشکلاتی مانند شب کوری، دژنراسیون ماکولای چشم مربوط به پیری و همچنین آب مروارید را کاهش دهد. حتما شما هم شنیده اید که خورد هویج باعث قوی شدن چشم می شود، این قضیه درست می باشد چرا که هویج منبع اصلی دریافت ویتامین A و بتا کاروتن می باشد. از دیگر مواد حاوی این آنتی اکسیدان می توان به سیب زمینی شیرین، کدوتنبل، فلفل دلمهای نارنجی، پرتقالو سایر سبزی های رنگی اشاره کرد.
نشستن طولانی مدت پشت کامپیوتر باعث خستگی چشم می شود که باعث صدمه زدن به چشم است. تاثیرات کوتاه مدت خستگی چشم غیر قابل انکار است: درد چشم، آبریزش چشم، تاری چشم و سردرد.
برای کاهش خستگی چشم در مواقع کار با کامپیوتر نکات زیر را رعایت کنید:
نور کامپیوتر را با استفاده از فیلترهای نور یا تغییر جهت کامپیوتر کاهش دهید.
خیلی نزدیک به مانیتور ننشینید چون نگاه کردن به چیزی که خیلی نزدیک چشم قرار دارد خستگی چشم را بیشتر می کند.
نور زمینه را تنظیم کنید.
ماهیچه های چشم را با گاه گاه نگاه کردن به جسمی در فاصله دور استراحت دهید.
اگر شما با مواد خطرناک در محیط کار یا خانه سر و کار دارید از این عینک ها استفاده کنید. در ورزش های خاص مانند هاکی، استفاده از این عینک ها برای محافظت چشم توصیه شده است.
بااینکه هیچوقت استفاده از کرم ضدآفتاب موقع بیرون رفتن در روزهای آفتابی یادمان نمیرود، خیلی مراقب چشمهایمان زیر نور خورشید نیستیم. نباید هیچگاه مستقیم به خورشید نگاه کنید تا چشمهایتان تخریب شود. اشعات UV خورشید میتواند از برف، شن، آسفالت و آب منعکس شوند.
این اشعات چشم را بیشتر در معرض آبمروارید و انحطاط ماکولا وابسته به سن قرار می دهد. حتی میتواند قرنیه را دچار آفتابسوختگی کند که موجب کوری تدریجی میشود. پس عادت کنید که قبل از بیرون رفتن از خانه حتماً عینک آفتابی به چشم بزنید. و عینکآفتابی که استفاده میکنید هم باید ۱۰۰% درمقابل UV محافظ باشد.
برای جلوگیری از خطر عفونت، همیشه دستهای خود را قبل از تماس با لنز و یا قرار دادن آن در چشمانتان، بشویید. طبق دستور و بروشور ، لنز را ضدعفونی کنید و در جای آن قرار دهید.
ورزش کنید، غذای مناسب بخورید و از گیاهانکه برای چشم مفید است استفاده کنید
خیر، خوردن هویج زیاد دید شما را بهتر نمی کند، اما گرفتن ویتامین ها و مواد معدنی لازم برای چشمتان بسیار خوب است. سعی کنید که از یک رژیم غذایی متعادل شامل انواع ویتامین های A، E و C و همچنین روی، مس، سلنیوم و آنتی اکسیدان استفاده کنید.
ورزش کردن هم می تواند با پایین آوردن فشار خون (که باعث پایین آمدن فشار خون در رگ های چشم نیز می شود) به خصوص در افراد مبتلا به دیابت و افرادی که چشمانشان آب آورده است کمک کند.
همچنین سعی کنید از گیاهانی که برای چشم و بینایی مفید هستند مثل زغال اخته، زآکسانتین و لیکوپن استفاده کنید. زغال اخته به محافظت دیواره های مویرگی چشم کمک می کند و بنابراین از آب آوردن چشم، آب مروارید و پیری چشم جلوگیری می کند. همچنین باعث بهتر شدن دید چشم در شب می شود.
زآکسانتین که در مواد رنگی گیاهان یافت می شود از چشم در برابر اشعات UV محافظت می کند. لیکوپن هم در گوجه فرنگی و میوه های قرمز یافت می شود و یک آنتی اکسیدان قوی به شمار می رود.
سیگار کشیدنباعث می شود شما در اکثریت مشکلات مربوط به سلامت آسیب پذیر باشید. وقتی پای سلامت چشم در میان است، سیگار کشیدن می تواند شما را در معرض خطر ابتلا به یوئیت (التهاب لایه میانی چشم که شامل جسم مژگانی، عنبیه و کروئید) و آب مروارید (ابری شدن لنز در چشم که منجر به تاری در بینایی می شود)، قرار میدهد.
شاید فکر کنید که این اسید چرب ضروری تنها باعث تقویت سلامت قلب و عروق می شود، اما باید بدانید که امگا ۳ می تواند به سلامت چشم شما نیز کمک کند. دانشمندان اعتقاد دارند که مصرف کافی امگا ۳ باعث می شود تا خطر لکه زرد به شدت کاهش پیدا کند.
لکه زرد یکی از بیماری های چشمی است که در دوران پیری به سراغ شما می باشد و از جمله رایج ترین علل کوری می باشد. مصرف ماهی می توانند به شما در این زمینه کمک شایانی کنند. بیشتر کارشناسان تغذیه توصیه اکید دارند که حدقال دو وعده در هفته از ماهی و فراورده های آن استفاده کنید. از مهم ترین منابع امگا ۳ می توان به ماهیهای چرب مانند ماهی آزاد، ماهی تن، ساردین، مارک و تخممرغ اشاره کرد.
یکی از مهم ترین عناصری که به حفظ سلامت چشم کمک می کند، زینک یا روی است. دانشمندان معتقدند این عنصر می تواند آسیب های وارد از اشعههای ماورای بنفش خورشید بر روی چشم را به حداقل برساند.
نور خورشید اثرات منفی زیادی بر روی بدن می گذارد که یکی از آنها تضعیف چشم و پیزی زودرس سلول های آن می باشد. زینک در تمام سلولهای بدن وجود دارد به خصوص در غدد فوق کلیوی، پوست، برخی از قسمتهای مغز، پانکراس و غشاهای چشم.
دکتر استیون بنردج معتقد است که مصرف روی می تواند از دژنراسیون ماکولای چشم جلوگیری کند. گوشت قرمز، گوشت پرندگان، غلات، ماست، شیر و آجیلها از جمله مهم ترین منایع روی هستند.
اکثر مشکلات جدی بینایی محصول بیماری های چشمی مثل انحطاط ماکولا وابسته به سن، کوری تدریجی، رتینوپاتی دیابتی و آب مروارید می باشد. خیلی مهم است که این بیماری ها زود تشخیص داده شوند و درمان آنها نیز فوراً آغاز گردد.
برای تشخیص، مهم است که هر شش ماه یکبار مورد چکاپ مرتب قرار گیرید. یک متخصص چشم خوب می تواند حتی قبل از ظاهر شدن علائم، مشکل را تشخیص دهد.
مصرف روزانهی مواد توصیه شده
مصرف روزانهی مواد مغذی برای سلامت چشم، براساس توصیهی AAO و بهمنظور کُندشدن سرعت پیشرفت بیماری چشم عبارتند از:
۵۰۰ میلیگرم ویتامین C؛
۴۰۰ واحد بینالمللی ویتامین E؛
۱۰ میلیگرم لوتئین؛
۲ میلیگرم زآگزانتین؛
۸۰ میلیگرم اکسید روی؛
۲ میلیگرم اکسید مس.
نشانههای احتمالی ابتلا به مشکلات بینایی
نشانههای احتمالی که ممکن است فرد دچار مشکل بینایی شود عبارتند از:
? تغییرات مکرر در وضوح بینایی؛
? دیدن تصاویر درهم؛
? دیدن تصاویر شناور یا برق ناگهانی در زمینهی دید؛
? کاهش دید پیرامونی.
نکات ساده ولی بسیار مهم:
۱ـ شستن دست و صورت با آب و صابون بعد از انجام کارهایی که باعث آلوده شدن دستها می شود. در صورت کثیف بودن دستها، از مالیدن چشم با دست جدا خودداری شود.
۲ـ استفاده از وسایل شخصی مثل حوله و دستمال
۳ـ خودداری از شنا و شستشو در استخرها و آب های آلوده
۴ـ استفاده از نور کافی در موقع مطالعه
۵ـ به کودکان و سایرین آموزش لازم داده شود تا با رعایت فاصله مناسب برنامه های تلویزیون را تماشا کنند.
۶ـ از نگاه کردن به منابع نورانی بخصوص خورشید خودداری شود.
۷ـ برای تشخیص بیماریهای چشم، عیوب انکساری و بخصوص تنبلی چشم باید حتما کودکان را قبل از سنین مدرسه مورد معاینه قرار داد.
مراقبت از چشم ها – علوم پنجم ابتدایی _ دانشچی
منبع مطلب : www.daneshchi.ir
مدیر محترم سایت www.daneshchi.ir لطفا اعلامیه بالای سایت را مطالعه کنید.
چگونه از چشمهای خود مراقبت کنیم؟
راه های مراقبت از چشم ها کدامند؟
در هر صورت امروزه استفاده از رایانه رو به افزایش است و بهتر است نکاتی را در رابطه با حفاظت از چشمها در برابر صفحه نورانی آن بدانیم:
1- به چشمانتان استراحت دهید
متخصصان توصیه میکنند بیش از حد به چشمان خود فشار وارد نکنید و ساعتهای زیاد و طولانی به صفحه نمایش کامپیوتر خیره نشوید. چون همیشه پیشگیری بهتر از درمان است، پس کمی هم به فکر چشمهایتان باشید و به آنها استراحت دهید.
اگر به هر دلیلی مجبور به استفاده طولانیمدت از کامپیوتر هستید، این نکات را در نظر داشته باشید:
پس از هر یک ساعت کار با کامپیوتر و نگاه کردن به صفحه نمایش، به چشمهای خود استراحت بدهید. برای این کار بهتر است به نقطهای در دور دست خیره شده یا به دورترین نقطه اتاق نگاه کنید. مطمئن باشید، نشستن و خیره شدن به صفحه نمایش برای ساعتهای طولانی و پشت سر هم، میتواند در درازمدت عوارض نامطلوبی برای چشمان شما داشته باشد. همچنین بهتر است هر چند دقیقه یک بار کمی جهت نگاه و تمرکز خود را تغییر داده و به سمتی دیگر نگاه کنید.
پزشکان توصیه میکنند برای جلوگیری از ابتلا به بیماریهای چشمی، پس از هر 10 دقیقه استفاده از رایانه، پلکهای خود را به هم بزنید و مدتی به یک نقطه دیگر خیره شوید تا خستگی چشم ها از بین برود. هر چند در این زمینه سفارش شده است که از مانیتورهای جدید به خاطر ساختار بهتر و اشعه کمتر استفاده شود.
2- از اشک مصنوعی استفاده کنید
هر وقت احساس کردید چشمانتان خشک یا قرمز شده، از قطرههای اشک مصنوعی استفاده کنید. البته این نکته مهم را فراموش نکنید که استفاده نامناسب از هر نوع دارو میتواند خطرناک باشد.
3- ورزش چشم را فراموش نکنید
کمی هم به چشمان خود ورزش دهید، چون چشم هم ورزشهای خاص خود را دارد که نیاز است پس از ساعتهای طولانی کار با کامپیوتر انجام شود.
میتوانید چند بار پشت سر هم پلکها را باز و بسته کنید.
همچنین خوب است پلکها را برای چند ثانیه بسته و سعی کنید چشم را در جهت عقربههای ساعت و خلاف آن بچرخانید تا فشار روی چشم کاهش یابد. البته این کارها را باید حداقل سه بار در طول مدت کار خود انجام دهید.
4- آب کافی بنوشید
آب کافی بنوشید تا آب لازم بدن و در نتیجه رطوبت چشمها حفظ شود.
حتما در رژیم غذایی روزانه خود مواد غذایی مورد نیاز برای تقویت بینایی را بگنجانید. اسفناج و سبزیجات دارای برگ سبز، منبع خوبی از کاروتنوئید بوده و به حفاظت از چشم ها در برابر آفتاب کمک میکنند. سویا نیز سرشار از پروتئین و ویتامین E است که برای سلامت چشمها مفید است. سبزیجات زردرنگ مانند هویج و کدو حلوایی نیز حاوی ویتامین های A، C و E و بتاکاروتن هستند که در تقویت بینایی موثرند. بهترین منابع حیوانی ویتامین A جگر، قلوه، زرده تخم مرغ، شیر پرچربی، کره، روغن کبد ماهی و ماهی های کوچک با جگر (کیلکا) و بهترین منابع گیاهی ویتامین A سبزی های با برگ سبز تیره مانند اسفناج، کاهو، سبزی های زرد مثل هویج و کدو حلوایی، میوه های زرد و نارنجی مثل زردآلو، قیسی، خرمالو، نارنگی ، طالبی، موز، خربزه وانواع مرکبات است.
5- خیار روی چشمتان بگذارید
در پایان یک روز کاری خستهکننده که به ناچار چشمهایتان نیز خسته شده، بهتر است یک برش خیار روی چشمهای خسته گذاشته و با این کار به آرامش آن کمک کنید. اگر خیار اندکی خنک باشد، تاثیر بیشتری خواهد داشت.
در صورت وجود هر یک از حالات زیر بلافاصله به چشم پزشک مراجعه کنید:
نزدیک کردن اشیا به چشم جهت دیدن آنها یا تنگ کردن چشم برای دیدن اشیای نزدیک
تمایل غیر طبیعی سر به یک سمت برای دیدن اشیایی که روبرو قرار دارند.
مالش غیر طبیعی و مداوم چشم ها
هرگونه اشتباه در تشخیص رنگ ها
بیزاری و گریز از نور
سردردهای غیر طبیعی
هر گونه احساس تورم در چشم، ورم ملتحمه یا ریزش غیرعادی اشک از چشم ها.
به خاطر داشته باشید چنانچه پس از 40 سالگی فشار خون شما بالاتر از حد طبیعی است، مبتلابه تصلب شرایین یا دیابت هستید،اگر در خانواده شما کسی مبتلابه بیماری گلوکوم «آب سیاه» یا آب مروارید «کاتاراکت» است حتما بطور منظم به چشم پزشک مراجعه کنید.
به خاطر بسپارید بینایی نعمت بزرگی است که نباید به راحتی آن را از دست داد. چنانچه کار شما به استفاده ی دائمی از کامپیوتر وابسته است، بیشتر مراقب باشید تا بتوانید همیشه با چشمانی سالم، کار و زندگیتان را ادامه دهید.
منبع مطلب : www.kanoon.ir
مدیر محترم سایت www.kanoon.ir لطفا اعلامیه بالای سایت را مطالعه کنید.
توضیحات درس 6 علوم پنجم ابتدایی : چه خبر (1)
توضیحات درس 6 علوم پنجم ابتدایی : چه خبر (1)
در این درس دانش آموزان با ساختار ساده چشم وگوش آشنا می شوند . بخش های قابل مشاهده چشم وگوش را مشاهده می کنند و در باره کار این بخش ها و نقش آنها در دیدن و شنیدن ، فعالیت انجام می دهند و به طور خلاصه چگونگی دیدن و شنیدن را می آموزند .
آنها با استفاده از شکل های کتاب در باره حفظ سلامت چشم وگوش گفت و گو می کنند و راه های مراقبت از این اندام ها را با جمع آوری اطلاعات می آموزند .
پیامد درس :
هنگام انجام فعالیت های مختلف مانند مطالعه ، کار با رایانه ، گوش کردن به موسیقی و . . . برای مراقبت از چشم ها وگوش هایشان به درستی عمل می کنند .
انتظار می رود پس از پایان این درس ، دانش آموزان بدانند :
اهداف( حقایق ) :
بخش رنگی چشم ، عنبیه است که در وسط آن مردمک قرار دارد .
روی عنبیه بخش شفاف قرنیه قرار گرفته است
مردمک ، نور ورودی به چشم را تنظیم می کند .
در چشم طبیعی ، عدسی چشم تصویر اجسام را روی پرده شبکیه تشکیل می دهد .
لاله ی گوش صداها را جمع آوری می کند .
پرده ی گوش با برخورد صدا می لرزد و استخوانچه های گوش را می لرزاند .
ماده ی چرب گوش از آن محافظت می کند .
پرهیز از صداهای بلند و فرو نکردن اجسام درون گوش به سلامت آن کمک می کند .
بخش حلزونی گوش از طریق عصب شنوایی به مغز پیام می فرستد .
با استفاده از عینک و سمعک می توان به طور طبیعی اجسام را دید و صداها را شنید .
توضیحات درس ششم : چه خبر (1)
جهت مطالعه همکاران
مراحل دیدن اشیا اطراف محیطمان
در قسمت جلوی کره چشم یک پنجره شفاف به نام قرنیه وجود دارد. نور از محیط خارج وارد قرنیه شده پس از عبور از مردمک به عدسی می رسد. عدسی نور را به صورت دقیق روی شبکیه متمرکز می کند . در شبکیه سلّول های ویژه ای قرار دارند که نور را دریافت می کنند و از طریق عصب بینایی به مغز پیام می فرستند. به این ترتیب، ما اجسام را می بینیم و رنگ و شکل آن ها را تشخیص می دهیم.
دوربینی (Hyperopia) و نزدیک بینی (Myopia)
چشم طبیعی با عمل تطابق میتواند اشیا را از فاصله خیلی دور یا به اصطلاح از بینهایت فیزیکی (دورترین فاصله دید) تا فاصله 25 سانتیمتری (نزدیکترین فاصله دید) ، بطور وضوح ببینید. ولی چشم بعضی از اشخاص احتمالا به علت کوچک بودن یا بزرگ بودن کره چشم به حالت طبیعی نمیتواند بین این دو حد تطابق کند. در نتیجه معمولا دو عیب دوربینی و نزدیک بینی در چشم پیدا میشود.
اینک شخص دوربینی را در نظر بگیریم که اشیا را میتواند ببیند، ولی نزدیکترین فاصله دید او از 25 سانتیمتر بیشتر است. بنابراین ، در چشم شخص دور بین تصویر اشیا نزدیک پشت پرده شبکیه تشکیل میشود. و عدسی چشم نمیتواند با عمل تطابق تصویر آنها را روی این پرده بیندازد. در نتیجه این اشیا تار دیده میشوند. برای اصلاح این عیب باید عدسی چشم را با یک عدسی همگرا ، که معمولا به صورت عینک بکار میرود تقویت کرد تا پرتوهای گسیل شده از شی را پیش از رسیدن به چشم طوری بهم نزدیک کند که پس از گذشتن از عدسی چشم ، درست بر روی پرده شبکیه تصویر شی را تشکیل دهند. در این صورت چنین به نظر میرسد که پرتوها از نزدیکترین نقطه دید چشم ، به سوی آن گسیل میشوند.
در حالت نزدیک بینی ، کره چشم احتمالا بزرگتر از حالت طبیعی است. درچشم افراد نزدیک بین تصویر اشیایی که در فاصله خیلی دور از چشم قرار دارند، جلوی پرده شبکیه تشکیل میشود.برای اصلاح عیب نزدیک بینی و دیدن اشیای دور از عدسیهای واگرا ، معمولا به صورت عینک ، استفاده میشود. این عدسیها پرتوهای موازی گسیل شده از اشیای دور را پیش از ورود به چشم از هم دور میکنند، بطوری که پس از عبور از عدسی چشم ، تصویر این اشیا درست روی پرده شبکیه تشکیل میشود.
عدسی همگرا (Converging lens ) و عدسی واگرا (Diverginglens)
عدسی همگرا(محدب) گونهای از عدسی است که پرتوهای تابیده شده به رویه ی خود را در سمت دیگر خود در نقطهای به نام نقطه کانونی متمرکز نموده و پدیده همگرایی نور را باعث میشود.
دو لبه ی بالایی و پایینی این عدسیها نازک، و میانه ی آنها پهنتر است. عدسی واگرا وارونه ی عدسی محدب کار میکند.
عدسی واگرا(مقعر) گونهای عدسی است که پرتوهای تابیده شده به رویه ی خود را در همان سمت در نقطهای به نام نقطه کانونی بازتاب داده و سپس در سمت دیگر عدسی، آنها را از هم میپراکند و پدیده واگرایی نور روی میدهد.
دو لبه بالایی و پایینی عدسی واگرا(مقعر)، پهن تر و میانه ی آن باریکتر است. عدسی مقعر وارونه ی عدسی محدب کار میکند.
ساختمان چشم
پلک (Eyelids )
وقتی جسم نوک تیزی به چشم ما نزدیک می شود ما بی اختیار پلک ها را می بندیم. پلک ها از جنس پوست و عضلات زیر پوستی هستند که وظیفه محافظت از چشم ها را بر عهده دارند. مژه ها مثل یک صافی از ورود گرد و غبار و ذرات مختلف به داخل چشم جلوگیری می کنند. خود پلک ها دو وظیفه مهم دارند: اول آنکه مثل یک دیوار دفاعی جلوی قسمت عمده ای از کره چشم را می گیرند و از کره چشم محافظت می کنند، دوم آنکه پلک ها هر 5 تا 10 ثانیه یک بار باز و بسته می شوند که این امر به شسته شدن میکروب ها و ذرات خارجی از سطح چشم کمک می کنند و در حقیقت سطح چشم را جارو می کند. به علاوه باز و بسته شدن پلک ها به توزیع یکنواخت اشک بر روی کره چشم کمک می کند.
ملتحمه (conjunvtiva )
ملتحمه یک لایه شفاف محافظ است که سطح داخلی پلک ها و روی سفیدی کره چشم را می پوشاند. در ملتحمه رگ های خونی و گلبول های سفید به مقدار زیادی وجود دارد. این رگ ها و سلول های دفاعی تا حد زیادی از ورود میکروب ها و عوامل بیماری زا به قسمت های عمقی چشم جلوگیری می کند. به علاوه ترشحات ملتحمه سطح چشم را نرم و مرطوب نگه می دارد و در حقیقت سطح چشم را روغنکاری می کند که این امر باعث آسان تر شدن حرکات چشم در جهات مختلف می شود.
قرنیه (cornea )
قرنیه چشم را می توان به شیشه پنجره تشبیه کرد. همانطور که اگر شیشه پنجره کثیف باشد اشیاء بیرون تار دیده می شوند، اگر بر روی قرنیه کسی لکه یا کدورتی وجود داشته باشد فرد اشیاء را تار می بیند. به علاوه همانطور که از پشت یک شیشه موجدار یا مشجر اشیاء کج و کوله و ناصاف دیده می شوند. در صورتی که سطح قرنیه ناهموار باشد اشیاء ناصاف و تار دیده می شوند.قرنیه افراد نقش مهمی در تعیین دوربینی یا نزدیک بینی یا شماره چشم افراد دارد. به همین علت اکثر روش های جراحی برای اصلاح دید و شماره عینک روی این بخش از چشم انجام می گیرد.
عنبیه(iris )
عنبیه بخش رنگی پشت قرنیه است که رنگ چشم افراد را تعیین می کند. رنگ این بخش در چشم افراد مختلف متفاوت است و از آبی و سبز تا عسلی و قهوه ای تغییر می کند.
مردمک (pupil )
در وسط عنبیه سوراخی به نام مردمک وجود دارد که مقدار نور وارد شده به چشم را تنظیم می کند.وقتی چشم در محیط پر نور قرار می گیرد مردمک تنگ می شود تا مقدار نور کمتری وارد چشم شود. به همین صورت وقتی چشم در محیط کم نور قرار می گیرد مردمک گشاد می شود تا نور بیشتری وارد چشم شود.
اتاق خلفی
Posterior chamber
فضای کوچکی مابین عدسی دوعنبیه واقع شده است . مایع زلالیه دراتاق خلفی توسط جسم مژگانی تولیدمیشود . مایع زلالیه ازاتاق خلفی توسط مردمک به اتاق قدامی جریان می یابد
اتاق قدامی
Anterior chamber
اتاق قدامی فضای کوچکی است که بین قرنیه و عنبیه قرار دارد. در این فضا مایعی به نام زلالیه جریان دارد که به شستشو و تغذیه بافت های داخل چشم کمک می کند. بالا رفتن فشار چشم به پرده شبکیه و عصب بینایی آسیب می زند و باعث بیماری آب سیاه یا گلوکوم می شود.
عدسی (Lens )
عدسی یک ساختمان شفاف در پشت عنبیه است که در متمرکز کردن دقیق پرتوهای نور بر روی شبکیه به قرنیه کمک می کند. ضخامت عدسی چشم در شرایط مختلف تغییر می کند و بسته به آنکه شیء مورد نظر در چه فاصله ای از فرد قرار داشته باشد ضخامت عدسی کم و زیاد می شود.در حدود سن 40 سالگی قدرت تغییر شکل عدسی آنقدر کم می شود ( عینک مطالعه نیاز است) به این حالت ، پیر چشمی گفته می شود. با گذشت زمان کدورت عدسی هم زاید می شود این کدورت عدسی را اصطلاحاً آب مروارید یا کاتاراکت می گویند.
زلالیه (Aqueous humour )
زلالیه مایع شفافی است که فضای جلوی عدسی را پر میکند. زلالیه از مویرگها ترشح میشود و مواد غذایی و اکسیژن را برای عدسی و قرنیه فراهم میکند و مواد دفعی را نیز جمعآوری کرده و از طریق خون دفع میکند. این مایع که گرانروی بسیار کمی دارد، به طور دائم (حدوداً هر سه ساعت) تصفیه و تجدید میشود.
زلالیه همراه با زجاجیه فشار درونی چشم را ثابت نگاه میدارند و شکل کرهای چشم را حفظ میکنند. در صورتی که در تصفیهٔ زلالیه اختلال به وجود بیاید و مایع به همان سرعتی که ترشح میشود بازجذب نشود، فشار چشم افزایش یافته و فرد دچار آب سیاه میشود که ممکن است به کوری منجر شود.
۹۹٫۶٪ زلالیه را آب تشکیل میدهد. علاوه بر آن، ویتامین C، گلوکز، اسید لاکتیک، سدیم و کلر؛ و نیز مقدار کمی پروتئین و اسید آمینه در زلالیه وجود دارد.
زجاجیه (Vitreous humour )
زجاجیه مایع ژله مانند شفافی است که داخل کره چشم را پر می کند و به آن شکل می دهد. زجاجیه از پشت عدسی تا روی پرده شبکیه وجود دارد. با گذشت سن ساختمان ژله مانند زجاجیه تغییر می کند و در بعضی جاها حالت آبکی پیدا می کند. در این حال بعضی قسمت های زجاجیه شفافیت خود را از دست داده و سایه ای روی پرده شبکیه می اندازند که فرد آن را به صورت اجسام شناور کوچکی می بیند که مثل مگس در میدان بینایی بالا و پایین می روند. این حالت اصطلاحاً مگس پران گفته می شود.
شبکیه (Retina )
شبکیه یک پرده نازک حساس به نور (شبیه فیلم عکاسی) است که در عقب کره چشم قرار دارد. پرتوهای نوری که به شبکیه برخورد می کنند به پیام های عصبی تبدیل می شوند که از طریق عصب بینایی به مغز منتقل می شوند و در مغز تفسیر می شوند
مشیمیه ( choroid )
مشیمیه پرده نازک سیاه رنگی است که دور شبکیه را احاطه کرده است. این پرده تعداد زیادی رگ های خونی دارد که مواد غذایی را به بخش هایی از شبکیه می رساند. به علاوه سلول های این لایه حاوی تعداد زیادی رنگ دانه سیاه ملانین است که رنگ سیاهی به این بخش از چشم می دهد. وجود رنگ سیاه مانع از انعکاس نورهای اضافی در داخل کره چشم می شود و به تشکیل تصویر واضحتر کمک می کند.
صلبیه (sclera )
صلبیه بخش سفید رنگ نسبتاً محکمی است که دورتا دور کره چشم به جز قرنیه را می پوشاند و از ساختمان های داخل کره چشم محافظت می کند. این بخش از چشم اثر مستقیمی در فرایند بینایی ندارد و در واقع مثل یک اسکلت خارجی از کره چشم محافظت می کند.
عصب بینایی ( optic nerve )
عصب بینایی که رابط کره چشم و مغز می باشد از عقب کره چشم خارج می شود و از طریق سوراخی در استخوان پروانه ای جمجمه به مغز می رسد. این عصب پیام های بینایی را به مغز ارسال می کند و این پیام ها در مغز تفسیر می شوند.
عضلات چشم ( ماهیچه های چشم) (Eyemuscles)
برای آنکه ما بتوانیم اشیاء را در جهات مختلف ببینیم لازم است بتوانیم چشم را در جهات مختلف بالا، پایین، چپ و راست بچرخانیم. حرکات کره چشم در هر چشم به وسیله 6 عضله کوچک که به اطراف کره چشم می چسبد کنترل می شود. بیماری این عضلات و یا عدم هماهنگی آن ها می تواند به انحراف چشم یا لوچی منجر شود.
گوش
مقدمه
گوشهای ما مسئول دو حس حیاتی اما کاملا متفاوت هستند: شنوایی و تعادل. صداهای تشخیص داده شده از طریق گوشها ، اطلاعات اساسی را درباره محیط خارجی به ما میدهند و به ما اجازه میدهند با روشهای پیچیدهای چون گفتار و موسیقی ارتباط برقرار کنیم. علاوه بر این گوشها در حس تعادل ما نیز سهم دارند. درک ناخود آگاه وضعیت بدن در فضا به ما اجازه میدهد تا بایستیم و حرکت کنیم بدون آنکه زمین بخوریم.
گوش دارای اندامهای مجزای شنوایی و تعادل است که صداهای دنیای اطرافمان و اطلاعات درونی درباره وضعیت و حرکتمان را تشخیص میدهد. ساختمانهای حسی داخل گوش ، اشکال متفاوت اطلاعات را به صورت ایمپالسهای عصبی برگردانده تا از طریق اعصاب به قسمتهای مختلف مغز ، جایی که اطلاعات تجزیه و تحلیل میشوند، فرستاده شوند. توانایی ما در تفسیر اصوات و استفاده از اطلاعات ، درباره تعادل در زمان نوزادی و کودکی شکل میگیرد.
کیفیت صوت
در واقع صوت ارتعاش مولکولها در هوای اطراف ماست. درجه بلندی (Pitch) یک صدا (میزان بم یا زیر بودن) ویژگیای از امواج صوت میباشد که فرکانس (تواتر) نامیده میشود. فرکانس تعداد ارتعاش در هر ثانیه است و در واحدهایی به نام Hertz سنجیده میشود. هر چقدر فرکانس بالاتر باشد صدا زیرتر است. شدت و قدرت یک صدا به نیروی امواج صوتی بستگی دارد که در واحدهایی به نام دسی بل (Decibel) اندازهگیری میشود . با هر ۱۰ دسی بل افزایش در قدرت صدایی به بلندی دو برابر شنیده میشود، بنابراین صدایی با ۹۰ دسی بل دو برابر قویتر از صدایی با ۸۰ دسی بل است.
مکالمه بطور معمول در حدود ۶۰ دسی بل است صدایی تقریبی ترافیک معمولا در حدود ۸۰ دسی بل میباشد. قرار گرفتن در معرض صدای بالاتر از ۱۲۰ دسی بل حتی برای مدتی کوتاه میتواند به شنوایی ما آسیب برساند.میزان توانایی ما در تجزیه صداهای مرکب مثل موسیقی و اینکه یک صدا چقدر بلند باشد تا قادر به شنیدن آن باشیم با یکدیگر متفاوت است. گوش انسان بطور معمول قادر است صداهایی با فرکانسهای بین ۲۰۰۰۰ - ۳۰ هرتز را تشخیص دهد، اما توانایی شنیدن صداهای فرکانس بالا با افزایش سن ، کاهش مییابد. حیواناتی مثل خفاش (bat) و سگ میتوانند صداهایی با فرکانس های بالاتر از حد طبیعی شنوایی انسان را بشنوند.
مکانیسم شنوایی
امواج صوتی از طریق هوا منتقل می شوند. این امواج وارد مجرای گوش شده و سپس سبب ارتعاش پرده گوش می شوند. ارتعاشات از پرده گوش به استخوانچه های گوش میانی منتقل می شود و از طریق آنها به عصب شنوائی درگوش داخلی منتقل می شود. در اینجا، ارتعاشات تبدیل به پیامهای عصبی شده و به مغز منتقل می شوند. مغز این پیامها را به عنوان صوت تفسیر می کند. (موزیک، صدا، بوق ماشین و غیره)
تعادل و حرکت
پشت پرده گوش ، گوش میانی قرار دارد که از هوا پر شده و دارای سه استخوان ظریف میباشد که استخوانهای شنوایی نامیده میشوند. چکشی(malleus) ، سندانی (incus) و رکابی (stapes). این استخوانها ارتعاش پرده را به غشا دریچه بیضی که جدا کننده گوش میانی از گوش داخلی است ، منتقل می کنند. در گوش داخلی که پر از مایع میباشد حلزون قرار دارد که دارای گیرنده حسی برای شنوایی و ساختمانهای دیگری برای حرکت و تعادل است.
در تعادل و حرکت گوشها دارای این عملکرد هستند: آگاهی از موقعیت سر و تشخیص چرخش و حرکت سردر تمامی جهات. مغز اطلاعات گوشها را با اطلاعات حاصل از گیرندههای موقعیت در عضلات ، تاندونها و مفاصل و اطلاعات بینایی بدست آمده از چشمها ترکیب میکند. ترکیب این اطلاعات باهم ما را قادر میسازد تا بدون از دست دادن تعادل در جهات مختلف حرکت کنیم
توانایی ایستادن صاف و راه رفتن بدون آنکه بیفتیم به حس تعادل ما بستگی دارد. ساختمانهایی در گوش داخلی مثل دستگاه وسیتبولار (دهلیزی) شناخته شدهاند که با تعیین وضعیت و حرکت سر در ایجاد تعادل نقش دارند. دستگاه وستیبولار از سه مجرای نیم دایره و دو دهلیز ساخته شده است. حرکت سر بوسیله سلولهای مویی در ساختمانهایی در مجاری نیم دایره که کریستا (cristae) نامیده میشوند و دو ساختمان در دهلیز که ماکولا (maculae) نامیده میشوند تشخیص داده میشود. حرکات چرخشی سر بوسیله کریستا که در مجاری نیم دایره قرار دارند تشخیص داده میشوند. بنابراین حرکت سر در هر جهتی بوسیله حداقل یک مجرا تشخیص داده میشود. این اطلاعات باعث حفظ تعادل و ثبات بینایی هنگام حرکت سر میشود.
حرکت خطی و وضعیت ایستا(ساکن static )
دو ماکولای درون و ستیبول در گوش داخلی حرکت خطی را حس میکنند. به عنوان مثال هنگام مسافرت با ماشین یا استفاده از آسانسور موقعیت سر به نیروی جاذبه بستگی دارد. تشخیص موقعیت سر در ارتباط با جاذبه به ما کمک میکند. به عنوان مثال ، هنگامی که درون آب عمیق شیرجه میزنیم به ما میفهماند از چه جهتی به سطح آب بیاییم.
راههای ارتباطی
اگر چه گوشها به ظاهر ساختمانهای مجزایی دارند، آنها مستقیما با بینی و حلق ارتباط دارند. قسمت قابل رویت گوش ، لاله گوش (pinna) با مجرای گوش مرتبط است که در انتهای آن پرده گوش (eardrum) قرار دارد. پشت این پرده ، گوش میانی است که یک فضای پر از هواست که از طریق مجرایی به نام شیپور استاش (Eustachian tube) با حفره پر پشت بینی و حلق مرتبط میباشد . این مجرا مسوول ایجاد فشار مشابه در هر دو طرف پرده است. ساختمان گوش داخلی در عمق جمجمه قرار گرفته و حاوی اندامهای حسی برای صدا و تعادل میباشد.
آناتومی گوش
دیدکلی
گوش از قسمتهای مختلفی تشکیل شده است. امواج صوتیمراحل مختلفی را درون گوش طی میکنند تا بهاعصاب شنوایی تبدیل شوند. هر کدام از اجزای گوش درونی را این امواج تاثیر گذاشته(تقویت، جمع آوری ، تغییر فرکانس ، انتقال و...) و به اعصاب شنوایی میرسند. ساختمان گوش از قسمتهای مختلفی تشکیل شده است.
گوش خارجی
گوش خارجیامواج صوتی را جمع آوری و متمرکز میسازد و از دو قسمت تشکیل شده است.
لاله گوش
لاله گوش در غالب حیوانات متحرک است، و برای جمع کردن و هدایتامواج صوتی و تشخیص جهت صدا بکار میرود، ممکن است به طرف منبع صورت متوجه شود. درانسان لاله گوش بیحرکت است ولی تا اندازهای جهت صوت را میتواند تشخیص دهد.
مجرای گوش خارجی
مجرای گوش خارجی لولهایست که تقریبا 2 تا 3 سانتیمتر طول دارد و در حدود یک سانتیمتر مکعب حجم دارد و بهپرده صماخ ختم میشود. ارتعاشات صوتی تا قسمت انتهایی این لوله بوسیله هوا منتقل شده، پس از آن بوسیله محیط هایجامد ومایع بهگوش میانی انتشار مییابد.
پرده صماخ
پرده صماخ غشایی است که بوسیله اصوات با فرکانسهای مختلف مرتعش میشود. درجه کشش آن از محیط به طرف مرکز تدریجا زیاد شده و به همین علت است که هر قسمت از این پرده بوسیلهفرکانس معینی مرتعش میشود.
گوش میانی
گوش میانی امواج را تقویت و منتقل میکند. گوش میانی در حفره استخوانی موسوم بهصندوق تمپان (Caisse De Tympan) قرار دارد و بوسیله شیپور استاش (Trompand Eustache) بهحلقمیرسد. ارتعاشات هوا که از گوش خارجی به پرده صماخ میرسد بوسیله چهار استخوان کوچک که یکی پس از دیگری متکی بهم مفصل شده است، به گوش داخلی منتقل میگردد. این چهار استخوان بر حسب شکلی که دارند شامل چکشی ، سندانی ، عدسی و رکابی است. وظیفه آنها کم کردن دامنه ارتعاشات و در نتیجه افزایش تغییرات فشار است.
پنجره بیضی
استخوان چکشی به پرده صماخ و استخوان رکابی به پنجره بیضی (Ovale) ختم میشود که سطح آن 4 مرتبه از پرده صماخ کوچکتر است. چون سطح صماخ 14مرتبه از سطح بیضی بزرگتر است لذا فشار در پنجره بیضی 14 مرتبه زیاد میگردد. این بهترین وسیلهای است که میتوان انرژی ارتعاشی یک محیط با وزن مخصوص کم را (هوا) به محیطی با وزن مخصوص زیاد منتقل نمود.
پنجره گرد
در گوش میانی ، پنجره دیگری وجود دارد که به پنجره گرد (Round) مرسوم است. پنجره گرد و پنجره بیضی حد فاصل بین گوش داخلی و میانی است. پنجره بیضی ارتعاشاتی را که به پرده صماخ میرسد از طریق استخوانهای گوش میانی به گوش داخلی منتقل میکند و پنجره گرد سبب میشود مایع گوش داخلی که در محفظه غیر قابل ارتعاشیقرار دارد، بتواند مرتعش شود.
گوش داخلی
گوش داخلی امواج منتقل شده از گوش میانی را دریافت و آن را به امواج شنوایی تبدیل میکند. گوش داخلی اصلیترین قسمت گوش است و از چندین قسمت تشکیل شده است.
غشا بازیلر:حفره حلزون بوسیله جدارطولی به نام غشا بازیلر به دو قسمت تقسیم میشود.
اندام کورتی
روی غشا بازیلر مجموعهای مرسوم بهاندام کورتی (Corti) یا عضو کورتی قرار گرفته است. تعداد اندام کورتی از قاعده حلزون به طرف راس آن بتدریج افزایش مییابد.
تونل کورتی
عضو کورتی از یک سلسله سلولهایی به شکل میله که راس آنها دو به دو و مجاور هم قرار دارد، تشکیل میشود. بدین طریق مجرایی با مقطع مثلثی شکل رامحدود میسازد که به تونل کورتی معروف است.
شروع پیدایش حس شنوایی
یک سر میله روی غشا بازیلر تکیه داشته و سر دیگر آنآزاد است. لذا هر میله میتواند در داخل آندولنف (مایع مجرای حلزونی) حرکت آزادداشته باشد. روی دو طرف تونل کورتی سلولهای مژهدار شنوایی قرار دارند که انشعابات نهاییعصب شنوایی به آنها منتهی میگردد، و میتوان شروع حس شنوایی را از این ناحیه دانست.
بیماریهای گوش
بخش اصلی گوش در دروناستخوان گیجگاهی قرار دارد و محافظت میشود. گوش میانی که به خارج و نیز به حلق راهدارد، ممکن است دچار عفونت شود. ترشحات موم مانند مجرای شنوایی ممکن است خشک و محکمشده و روی پرده صماخ را بپوشاند و در کار شنیدن اختلال ایجاد کند.
عفونت گوش میانی
به هنگام عفونت لوزهها ، گلو یا بینیمیکروبهامیتوانند از طریق شیپور استاش بهگوش میانی راه یابند و باعث عفونت این قسمت شوند. این عفونت اوتیت نام دارد و درکودکان بیشتر است. زیرا در آنها مجرای استاش کوتاه ، مستقیم و نسبتا گشاد است. بیماریهای عفونی ماننداوریون،سرخک،مخملکوسرما خوردگیو گلو درد چرکی همگی میتوانندموجب عفونت گوش میانی شوند.
سمعک
سمعک بوسیله ای گفته میشود که صداها را تقویت نموده ، به راحتی برای فرد قابل شنیدن و درک میکند و سبب جبران کاهش شنوایی میشود . شکل سمعک ها مختلف می باشد که عبارتند ا ز:داخل گوشی ( نامرئی . مینی کانال ، کانال و کونکا یا شل ) – پشت گوشی – عینکی و سمعکهای قابل کاشت در گوش
برچسب: کم شنوایی دلیلی بر عقب ماندگی تحصیلی دانش آموزان
بسیاری از کم شنواییها که تا مدرسه، شناخته نشدهاند، میتوانند دلیلی بر عقب ماندگی تحصیلی دانش آموزان نسبت به سایر همکلاسیهایشان باشند. این افراد اغلب وضعیت درسی مطلوبی ندارند و به عنوان افراد بیتوجه و یا حتی دارای مشکلات ذهنی برچسب زده میشوند.
عوارض و بیماریهایی مانند اوریون و اوتیتهای گوش میانی میتواند مشکلات جدی در تحصیل دانشآموز فراهم نماید و یا حتی دانش آموزانی پیدا میشوند که مشکلات گفتار و زبان دارند اما منشا این مشکل شنوایی آنان است که در صورت تشخیص، اقدامات درمانی یا توان بخشی در رفع مشکل آنان موثر خواهد بود. اگر مشکلات شنوایی در سنین کودکی تشخیص داده شود علاوه بر تاثیر مثبت بر گفتار و زبان، بروز عوارض سوء عاطفی روانی کم شنوایی را نیز از بین خواهد برد. به علاوه تشخیص زودرس از هزینههای سنگین توان بخشی شنوایی در سالهای آتی خواهد کاست.
دانش آموزانی که یکی از شاخصهای پانزدهگانه زیر را نشان دهند در معرض خطر کم شنوایی قرار دارند و انجام آزمایشهای شنوایی برای آنها ضرورت دارد:
1- دانش آموزانی که مشکل گفتاری دارند.
2- دانش آموزانی که مشکلات رفتاری و عاطفی روانی دارند.
3- دانش آموزانی که در خانواده ایشان فرد کم شنوا وجود دارد.
4- دانش آموزانی که در آزمونهای بیماریابی قبلی مشکوک به کم شنوایی شناخته شدهاند.
5- دانش آموزانی که در معرض صداهای مخاطره آمیز برای شنوایی قرار گرفتهاند.
6- دانش آموزانی که علایمی از نشانگان ژنتیکی همراه به کم شنوایی را دارند.
7- دانش آموزانی که دچار عفونتهای ویروسی مانند اوریون و سرخک شدهاند.
8- دانش آموزانی که ضربه به سر آنها منجر به بیهوشی یا شکستگی جمجمه شده است.
9- دانش آموزانی که بعد از یک بیماری جدی به مدرسه مراجعه کردهاند.
10- دانش آموزانی که افت تحصیلی داشتهاند.
11- دانش آموزانی که از داروهای سمی برای گوش استفاده کردهاند.
12- دانش اموزانی که دچارعفونتهای مزمن گوش میانی شدهاند.
13- دانش آموزانی که از گوش درد شکایت داشتهاند.
14- دانش آموزان که از کم شنوایی خود شکایت داشتهاند.
15- دانش آموزانی که نیاز به دیدن صورت دیگران در هنگام گوش کردن دارند.
کم شنوایی, کم شنوایی دلیلی بر عقب ماندگی تحصیلی دانش آموزان, عوارض و بیماریهایی مانند اوریون و اوتیتهای گوش میانی از عوامل کم شنوایی, مشکلات شنوایی در سنین کودکیکم شنوایی, کم شنوایی دلیلی بر عقب ماندگی تحصیلی دانش آموزان, عوارض و بیماریهایی مانند اوریون و اوتیتهای گوش میانی از عوامل کم شنوایی, مشکلات شنوایی در سنین کودکی
منابع :
ویکی پدیا
دانشنامه رشد
بیمارستان فوق تخصصی چشم پزشکی نور
http://hospital.noorvision.com/default.aspx
http://salam98.ir/
http://www.dr-naderi.com/main/main.aspx?id=1
منبع مطلب : bontoof.blogfa.com
مدیر محترم سایت bontoof.blogfa.com لطفا اعلامیه بالای سایت را مطالعه کنید.
جواب کاربران در نظرات پایین سایت
مهدی : نمیدونم, کاش دوستان در نظرات جواب رو بفرستن.
یاسمن محمودی : واقعاً کاش یه تحقیقی هم بفرستن
۰
عاااالی بود👌👌
عاااالی بود
راه های مراقب از چشم
یعالی نبود
عالی بود 👏
عالی بوددددد
خیلی مطلب مسخره ایه
ننویسیدبه هیچ عنوان
اصلا اون چیزی که میخواستم نبود😒
این باید زیر دیپلوم بگه 😑
ولی بالای دیپلوم گفته😐
کسی هست یه تحقیقی به من بده؟
من میخام تحقیق بنویسم بعد شما کتابو برام میاری؟
خیلی اصبیم کردی
لطفا راه های بیشتری برای مراقبت از چشم ها بذارید
چشم
چهار راه مراقبت از چشم را بگویید
خیلی به هم تو درسم کمک کرد. از کسی که این هارو نوشته ممنونم
خیلی عالی بود
عالی ولی خیلی زیاده☹
نمیدونم, کاش دوستان در نظرات جواب رو بفرستن.
خیلی ممنونم بابت این تحقیقღღღᰔᩚᰔᩚᰔᩚ