تغییر فیزیکی و شیمیایی کلاس پنجم
تغییر فیزیکی و شیمیایی کلاس پنجم را از سایت پست روزانه دریافت کنید.
خلاصه ای از درس 2 علوم پنجم دبستان
قصد داریم تا در 12 مطلب ، به شرح درس علوم پنجم دبستان تقریبا با تمامی جزئیات بپردازیم.
درس دوم علوم پنجم ، ماده تغییر می کند نام دارد.
ما هر روز در زندگی خود به طور مداوم شاهد تغییرات شیمیایی و فیزیکی یا به طور کلی شاهد تغییرات هستیم. این تغییرات شیمیایی و فیزیکی گاهی مفید و گاهی مضر است و از زمان کودکی تا بزرگسالی با ان ها سر و کله میزنیم. در زیر به تعاریف مربوط به تغییرات فیزیکی و شیمیایی می پردازیم.
تغییر شیمیایی :
در برخی از تغییر ها مانند سوختن حبه قند ،ماده ی اولیه به ماده ی جدیدی تبدیل می شود. پختن نان و غذا،فاسد شدن میوه و ترش شدن شیر تغییرهایی هستند که در نتیجه ی آنها مواد جدیدی به وجود می آیند. این تغییر ها را تغییر شیمیایی می گویند. در بیشتر این تغییر ها یک ماده به ماده ی دیگری تبدیل میشود و رنگ و بو و مزه ی آن تغییر می کند.
تغییر فیزیکی:
در تغییر هایی ماندد بریدن چوب یا دوختن لباس شکل و اندازه ی ماده تغییر می کند ولی جنس ماده تغییری نمی کند، یعنی ماده ی جدیدی به وجود نمی آید. این تغییرات ررا تغییرات فیزیکی می نامند.
گاهی تغییرات را از نطر سریع یا کند بوودن می توان دسته بندی کرد.
تغییرات سریع: آن دسته از تغییرات شیمیایی و فیزیکی که در مدت زمان کوتاهی رخ میدهند را تغییرات سریع می نامند. انفجار مواد منفجره ، سوختن کاغذ ، حل شدن شکر در آب داغ نسبت به آب سرد و... از جمله تغییرات سریع به شمار می روند.
تغییرات کند : آن دسته از تغییراتی که در گروه بالا قرار نمی گیرند را تغییر کند می نامند که در مدت زمان طولانی تری نسبت به تغییرات بالا صورت می گیرند. فاسد شدن مواد غذایی در یخچال نسبت به بیرون از یخچال ، زنگ زدن آهن و ...
بعض از تغییرات را ی توان در راستای خدمت به بشر دانست و بعضی را نیز خیر.
مثلا رسیدن میوه های کال ، بارش باران و رشد گیاهان همگی در خدمت بشر هستند ولی مثلا یخ زدن سزح جاده باعث بروز مشکلات شده و در راستای خدمت به بشر نیست.
گاهی تغییرات شیمیایی و فیزیکی را به دو دسته ی زیر تقسیم کرد.
تغییرات با دخالت انسان: همانطور که از اسم آن مشخص است ، این تغییرات با دخالت بشر صورت می گیرد. مثلا صاف کردن جاده ،ایجاد سنگ نوشته ، کندن زمین با بیل مکانیکی و... از جمله تغییراتی هستند که با دخالت انسان صورت می پذیرد.
تغییرات بدون دخالت انسان: همانطور که از اسم آن پیداست، این تغییرات بدون دخالت انسان انجام می شود. مثلا تغییر فصل ها ، رسیدن میوه و .... از جمله ی این تغییرات می باشد.
در این پایین چند مثال متنوع از تغییرات شیمیایی و فیزیکی را مطرح می کنیم.
تغییر فیزیکی :
بریدن کاغذ - بریدن چوب و پارچه - دوختن و بافتن لباس - حل شدن شکر و نمک در آب - جوشیدن آب - صاف کردن جاده - کندن زمین - ایجاد سنگ نوشته - تراشیدن مداد - آرد کردن گندم - شکستن لیوان و...
تغییر شیمیایی:
پختن سبزی - تبدیل انگور به سرکه - درست کردن مربا - پوسیدن پارچه - زنگ زدن آهن - تهیه ی دوغ از شیر و ماست - تهیه ی ماست از شیر - سوختن چوب - فاسد شدن مواد غذایی - کپک زدن میوه ها - رسیدن میوه ها و...
منبع مطلب : www.kanoon.ir
مدیر محترم سایت www.kanoon.ir لطفا اعلامیه سیاه بالای سایت را مطالعه کنید.مجموعه مدارس دخترانه و پسرانه سرای دانش | جزئیات خبر
انواع تغییرات:
1—تغییرات فیزیکی
2—تغییرات شیمیایی
1—درتغییر فیزیکی رابطه میان ذره های سازنده ماده تغییر میکند اما ماده ای به ماده دیگر تبدیل نمیشود.
2—درتغییرات شیمیایی از یک یا چند ماده ماده یا مواد جدیدی تولید میشود .یا به عبارت دیگر ساختار ذره های سازنده ماده تغییر میکند.
تغییراتی مانند زنگ زدن، فاسد شدن ، پخته شدن وترش شدن ماده از جمله تغییرات شیمیایی هستند.
یک مثا ل برای تغییرات شیمیایی:سوختن کاغذ ، سوختن قند
یک مثال برای تغیرات فیزیکی: حل شدن قند در آب
دانش آموزان کلاس پنجم دبستان الغدیر همراه معلم و پشتیبان خود به آزمایشگاه مدرسه رفتند و آزمایشی در مورد تغییرات فیزیکی و شیمیایی، انجام دادند.
مواد لازم:
چند حبه قند
آب
کبریت
لیوان
دانش آموزان قند را خورد کردند و درون آب ریختند و سپس دریافتند که ماده ای به ماده ی دیگر تبدیل نمیشود پس این یک نوع تغییرفیزیکی نام دارد.
پس از آن دانش آموزان یک حبه قند را آتش زدند و دریافتند که با انجام این آزمایش مواد عوض می شود (بو و رنگ)، پس یک نوع تغییرشیمیایی ست.
پشتیبان: سرکار خانم مرادی
منبع مطلب : www.sarayedanesh.sch.ir
مدیر محترم سایت www.sarayedanesh.sch.ir لطفا اعلامیه سیاه بالای سایت را مطالعه کنید.تغییر فیزیکی و مثالهای آن — به زبان ساده (+ دانلود فیلم آموزش رایگان)
مرورگر شما از این ویدیو پشتیبانی نمیکنید.تغییرات مختلفی هر روزه در اطراف ما اتفاق میافتند. همانطور که شیمیدانها عناصر و ترکیبات را دستهبندی کردهاند، برای تغییرات مختلف نیز دو دسته با نامهای تغییر فیزیکی و تغییر شیمیایی در نظر گرفتهاند. شیمیدانها با مطالعه تغییرات مواد، اطلاعات زیادی در خصوص طبیعت آنها بدست میآورند.
فیلم آموزش تغییر فیزیکی و مثالهای آن — به زبان ساده (+ دانلود فیلم آموزش رایگان)
تغییر فیزیکی
یک تغییر فیزیکی عبارتست از تغییری که در آن هیچ پیوند شیمیایی شکسته یا تشکیل نمیشود. از آنجایی که ماده حاصل با ماده اولیه یکی است، خواص آن همچون رنگ، بو و نقطه جوش ثابت میماند. تغییر فیزیکی شامل تحرک مولکولهای مواد بدون تغییر آنها است. به عبارت دیگر، تغییر فیزیکی زمانی اتفاق میافتد که در آن مواد به هنگام تغییر، ترکیب شیمیایی خود را عوض نکنند. در حالت کلی، یک تغییر فیزیکی به کمک روشهای فیزیکی قابل برگشت است. به طور مثال، نمک حل شده در آب را میتوان با تبخیر آب، دوباره بدست آورد. البته حل شدن نمک در آب را نمیتوان به طور کامل یک تغییر فیزیکی دانست و در متون مختلف هیچ دستهبندی برای این تغییر انجام نشده است.
رابطه بین خواص فیزیکی و تغییر فیزیکی
تغییر فیزیکی، شامل تغییر خواص فیزیکی نیز میشود. این خواص عبارتند از:
به هنگام آب شدن قالب یخی و توانایی جاری شدن، شکل آن نیز تغییر پیدا میکند اما ترکیب آن عوض نمیشود. در تعریف دیگر میتوان گفت تغییر فیزیکی تغییری است که در آن برخی خواص یک نمونه از ماده تغییر میکند اما هویت ماده بدون تغییر باقی میماند.
زمانی که به آب در حالت مایع حرارت بدهیم، به بخار آب تبدیل میشود. با وجود اینکه خواص فیزیکی آن تغییر کرده است اما مولکولهای آب به همان شکل قبلی خود حضور دارند. در حقیقت همچنان در هر مولکول آب یک اتم اکسیژن و دو اتم هیدروژن داریم که با پیوند کووالانسی در کنار یکدیگر قرار گرفتهاند. مثال خرد کردن کاغذ را در نظر بگیرید. با خرد کردن کاغذ، آن را به چیزی به غیر از کاغذ تبدیل نمیکنید و کاغذ خرد شده با کاغذ قبلی تفاوتی ندارد که همان مفهوم تغییر فیزیکی است.
نمونهای دیگر از تغییر فیزیکی را میتوان در حرارت دادن به استیل (فولاد) برای ساخت تیغه یک کارد (چاقو) پیدا کرد. همچنین به هنگام آهنگری، فلزات را حرارت و با این کار چکشخواری و شکلپذیری آن را افزایش میدهند. این فرآیند هم شامل یک تغییر فیزیکی است. بسیاری از تغییرات فیزیکی برگشتپذیر و بسیاری از تغییرات شیمیایی برگشتناپذیر هستند. اما برگشتپذیری معیار مناسبی برای دستهبندی نیست. با وجود اینکه برخی از مشخصات مانند تغییر رنگ، بو یا تولید گاز حاکی از یک تغییر شیمیایی هستند اما هرکدام از این شاخصهها میتوانند در یک تغییر فیزیکی هم اتفاق بیافتند.
مثالهایی از تغییر فیزیکی
در ادامه به ارائه نمونههایی از تغییرات فیزیکی خواهیم پرداخت:
تغییر حالت
بسیاری از عنصرها و برخی ترکیبات به هنگام حرارت دادن از جامد به مایع و از مایع به گاز و برعکس تبدیل میشوند. برخی مواد مانند ید و دیاکسید کربن به طور مستقیم طی فرآیندی با نام تصعید از جامد به گاز تغییر حالت میدهند.
مغناطیس
اگر یک آهنربا را در کنار یک آهن نگه دارید، به طور موقت آهن را هم به آهنربا تبدیل کردهاید. به عبارت دیگر، مواد «فرومغناطیس» (Ferro-Magnetic)، میتوانند به آهنربا تبدیل شوند. این فرآیند برگشتپذیر است و تاثیری بر ترکیب شیمیایی ندارد.
تبلور
بسیاری از عناصر و ترکیبات بلورهایی را تشکیل میدهند. برخی از آنها همچون کربن میتوانند به شکلهای مختلفی همچون الماس، گرافیت، گرافن و فولرن تبدیل شوند. البته مواد ذکر شده همگی از آلوتروپهای کربن هستند.
بلورها تاثیر زیادی بر خواص فیزیکی یک فلز همچون مقاومت و چکشخواری آن دارند. نوع بلور، شکل و اندازه آنها با حرارت دادن، لوله کردن و چکش زدن تغییر میکند.
مخلوطها
به طور معمول، مخلوطهایی که شامل ذرات محلول نیستند را میتوان به سادگی به کمک روشهای صاف کردن یا تهنشینی از یکدیگر جدا کرد. البته مخلوطها میتوانند خواصی متفاوت با اجزای سازنده خود داشته باشند. به طور مثال، میتوان به مخلوط آب و ماسه اشاره کرد. به کمک این مخلوط میتوانید مجسمههای گلی بسازید اما هیچکدام از اجزای سازنده این مجسمهها یعنی آب و ماسه، به تنهایی نمیتوانند موجب ساخت یک مجسمه باشند درحالیکه به کمک خاصیت کشش سطحی مخلوط حاصل، چنین قابلیتی برای مخلوط امکانپذیر خواهد بود.
محلولها
اجزای بیشتر محلولهای نمکی و برخی ترکیبات همچون شکر را میتوان به کمک تبخیر از یکدیگر جدا کرد. سایر مخلوطها یا مایعات فرار مانند الکلهای با جرم مولی کم را میتوان به کمک تقطیر جزء به جزء از یکدیگر جدا کرد.
آلیاژها
به مخلوط عناصر فلزی مختلف «آلیاژ» (Alloy) میگویند. «برنج» (Brass) آلیاژی از مس و روی است. جداسازی فلزات مختلف از آلیاژها فرآیندی دشوار است و به فرآوری شیمیایی نیاز دارد. در حقیقت، تهیه آلیاژها نمونهای از تغییر فیزیکی به شمار میآید که برگشتپذیری آن توسط روشهای فیزیکی قابل انجام نیست. اجزای تشکیل دهنده آلیاژهای شامل جیوه را میتوان با ذوب کردن آلیاژ و استخراج بخار جیوه از یکدیگر جدا کرد.
سایر تغییرات فیزیکی
فعالیتهایی که هر روزه انجام میدهیم شامل بسیاری از تغییرات فیزیکی است که از جمله آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
مثال
مشخص کنید که هر یک از تغییرات زیر جزو کدام دسته از تغییرات هستند. تغییرات شیمیایی یا فیزیکی؟
حل:
اگر این مطلب برای شما مفید بوده است، آموزشهای زیر نیز به شما پیشنهاد میشوند:
^^
منبع مطلب : blog.faradars.org
مدیر محترم سایت blog.faradars.org لطفا اعلامیه سیاه بالای سایت را مطالعه کنید.جواب کاربران در نظرات پایین سایت
مهدی : نمیدونم, کاش دوستان در نظرات جواب رو بفرستن.
سجاد : دست نویسنده درد نکنه
نوومم
متن خوبی بود ♥︎♥︎♥︎
من اگه بلد بودم سرچ نمی کردم
من نمی گم الان بدو کل مطالب رو بزار
دست نویسنده درد نکنه
تغییر فیزیکی. کند مفید: تغییر فصل ها
یک تغییر فیزیکی کند مفید؟
نمیدونم, کاش دوستان در نظرات جواب رو بفرستن.
انسان در همه تغیرات فیزیکی و شیمیایی داخل دارد یانه؟