دستگاه استخراج بیت کوین چیست
دستگاه استخراج بیت کوین چیست را از سایت پست روزانه دریافت کنید.
آموزش استخراج بیت کوین + معرفی بهترین دستگاههای ماینینگ
تب استخراج بیت کوین این روزها بسیار داغ است. نوپا بودن صنعت ماینینگ و شکل جدید درآمدزایی آن باعث شده است تا هر کسی مشتاق باشد که درباره چگونگی انجام این فعالیت بداند. در ادامه با آموزش کامل استخراج بیت کوین همراه باشید.
استخراج بیت کوین چیست؟
اولین سوالی که برای افراد تازهکار مطرح میشود، این است که دقیقاً با استخراج بیت کوین چه عملی صورت میگیرد که سودآوری دارد. برای رسیدن به پاسخ این سوال بهتر است ابتدا بیت کوین را خوب بشناسید و با نحوه کار آن آشنا شوید.
اما اگر بخواهیم به زبان ساده توضیح بدهیم، بیت کوین یک ارز و شبکه غیرمتمرکز است و وابسته به هیچ کشور یا شرکت خاصی نیست. غیرمتمرکز بودن یعنی اینکه هیچ کس مالک شبکه بیت کوین نیست و هیچ کس به تنهایی نمیتواند آن را کنترل کند. هر کسی در هر جای دنیا میتواند با وصل شدن به شبکه بیت کوین، جزئی از آن شود.
به عبارت دیگر کنترل بیت کوین به دست کاربران آن است، نه یک یا چند شخص خاص.
علت این که امیدواری به آینده بیت کوین زیاد است، همین مسئله غیرمتمرکز بودن است. شبکه بیت کوین برای فعالیت فقط به مردم و کاربرانش وابسته است، نه هیچ کس دیگری.
حالا که بیت کوین یک شبکه غیرمتمرکز است، پس وقتی برای کسی بیت کوین ارسال میکنید چه کسی کمک میکند تا بیت کوین شما منتقل شود. چه کسی تراکنشهای بیت کوین را تأیید میکند یا امنیت آن را حفظ میکند؟ درست حدس زدید: افرادی داوطلب به نام «استخراجکننده» یا همان «ماینر».
البته استخراجکنندگان این کار را محض رضای خدا انجام نمیدهند. آنها دستگاهها و سختافزارهای خود را در اختیار شبکه بیت کوین قرار میدهند و شبکه بیت کوین در ازای حفظ امنیت شبکه به آنها پاداش میدهد.
افراد ماینر با سختافزارهای خود کمک میکنند تا شبکه بیت کوین امن بماند و تراکنشهای بیت کوین انجام شود. طی عملیات ماینینگ، ماینرها باید طی یک فرایند پیچیده، بر سر حل معادلات ریاضی با یکدیگر مسابقه بدهند و به محض اینکه یک ماینر به جواب برسد، بیت کوین تولیدشده و به عنوان پاداش به او تعلق میگیرد. حل معادلات ریاضی نیازمند قدرت پردازش است که از سوی سختافزارهای کامپیوتری تأمین میشود. لازم به تأکید است که امنیت بیت کوین با همین قدرت پردازشی که ماینرها در اختیار شبکه قرار میدهند، تأمین میشود.
از نظر فنی شبکه بیت کوین و فرایند ماینینگ بسیار پیچیده است و آنچه گفته شد، فقط خلاصهای سادهشده برای درک ابتدایی بود.
ماینرها علاوه بر تأیید تراکنشها باعث میشوند که واحدهای بیت کوین به شکلی منحصربفرد و طبق برنامهای از پیش تعیینشده تولید شوند. بر خلاف پولهای دیگر که بانکها آنها را صادر میکنند، در بیت کوین همه میتوانند در صدور پول (واحدهای بیت کوین) مشارکت کنند.
استخراج بیت کوین نیازمند داشتن دستگاههای قدرتمند و برق است.
به منظور حفظ ثبات شبکه و اینکه همه واحدهای بیت کوین سریع استخراج نشوند، در بیت کوین معیاری به نام «سختی استخراج» هم وجود دارد. بلاکهای بلاک چینِ بیت کوین هر ده دقیقه یکبار تولید میشوند. اگر قدرت پردازش ماینرهای بیت کوین خیلی زیاد شود، یعنی ماینرها ممکن است بتوانند زودتر از ده دقیقه بلاک را تولید و بیت کوین استخراج کنند. به همین دلیل سختی استخراج افزایش مییابد تا زمان رسیدن به جواب معادله ده دقیقه طول بکشد. از سوی دیگر، اگر قدرت پردازش ماینرها کاهش یابد، یعنی ممکن است زمان ساخت بلاک به زیر ده دقیقه برسد، برای همین در این مواقع سختی کاهش مییابد تا دوباره به همان ده دقیقه برسیم.
همچنین، هر چهار سال یکبار طی رویدادی به نام «هاوینگ» (halving)، میزان بیت کوینهای تولیدشده به شکل ناگهانی نصف میشود و این باعث میشود که کمیابیِ بیت کوین افزایش یابد.
تعداد بیت کوینهایی هم که استخراج میشوند، محدود به ۲۱ میلیون واحد است و پس از آن دیگر بیت کوینی تولید نخواهد شد.
در حال حاضر هر ده دقیقه ۱۲.۵ بیت کوین تولید میشود که پس از هاوینگ بعدی در می ۲۰۲۰ (اردیبهشت ۹۹) به ۶.۲۵ کاهش مییابد. تاکنون بیش از ۱۸ میلیون واحد بیت کوین استخراج شده است. پیشبینی میشود که استخراج تمام واحدهای بیت کوین تا سال ۲۱۴۰ طول بکشد.
برای کسب اطلاعات بیشتر در این مورد میتوانید به مقاله «فرایند استخراج بیت کوین چگونه است؟» مراجعه کنید.
فراموش نکنید که برای آغاز استخراج بیت کوین، نیاز به دانستن مفاهیم تئوری ماینینگ ندارید و توضیحاتی که داده شد بیشتر برای کمک به درک شما از ماینینگ بود.
تجهیزات مورد نیاز برای استخراج
برای استخراج بیت کوین نیاز به تهیه یک سری تجهیزات است. نوع و تعداد تجهیزات ماینینگ نسبت به بزرگی یا کوچکی فعالیت میتواند متفاوت باشد. مثلاً بدیهی است که تجهیزات مورد نیاز برای یک فارم (مزرعه) بزرگ با تجهیزات مورد نیاز برای یک فارم کوچک، متفاوت است. اما طبق یک قاعده کلی، برای انجام ماینینگ بیت کوین قطعاً به موارد زیر نیاز است:
دستگاه استخراج مخصوص
در روزها و ماههای اولیه شروع به کار بیت کوین، استخراج آن عمدتاً با CPU یا همان پردازندهها انجام میگرفت و کامپیوترهای خانگی معمولی هم میتوانستند بیت کوین استخراج کنند. اما با گسترش شبکه بیت کوین و افزایش قدرت ماینرهای آن، امروزه استخراج بهصرفه بیت کوین فقط با تراشههای مخصوصی به نام ایسیک (ASIC) امکان پذیر است. استخراج با کامپیوترهای معمولی یا موبایل به هیچعنوان سودآوری ندارد.
کیف پول بیت کوین
به عنوان ماینر، به یک کیف پول بیت کوین نیاز دارید که درآمدتان را دریافت و ذخیره کنید. نرم افزارهای کیف پول کاملاً رایگان هستند و به راحتی میتوان آنها را در کامپیوتر یا تلفن همراه نصب کرد.
اینترنت
برای ماینینگ بیت کوین نیاز به اینترنت هم دارید. سرعت و حجم اینترنت خیلی مهم نیست، بلکه پایداری و قطع و وصل نشدن آن از اهمیت برخوردار است. سرویسهای اینترنت ADSL و TD-LTE برای این کار مناسب هستند.
برق و تجهیزات برقی مناسب
مهمترین موضوع در ماینینگ بیت کوین، برق است. دستگاههای استخراج برق زیادی مصرف میکنند و حتما باید برق و تجهیزات برقی مناسب داشته باشید تا بتوانید هم از نظر قانونی و هم از نظر ایمنی فعالیت خود را ادامه دهید. طبق قوانین ایران، استفاده از برق خانگی و یارانهای برای استخراج ممنوع است. در ادامه بیشتر در مورد قوانین ماینینگ توضیح دادهایم.
تجهیزات تهویه
دستگاههای ماینینگ علاوه بر سروصدای زیاد، به شدت داغ میکنند و باید چارهای برای این موضوع در نظر گرفته شود. برای افزایش طول عمر و کارایی دستگاه، داشتن تجهیزات خنککننده بسیار مهم است.
تهیه دستگاه استخراج بیت کوین
برای استخراج به صرفه بیت کوین به دستگاه تخصصی که با عنوان ایسیک (ASIC) شناخته میشوند، نیاز دارید.
دستگاههای استخراج بیت کوین مثل گوشیهای موبایل در طرحها و مدلهای مختلف عرضه میشوند. هر مدل از جنبههای زیر ممکن است با مدل دیگر متفاوت باشد:
دستگاههای استخراج معمولاً ابتدا توسط تولیدکننده با قیمت پایینتر پیشفروش میشوند و بعد در بازار توزیع میشوند. به جز سایتهای رسمی تولیدکنندگان، دستگاههای استخراج بیت کوین در سایتهای مختلفی از جمله آمازون و ایبی هم به فروش میرسند. البته به دلیل تحریم های ایران، خرید مستقیم دستگاه های استخراج از این سایتها دشوار است و به ناچار باید از واسطهها کمک بگیرید.
نکاتی برای خرید دستگاه استخراج مناسب
به طور کلی مهمترین عواملی که برای خرید دستگاههای استخراج بیت کوین باید در نظر گرفته شود عبارتاند از:
دستگاه استخراج بیت کوین مورد نظر شما چند هش در ثانیه تولید میکند؟ هش بیشتر برابر است با قدرت بیشتر.
مصرف برق یک دستگاه از اهمیت زیادی برخوردار است زیرا به طور مستقیم بر سوددهی تأثیر میگذارد. هر چقدر که مصرف برق کمتر و قدرت دستگاه بیشتر باشد، سوددهی دستگاه بیشتر است.
این عامل هم نسبت به سرمایه شما باید مورد توجه قرار گرفته شود. زمان بازگشت سرمایه بهطور مستقیم با قیمت دستگاه گره خورده است.
دستگاه استخراج را فقط بر اساس قیمت یا فقط قدرت تهیه نکنید. بهترین دستگاه ASIC، کارآمدترین آن است. پربازدهترین دستگاه استخراج دستگاهی است که قدرت هش بیشتر و مصرف برق کمتری دارد و به طور کلی زمان بازگشت سرمایه آن سریعتر است.
همچنین برخی از دستگاههای ماینینگ سودآوری بالایی را نمایش میدهند اما بسیار بیکیفیت هستند و طول عمر پایینی دارند. همیشه سعی کنید دستگاههایی با برندهای معتبر را در تهیه کنید که به صورت انبوه استفاده میشوند و امتحان خود را پس دادهاند.
حتما پیش از خرید یک دستگاه استخراج، تحقیقات کاملی انجام دهید و از افراد آگاه مشورت بخواهید. بخش پرسش و پاسخ سایت ارزدیجیتال، محل خوبی برای پرسیدن سوالات مربوط به ماینینگ است.
بهترین دستگاههای استخراج بیت کوین
همانطور که گفتیم، دستگاههای استخراج بیت کوین در انواع و اقسام مدلها در بازار موجود هستند. میتوانید از بخش ماینرها در سایت ارزدیجیتال، لیست و جزئیات این دستگاهها را مشاهده کنید.
ورود به بخش ماینرها
مانند برندهای گوشی، برندهای تولیدکننده دستگاه استخراج هم از نظر اعتبار و محبوبیت متفاوت هستند. در حال حاضر پنج تولیدکننده برتر دستگاه ماینر به ترتیب عبارتاند از:
در جدول زیر بهترین دستگاههای استخراج بیت کوین در سال ۲۰۲۰ را مشاهده میکنید که البته در زمان نگارش این مطلب، بعضی از آنها هنوز به بازار عرضه نشدهاند.
در زمان نگارش این مطلب، بسیاری از استخراجکنندگان همچنان از مدلهای قدیمی مانند Antminer S9j استفاده میکنند. فراموش نکنید چیزی که بیشتر از همه چیز اهمیت دارد، سودآوری، طول عمر دستگاه و زمان بازگشت سرمایه است.
آیا میتوانم با دستگاه استخراج بیت کوین ارزهای دیجیتال دیگر را هم استخراج کنم؟
اغلب دستگاههای استخراج از یک الگوریتم رمزنگاری خاص پشتیبانی میکنند. الگوریتم استخراج بیت کوین SHA-256 است. بنابراین میتوانید با دستگاههای استخراجی که از الگوریتم SHA-256 پشتیبانی میکنند، بیت کوین، بیت کوین کش، بیت کوین اسوی و چند ارز دیجیتال دیگر که از این الگوریتم استفاده میکنند را استخراج کنید.
محاسبه سودآوری استخراج بیت کوین
برای محاسبه سود سودآوری استخراج بیت کوین و دیگر ارزهای دیجیتال، بهترین کار مراجعه به یک ماشین حساب ماینینگ است. شما میتوانید از بخش ماشین حساب استخراج سایت ارزدیجیتال، نسبت به قدرت دستگاه خود، میزان برق مصرفی دستگاه و تعرفه برق سود خود را محاسبه کنید.
به طور مثال، قیمت برق صنعتی کیلوواتی حدود ۱۰۰ تومان است و قیمت برق خانگی حدود ۳۰۰ تومان. به عنوان نمونه، دستگاه S9 حدود ۱۴ تراهش قدرت دارد و مصرف برق آن هم حدود ۱۳۵۰ وات است. بر همین اساس به راحتی میتوان در ماشین حساب ماینینگ سودآوری این دستگاه را حساب کرد. حالا طبق گیف زیر سودآوری یک دستگاه S9 را محاسبه کنیم:
درآمد یک ماینر به طور مستقیم با زمان بازگشت سرمایه گره خورده است. زمان بازگشت سرمایه به مدت زمانی گفته میشود که پول سرمایهگذاری شده بر میگردد و تازه بعد از آن است که میتوان نام بقیه درآمد حاصله را «سود» نامید. عوامل ریز و درشت زیادی میتوانند سودآوری ماینینگ یا به طور دقیقتر در زمان بازگشت سرمایه دخیل باشند، اما به طور کلی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
سختی استخراج
همانطور که بالاتر هم توضیح دادیم، سختی استخراج پارامتری است که در شبکه بیت کوین تعبیه شده تا بلاکهای بیت کوین هر ده دقیقه یکبار ساخته شوند، نه زودتر و نه دیرتر. به عبارت دیگر برای اینکه ماینرها نتوانند به یکباره با قدرت زیاد سخت افزارهای خود باعث تولید سریع بلاکها و بیت کوینهای جدید شوند، هر چقدر که قدرت پردازش ماینرها بیشتر شود، سختی استخراج بیشتر میشود. بنابراین اگر قیمت بیت کوین پایین باشد، سختی استخراجِ بالا میتواند سودآوری را به شدت کاهش دهد. بالا رفتن سختی استخراج بدان معناست که برای حفظ سودآوری خود نیاز به قدرت پردازش بیشتری دارید که برای دست یافتن به آن باید دستگاههای استخراج قدرتمندتری را به کار بگیرید.
قیمت و هزینههای برق
مصرف برق یک دستگاه و تعرفه برق مصرفی به شدت در سودآوری ماینینگ تأثیرگذار است. به همین دلیل باید به خوبی هزینههای برق مصرفی را محاسبه کنید تا بتوانید بازگشت سرمایه خود را بسنجید. قیمت برق بالا اگر با سختی استخراج و قیمت پایین بیت کوین همراه شود، ضرر جبران ناپذیری به ماینرها میرساند.
قیمت بیت کوین
قیمت لحظهای بیت کوین هم یکی دیگر از عوامل بسیار مهم در سودآوری ماینینگ است. به عنوان نمونه در سال ۲۰۱۸ که قیمت بیت کوین به ۳,۲۰۰ دلار رسیده بود، بسیاری از ماینرها دستگاههای خود را خاموش کردند، چون سود استخراج حتی جوابگوی هزینههای برق هم نبود.
شروع استخراج با پیوستن به استخر استخراج
پس از تهیه دستگاه و انتخاب کیف پول بیت کوین، به مهمترین قسمت آموزش یعنی پیوستن به استخر استخراج و شروع کار میرسیم. برای استخراج بیت کوین یا هر ارز دیگری باید به یک استخر استخراج بپیوندید.
استخر استخراج محل مجازی است که استخراجکنندگان در آن قدرت پردازش خود را با هم جمع میکنند و همه برای استخراج یک بلاک تلاش میکنند. در این روش، هر استخراجکننده بر اساس توان پردازشی خود سود میبرد. میتوان اینطور گفت که ماینرهای سراسر دنیا قدرت پردازش سخت افزارهای خود را در اختیار استخر استخراج قرار میدهند و استخر استخراج به نمایندگی از همه ماینرها در پیدا کردن معادله بلاکها به رقابت با دیگر استخرها میپردازد.
با وجود استخرهای استخراج، ماینرها قادر خواهند بود تا با روی هم آوردن توان پردازشی، هشهای بیشتری تولید کنند. پس از آن پاداش استخراج، بین اعضای استخر متناسب با توان هشی که در دستگاه آن در اختیار استخر قرار داد، تقسیم خواهد شد.
بدون پیوستن به استخر استخراج شانس برای ماین یک بلاک بسیار کم خواهد بود و فقط فارمهای استخراج بزرگ با چند ده هزار دستگاه، به صورت مستقل کار میکنند. مشهورترین استخرهای استخراج بیت کوین و سهم هر یک از قدرت پردازش شبکه بیت کوین را در تصویر زیر مشاهده میکنید:
برای کسب اطلاعات بیشتر در این باره و آشنایی با چند مورد از بهترین استخرهای استخراج، مطلب «بهترین استخرهای استخراج بیت کوین» را مطالعه کنید.
برای شروع کار استخراج، باید یکی از استخرهای استخراج بیت کوین را انتخاب کنید و با مراجعه به سایت رسمی آن تنظیمات مورد نیاز برای راهاندازی دستگاه خود را دریافت کنید.
دستگاههای ماینر مخصوصا مدلهای جدید آن دارای رابط کاربری ساده هستند که هر کسی میتواند خیلی سریع آنها به استخر استخراج متصل کند. برای مطالعه آموزش راهاندازی دستگاههای استخراج به بخش «آموزش استخراج» مراجعه کنید.
استخراج بیت کوین بدون تهیه دستگاه؟
از نظر تئوری امکان استخراج بیت کوین با کامپیوتر معمولی یا لپ تاپ وجود دارد، اما اگر قصد کسب درآمد دارید، این کار را فراموش کنید. استخراج بیت کوین با کامپیوترهای معمولی سالهاست که دیگر سودآوری ندارد.
راه دیگر برای استخراج بیت کوین بدون تهیه دستگاه استخراج، استخراج ابری است.
استخراج ابری چیست؟
کلود ماینینگ (Cloud mining) یا همان استخراج ابری به آن دسته از خدمات و شرکتهایی اطلاق میشود که قدرت پردازش سختافزارشان را به شما میفروشند و کارهای مربوط به استخراج و نگهداری تجهیزات را انجام میدهند.
در واقع کلود ماینینگ بدان معناست که بدون خریداری تجهیزات سختافزاری گرانقیمت، میتوان به نوعی تجهیزات ماینینگ شرکتهای کلود ماینینگ را اجاره یا از این شرکتها قدرت پردازش خریداری کرد. با این کار تنها چیزی که نیاز دارید فقط یک رایانه یا گوشی موبایل خواهد بود تا به حساب کاربری خود دسترسی پیدا کرده و سودتان را مشاهده کنید.
مزایای استخراج ابری:
معایب استخراج ابری:
برخی از شرکتهای فعال در زمینه کلود ماینینگ، و نه همه آنها، یا بر اساس مدلهای کاری ناسالمی کار میکنند و یا تنها به دنبال خالی کردن جیب شما هستند. منظور از مدلهای ناسالم این است که در پایان یا پولتان را از دست میدهید یا سود شما کمتر از هنگامی خواهد بود که بهصورت مستقیم در بیت کوین سرمایهگذاری میکنید.
در استخراج ابری به دلیل عدم شفافیت بالا، خطر کلاهبرداری زیادی است، به این معنی که با پول شما هیچگونه استخراجی انجام نمیشود بلکه فقط آرام آرام مقدار کمی بیت کوین به شما میدهند.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره استخراج ابری و آشنایی با معتبرترین سایتهای استخراج ابری به پست این پست مراجعه کنید: استخراج ابری (Cloud mining) چیست؟/ معرفی سایتهای کلود ماینینگ
وضعیت قانونی استخراج بیت کوین در ایران
بهروزترین اخبار قانونگذاری ارزهای دیجیتال و استخراج در ایران را از این لینک دنبال کنید.
استخراج بیت کوین یا هر ارز دیجیتال دیگری در ایران قانونی است، اما باید برای انجام آن از وزارت صنعت، معدن و تجارت مجوز دریافت شود. استخراج ارزهای دیجیتال در ایران بدون مجوز غیر مجاز اعلام شده است.
واردات قانونی دستگاههای استخراج در سال ۹۸ ممکن شد اما این کار هم نیازمند اخذ مجوز است. به دلیل سخت بودنِ واردات قانونیِ دستگاهها و مدتها ممنوعیت واردات، عمده دستگاههای استخراج موجود در ایران قاچاق محسوب میشوند و قانون، حق ضبط و توقیف دستگاههای قاچاق را دارد.
بنابراین استخراج در ایران یک صنعت بوده و قانونی است اما باید مجوزهای لازم را از وزارت صنعت دریافت کرد، در غیر این صورت وزارت نیرو میتواند جلوی استفاده از برق برای این فعالیت را بگیرد و همچنین نیروی انتظامی حق ضبط دستگاهها و حتی انجام اقدامات قضایی را دارد.
منبع مطلب : arzdigital.com
مدیر محترم سایت arzdigital.com لطفا اعلامیه بالای سایت را مطالعه کنید.
استخراج بیت کوین یعنی چه؟ فرایند ماینینگ بیت کوین چگونه است؟
بیت کوین از کجا میآید؟ در «استخراج» یا «ماینینگ» دقیقاً چه کاری انجام میشود؟ چرا باید یک دستگاه فقط با روشن بودن درآمد بهدست بیاورد؟ پس از خواندن این مقاله، به پاسخ این سؤالات میرسید و فرایند استخراج بیت کوین را تا حد مطلوبی درک خواهید کرد.
بهیاد داشته باشید برای استخراج بیت کوین نیاز به دانستن نحوه کار شبکه یا دانستن معنای ماینینگ نیست، همانطور که برای کار کردن با اینترنت نیاز به درک نحوه کار اینترنت ندارید. بنابراین، برای یادگیری استخراج بیت کوین میتوانید به مطلب «آموزش استخراج بیت کوین» مراجعه کنید. اما اگر قصد شما درک فرایند ماینینگ است، ادامه این مقاله را بخوانید.
استخراج بیت کوین دقیقاً یعنی چه؟
اگر بخواهیم به زبان ساده و در یکی دو خط پاسخ این سؤال را بدهیم، باید گفت: استخراج بیت کوین یا همان ماینینگ بیت کوین، یک فعالیت داوطلبانه است که در آن افرادی داوطلب بهنام «استخراجکننده» (ماینر)، قدرت پردازش دستگاههای استخراج خود را در اختیار شبکه قرار میدهند تا امنیت شبکه حفظ و تراکنشهای بیت کوین تأیید شود.
البته ماینرها این کار را محض رضای خدا انجام نمیدهند، بلکه برای آن پاداش میگیرند و این پاداش همان بیت کوین است. بهعبارت دیگر، زمانی که برای دوست خود بیت کوین ارسال میکنید، ماینرها در پشت قضیه با فعالیت خود به تأیید شدن تراکنش شما کمک میکنند و شبکه به این کار آنها پاداش میدهد.
پس با ماینینگ، در واقع سه کار اصلی انجام میشود:
توضیحی که دادیم به زبان ساده بود تا شما بتوانید راحتتر ماینینگ را درک کنید. در ادامه استخراج بیت کوین را از نظر فنی بررسی میکنیم.
شاید زمانی که اصطلاح «استخراج بیت کوین» را میشنوید، در ذهن خود سکههایی را تجسم کنید که از دل زمین بیرون کشانده میشوند. اما بیت کوین که فیزیکی نیست. پس چرا آن را استخراج یا ماینینگ مینامیم؟
چون استخراج بیت کوین از نظر فلسفی بیشباهت به استخراج طلا نیست. به این صورت که بیت کوینها در طراحیِ کد و پروتکل بیت کوین وجود دارند (مثل طلا که در معادن وجود دارد) اما هنوز قابل دسترسی نیستند (مثل طلاهایی که هنوز از معادن بیرون کشیده نشدهاند).
بر اساس پروتکل یا همان قوانین بیت کوین، فقط تعداد ۲۱ میلیون واحد از آن وجود خواهد داشت؛ مثل طلا که کمیاب و محدود است.
میتوان گفت نام علمیتر ماینینگ، اثبات کار (Proof Of Work) است. در واقع فرایند استخراج از الگوریتمی به نام اثبات کار سرچشمه گرفته است که فردی به نام آدام بک (Adam Back) اولین بار در سیستم ضد اسپم خود از آن استفاده کرد که هشکش (HashCash) نام داشت.
در اوایل دهه ۱۹۹۰، حملات اسپم به سیستمهای کامپیوتری رواج داشت. حملات اسپم به معنای ارسال پیامها و درخواستهای بیهوده به سیستم، برای کند کردن آن است. آدام بک برای جلوگیری از ارسال شدن پیامهای بیهوده از طرف اسپمرها، در ابداع خود این الزام را ایجاد کرد که کاربران برای ارسال پیام باید با کامپیوتر خود یک سری محاسبات ریاضی انجام میدادند که نیازمند به مصرف پردازنده (CPU) بود. با این کار، اگر کسی میخواست پیامهای هرزنامه به سیستم ارسال کند، مجبور میشد مقدار زیادی قدرت پردازش تهیه کند.
در واقع اثبات کار به این معنی است که استخراجکنندگان بیت کوین یا ماینرها کاری انجام میدهند که بهوسیله آن میتوانند بلاک معتبر ایجاد و به بیت کوین دست پیدا کنند. ماینرها با تولید بلاکهایی از تراکنشهای معتبر و اتصال آنها بهبلاک چین پاداش دریافت میکنند.
با وجود این فرایند، برای حمله تأثیرگذار به شبکه بیت کوین و بهدست گرفتن کنترل آن، افراد خرابکار باید بیش از ۵۰٪ از قدرت پردازش شبکه را از آن خود کنند که برای شبکهای به بزرگی بیت کوین، هزینه بسیار بالایی دارد و انجام آن منطقی نیست.
نودها (Nodes)
قبل از هر چیز باید درباره نودها صحبت کنیم. یک نود (Node) یا گره در شبکه بیت کوین، کامپیوتری است که نرمافزار بیت کوین را اجرا و با مشارکت در انتقال اطلاعات، به حفظ کار شبکه بیت کوین کمک میکند.
هر کسی میتواند با دریافت رایگان نرمافزار بیت کوین و دانلود کل تاریخچه تراکنشهای بلاک چین (که در حال حاضر حجم آن به حدود ۲۰۰ گیگابایت میرسد) یک نود را اجرا کند. نودها تراکنشهای بیت کوین را اعتبارسنجی و در شبکه مخابره میکنند.
همچنین بخوانید: آموزش نصب و اجرای فول نود (Full Node) بیت کوین
اما بعضی از نودها شرایطی ویژه دارند که به آنها «نود ماینینگ» میگویند.
در ابتدای کار بیت کوین، همه نودها ماینر بودند اما امروزه نودهای ماینینگ با نودهای صرفاً اعتبارسنج تفاوت دارند.
نودهای ماینر که دارای قدرت پردازش هستند، تراکنشهای بیت کوین را در بستههایی بهنام بلاک جمعآوری میکنند.
اما آنها چگونه این کار را انجام میدهند؟ اضافه کردن بلاک به بلاک چین مستلزم حل کردن معادلات ریاضی پیچیده است که فقط با حدس زدن اعداد میتوان این کار را انجام داد.
حل کردن معادله
کامپیوترهای قدرتمند ماینر، اعداد را یکی پس از دیگری امتحان میکنند تا بتوانند جواب معادله هر بلاک را بهدست بیاورند. راهکاری به نام تابع هش این روند را تضمین میکند.
ماینرها راهی جز امتحان کردن و حدس زدن ندارند تا سرانجام به نتیجه درست برسند. بنابراین، یافتن معادله بلاک کاملاً تصادفی است، اما هر چقدر که یک ماینر قدرت پردازش بیشتری داشته باشد، شانس پیدا کردن جواب افزایش پیدا میکند، چون به این صورت چند قدم از بقیه ماینرها جلوتر است. اولین ماینری که به جواب معادله و هش صحیح برسد، برنده میشود و آن را به بقیه نودها اعلام میکند. بلافاصله تمام ماینرها برای بلاک بعدی دوباره رقابت را از سر میگیرند.
بهعنوان پاداش این کار، مقداری مشخص از بیت کوین که پروتکل بیت کوین تعیین کرده است، به ماینر برنده تعلق میگیرد. ماینر همچنین تمام کارمزد تراکنشهای یک بلاک را هم دریافت خواهد کرد. در زمان نوشتن این مطلب، پاداش استخراج بیت کوین، ۶.۲۵ واحد بیت کوین (BTC) است. این پاداش در ابتدای راهاندازی بیت کوین ۵۰ واحد بود. پس از هر ۲۰۰,۰۰۰ بلاک (هر چهارسال یکبار)، پاداش استخراج شبکه نصف میشود.
تخمین زده میشود که استخراج همه واحدهای بیت کوین تا سال ۲۱۴۰ طول بکشد. وقتی همه بیت کوینها استخراج شود، ماینرها فقط از کارمزدها سود خواهند برد.
سختی استخراج
بهدلیل اینکه زمان بلاک بیت کوین ۱۰ دقیقه است، تقریباً هر ۱۰ دقیقه بیت کوینهای جدید تولید میشوند و به یک ماینر تعلق میگیرند. حالا ممکن است که یک کامپیوتر بسیار قدرتمند بتواند جواب معادله را مثلاً در ۵ دقیقه پیدا کند. این باعث اختلال در کار شبکه و استخراج سریع تمام واحدهای بیت کوین خواهد شد. به همین منظور، چیزی بهنام سختی شبکه در بیت کوین تعبیه شده است.
شبکه بهطور خودکار نسبت به قدرت پردازش موجود، سختی پیدا کردن پاسخ معادلات را کم و زیاد میکند تا ماینرها بتوانند در ده دقیقه به جواب برسند، نه بیشتر نه کمتر. با این حال، این زمان در برخی مواقع و بهصورت جزئی کم و زیاد میشود، مثلاً ممکن است یک بلاک در ۹.۸ دقیقه ساخته شود. با اضافه شدن قدرت پردازش ماینرها، سختی افزایش مییابد و با کم شدن آن، سختی هم کمتر میشود.
در شبکه بیت کوین، سختی شبکه بعد از هر ۲,۰۱۶ بلاک (تقریباً هر دو هفته یکبار) تنظیم میشود.
استخر استخراج
امروزه بهدلیل گسترش شبکه و دستگاههای استخراج قدرتمند، استخراج مستقیم بیت کوین توسط کمتر کسی امکانپذیر است و اغلب ماینرها به محلهایی مجازی بهنام «استخر استخراج» (mining pool) مراجعه میکنند.
ماینرهای سراسر دنیا دستگاههای استخراج خود را به استخرهای استخراج معتبر متصل میکنند و استخر استخراج به نمایندگی از همه و با مجموع قدرت پردازشی که دارد، برای ماینینگ و بهدست آوردن پاداش بلاک تلاش میکند. در اینجا ماینرها دیگر بهطور فردی و مستقیم برای پاداش بلاک به رقابت نمیپردازند بلکه نسبت به قدرت پردازشی که دارند، از استخر استخراج بهطور مرتب بیت کوین دریافت میکنند. در صورت اقدام به استخراج مستقیم بیت کوین از طرف یک ماینر عادی، شانس حل کردن بلاک نزدیک به صفر خواهد بود.
جمعبندی
هر کاری پاداشی دارد. شما به عنوان یک ماینر با فعالیت در شبکه بیت کوین، تراکنشهای شبکه را تأیید و امنیت آن را تأمین کرده و در قبال این کار، پاداش دریافت میکنید.
برای اینکه امنیت بیت کوین بهخوبی حفظ شود و نتوان به شبکه حمله کرد، ماینینگ طوری طراحی شده است که ماینرها برای کسب پاداش باید مسائل ریاضی را با استفاده از قدرت پردازش خود حل کنند. در این صورت اگر کسی بخواهد امنیت شبکه را بهخطر بیندازد، باید قدرت پردازشی به اندازه بیش از نصف ماینرهای شبکه را در اختیار داشته باشد.
تعداد واحدهای بیت کوین محدود به ۲۱ میلیون واحد است که با توجه به نصف شدن پاداش استخراج یا همان هاوینگ (Halving) که هر چهار سال یکبار رخ میدهد، استخراج تمام بیت کوینها تا سال ۲۱۴۰ طول میکشد.
استخر استخراج محل مجازی است که استخراجکنندگان در آن قدرت پردازش خود را با هم جمع میکنند و همه برای استخراج یک بلاک تلاش میکنند. در این روش هر ماینر یا استخراجکننده بر اساس توان پردازشی خود سود میبرد. بدون پیوستن به استخر استخراج شانس یک ماینر برای استخراج یک بلاک بسیار کم خواهد بود و فقط فارمهای استخراج بزرگ بهصورت مستقل کار میکنند.
لازم به تأکید است که برای انجام استخراج بیت کوین نیاز به دانستن جزئیات ماینینگ نیست و شروع عملیات ماینینگ بسیار سادهتر از چیزی است که فکر میکنید.
در صورت تمایل به کسب اطلاعات بیشتر در مورد چگونگی کار شبکه بیت کوین و بلاک چینِ آن، مطالعه مطلب «بیت کوین چگونه کار میکند» پیشنهاد میشود.
منبع مطلب : arzdigital.com
مدیر محترم سایت arzdigital.com لطفا اعلامیه بالای سایت را مطالعه کنید.
دستگاه ماینر چیست؟ انواع سختافزارهای استخراج را بشناسید
استخراج (ماینینگ) یا همان اثبات کار (Proof Of Work) اصلیترین سازوکاری است که امنیت بسیاری از ارزهای دیجیتال را تأمین میکند. در شبکه بیت کوین و دهها ارز دیجیتال دیگر، تأیید تراکنشها، ایجاد بلاکهای جدید و برقراری امنیت شبکه، بر عهده مشارکتکنندگانی است که آنها را «ماینر» مینامیم. اما واژه ماینر فقط به یک شخص یا گروه اشاره ندارد، بلکه امروزه به سختافزارهایی هم که برای استخراج ارزهای دیجیتال کاربرد دارند، ماینر میگویند. دستگاه ماینر انواع مختلفی دارد، اما در حال حاضر از عبارت ماینر بیشتر برای دستگاههای مخصوص ایسیک (ASIC) استفاده میشود. پس از مطالعه این مقاله، با انواع سختافزارهای استخراج بهطور کامل آشنا میشوید.
ماینر یا سختافزار استخراج چیست؟
ماینر یا دستگاه ماینر به سختافزارهایی گفته میشود که در فرایند استخراج ارزهای دیجیتال مورداستفاده قرار میگیرند. استخراج ارزهای دیجیتال به توان پردازشی بسیار بالایی نیاز دارد و نقش ماینرها در شبکه، فراهمکردن این توان پردازشی است. استخراجکنندگان با دستگاههای ماینر خود در شبکه فعالیت کرده و در ازای قدرت پردازشی که در اختیار شبکه قرار میدهند، پاداش دریافت میکنند.
هر ارز دیجیتال را میتوان با یک یا چند سختافزار کامپیوتری استخراج کرد. مثلاً استخراج بیت کوین فقط با دستگاههای ایسیک بهصرفه است. بهطور کلی امروزه برای استخراج ارزهای دیجیتال میتوان از این چهار سختافزار استفاده کرد:
در ادامه، برای آشنایی با انواع دستگاههای ماینر با ارزدیجیتال همراه باشید.
پردازنده مرکزی (CPU)
از CPU اولین بار برای استخراج بیت کوین در نسخههای ابتدایی این ارز دیجیتال استفاده شد. اولین پذیرندگان بیت کوین در سال ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۰ با کامپیوترهای معمولی خود هزاران بیت کوین را استخراج کردند، اما خیلی زود با گسترش شبکه، قدرت هش شبکه بیت کوین بهاندازهای بالا رفت که دیگر استفاده از این پردازندهها سودآور نبود؛ تا جایی که بعضاً کل میزان بیت کوین استخراجشده، کفاف هزینه برق دستگاه را نمیکرد. بهتدریج استفاده از این سختافزار در استخراج سایر ارزهای دیجیتال نیز کارآیی خود را از دست داد.
با این حال، هنوز هم ارزهایی وجود دارند که استخراج آنها با پردازنده مرکزی انجام میشود که مشهورترینشان مونرو است.
همچنین بخوانید: آموزش تصویری استخراج مونرو (آپدیت جدید)
تیم توسعه مونرو بهصورت کاملاً فعال در برابر ورود دستگاههای ایسیک به استخراج ارز XMR مقاومت میکند و با بهروزرسانیهای مداوم سعی دارد مانع از انحصار و تمرکز در شبکه مونرو شود.
پردازندههای گرافیکی یا همان کارت گرافیک (GPU)
ماینینگ با واحد پردازش گرافیکی (Graphics Processing Unit) یا به اختصار «GPU» یا همان کارت گرافیک، به فرایند حل مسائل پیچیده ریاضی برای اضافهکردن اطلاعات مربوط به تراکنش یک ارز دیجیتال در دفترکل توزیعشده یا بلاک چین آن ارز با استفاده از GPU گفته میشود.
به عبارت دیگر، ماینینگ با GPU، یعنی استفاده از توان محاسباتی یک کارت گرافیکی برای هشکردن اطلاعات موجود در یک بلاکِ یک بلاک چین. کارتهای گرافیک به گونهای طراحی شدهاند که محاسبات بسیار پیچیده بازیهای کامپیوتری را انجام دهند و میتوان از همین قابلیت برای محاسبه هش بلاک در فرایند ماینینگ استفاده کرد. همانند CPU، از GPU نیز در گذشته برای استخراج بیت کوین استفاده میشد؛ اما با ورود دستگاههای ایسیک به عرصه استخراج بیت کوین و افزایش شدید هش ریت شبکه، دیگر استفاده از پردازندههای گرافیکی برای استخراج بیت کوین سودآور نبود.
البته استخراج با کارت گرافیک منسوخ نشده است. بهجز بیت کوین، بیت کوین کش، لایت کوین و ارزهای دیجیتالی که استخراج آنها فقط با دستگاه ایسیک بهصرفه است، امروزه میتوان دهها ارز دیجیتال از جمله اتریوم را با استفاده از کارت گرافیک استخراج کرد.
گفتنش خالی از لطف نیست که روی کاغذ، استخراج تمام ارزهای دیجیتال که با مکانیزم اجماع «اثبات کار» کار میکنند با GPU امکانپذیر است.
مدار مجتمع دیجیتال برنامهپذیر (FPGA)
قدم بعدی در توسعه دستگاههای استخراج بیت کوین، استفاده از «مدار مجتمع دیجیتال برنامهپذیر» (Field-programmable gate array) یا به اختصار FPGAها بود. مهندسان قادر هستند FPGAها را پس از ساخت برای هدف موردنظر خود برنامهریزی کنند. این ویژگی به تولیدکنندگان سختافزارهای استخراج این امکان را میدهد که تراشهها را بهصورت انبوه خریداری کرده و قبل از اینکه آنها را در دستگاه استخراج قرار دهند، بهطور خاص برای استخراج بیت کوین شخصیسازی کنند.
راهاندازی اولین دستگاههای FPGA، یک موفقیت بزرگ بود و فضای استخراج بیت کوین را به کلی تغییر داد. FPGAها اولین ابزارهایی بودند که بهصورت تخصصی برای استخراج بیت کوین تولید شدند. آنها مزایایی مانند بهرهوری انرژی و سهولت در استفاده را برای استخراجکنندگان به ارمغان آوردند. یک GPU معمولی با قدرت هش ۶۰۰ مگاهش بر ثانیه، به ۴۰۰ وات توان الکتریکی نیاز دارد؛ در حالی که یک FPGA با قدرت هش ۸۲۶ مگاهش بر ثانیه، فقط به ۸۰ وات توان نیاز دارد. این پیشرفت چشمگیر، امکان ساخت اولین مزارع استخراج بیت کوین را فراهم کرد.
دستگاههای FPGA کارآیی بسیار بهتری نسبت به CPU و GPUها داشتند. نسخههای جدیدتر آنها که عملکرد بهتری داشتند خیلی سریع به بازار عرضه میشدند و علاوه بر این، طراحی آنهاً نیز نسبتا ساده بود و هزینه توسعه، طراحی و بهکارگیری پایینی داشتند. با این حال، مدت اندکی بعد از تسلط این دستگاهها بر صنعت استخراج، دستگاههای ایسیک هم از لحاظ کمّی و هم از لحاظ کیفی گسترش یافتند.
تولید دستگاههای ایسیک در مقایسه با FPGAها هزینه کمتری دارد، مصرف برق آن بهمراتب پایینتر است، سرعت آن چندین برابر بیشتر از FPGA است و فضای بسیار کمتری را اشغال میکند. مجموع این عوامل باعث شد تا بازدهی و کارآیی دستگاههای ایسیک بسیار بیشتر از FPGA باشد. این دستگاهها بهتدریج بر بازار استخراج غالب شدند و بعد از گذشت مدتی، عملاً استفاده از FPGA برای استخراج بیت کوین سودآوری خود را از دست داد.
با این حال، هنوز میتوان از این دستگاهها برای استخراج برخی از ارزهای دیجیتال استفاده کرد. دیجی بایت (DGB)، نروس نتورک (CKB)، وری بلاک (VBK) و کادنا (KDA) تعدادی از این کوینها هستند.
ایسیک (ASIC)
یک ماینر «مدار یکپارچه مقصود محور» یا به اختصار ایسیک (ASIC)، دستگاهی است که بهطور اختصاصی برای استخراج ارز دیجیتال طراحی میشود. بهطور کلی، هر دستگاه ماینر ASIC تنها برای استخراج ارزهایی با یک (یا چند) الگوریتم خاص مورد استفاده قرار میگیرد. امروزه اگر بخواهید بیت کوین، بیت کوین کش، لایت کوین و یا زیکش استخراج کنید، چارهای جز تهیه دستگاه ایسیک ندارید.
مدارهای مجتمع با کاربرد خاص یا همان ASICها به گونهای طراحی شدهاند که فقط یک کار را انجام دهند: استخراج ارز دیجیتال با سرعت بالا و مصرف برق پایین. ایسیکها در نتیجهی توسعه و بزرگترشدن شبکه بلاک چینها و افزایش سختی شبکه و بهدنبال آن، سودآورنبودن کارتهای گرافیکی برای استخراج برخی ارزها ایجاد شدند.
همچنین، دستگاههای ماینر ASIC به چیپهای ریزپردازنده و حافظه با دسترسی تصادفی (RAM) در کامپیوتر شباهت دارند؛ با این تفاوت که بهجای مدارهای الکتریکی عمومی که در ساخت این قطعات استفاده شده، دستگاههای ماینر ASIC بیت کوین از مدارهای الکتریکی ویژهای بهره میبرند که بهصورت انحصاری برای ذخیره دادههای مربوط به استخراج بیت کوین طراحی شدهاند.
مدار مجتمع، آیسی (IC) و یا ریز تراشه به دستهای از مدارهای الکترونیکی میگویند که با استفاده از مواد نیمهرسانا در اندازه کوچک ساخته میشود. اگر چندین ترانزیستور در یک ریزتراشه ساخته شود، به آن مدار مجتمع فشرده میگوییم. هر مدار مجتمع یا ریز تراشه، وظایف خاصی را در یک مدار انجام میدهد. هر یک از آنها، چندین ورودی داشته و با پردازش این ورودیها، مقادیر خروجی را تولید میکنند. برخی از ریزتراشهها با سیگنالهای آنالوگ و برخی با سیگنالهای دیجیتال کار میکنند.
ایسیکها از چیپهایی تشکیل شدهاند که از نظر کارآیی، سرعت عملیاتی و توان مصرفی، به مراتب بهتر از تراشههای معمولی هستند. اما از طرفی، قابلیت انعطاف و توسعهپذیری تراشههای معمولی را ندارند؛ چراکه یک کاربرد خاص بهصورت سختافزاری درون آنها تعبیه شده است. بنابراین این تراشهها بهجز وظیفه اصلی که برای آن طراحی و تولید شدهاند، نمیتوانند وظیفه تخصصی دیگری انجام دهند. از سویی دیگر، هزینه لازم برای تولید این تراشهها بسیار بالا است، بهطوری که اگر تعداد تراشههای موردنیاز از حد خاصی کمتر باشد، تولید آن از دید اقتصادی مقرون به صرفه نیست.
در حال حاضر، شرکتهای بیت مین، میکرو بیتی (MicroBT)، اینوسیلیکون (Innosilicon)، کنان (Canaan) و ایبنگ (Ebang) بزرگترین تولیدکنندگان دستگاههای ایسیک در جهان هستند.
شرکت بیت مین تکنولوژی (Bitmain Technology) که دفتر مرکزی آن در پکن چین قرار دارد، در سال ۲۰۱۳ تأسیس شد و اکنون بزرگترین تولیدکننده ماینر در دنیاست. دستگاه استخراج انت ماینر (Antminer) که پرچمدار این شرکت است، همچنان بر بازار سختافزارهای ماینینگ تسلط دارد و همچنین استخرهای استخراج آن تقریباً یکچهارم قدرت پردازش شبکه بیت کوین را تشکیل میدهند. این غول سختافزارِ چینی موقعیت قدرتمندی در حوزه بیت کوین و ارزهای دیجیتال دارد.
در سال ۲۰۱۶، یانگ زئوکسین (Yang Zuoxing)، طراح انت ماینر S9 از بیت مین جدا شد و یک ماه بعد شرکت میکرو بیتی را تأسیس کرد. در همان سال بیت مین به اتهام نقض حق ثبت اختراع از زئوکسین شکایت کرد؛ اما در نهایت بیت مین بازنده این پرونده اعلام شد. در حال حاضر میکرو بیتی سازنده دستگاههای واتس ماینر (Whatsminer) است و در زمینه تولید تجهیزات ماینینگ از رقبای اصلی بیت مین محسوب میشود.
در جدول زیر بهترین دستگاههای استخراج بیت کوین را در سال ۲۰۲۰ مشاهده میکنید:
جمعبندی
ماینر، سختافزار یا دستگاهی است که از آن برای استخراج ارزهای دیجیتال مبتنی بر اثبات کار استفاده میشود. در حقیقت ماینرها با توان پردازشی که در اختیار شبکه قرار میدهند، به صاحبان خود درآمد میرسانند. از هر سختافزار کامپیوتر که قدرت پردازش داشته باشد میتوان برای ماینینگ استفاده کرد، اما نمیتوان استفاده از هر سختافزاری را بهصرفه و منطقی دانست. بهعنوان نمونه، استخراج بیت کوین زمانی با پردازنده مرکزی کامپیوترهای معمولی ممکن بود، اما امروز استخراج بهصرفه این ارز دیجیتال فقط با دستگاه ایسیک ممکن است. زمانی که گفته میشود «دستگاه ماینر»، معمولاً منظور همان دستگاه ایسیک است.
برای نگارش این مقاله، از مقالات وبسایتهای کوینشارک، بیت کوین ویکی و کوین تلگراف استفاده شده است.
منبع مطلب : arzdigital.com
مدیر محترم سایت arzdigital.com لطفا اعلامیه بالای سایت را مطالعه کنید.
جواب کاربران در نظرات پایین سایت
مهدی : نمیدونم, کاش دوستان در نظرات جواب رو بفرستن.
نمیدونم, کاش دوستان در نظرات جواب رو بفرستن.