توجه : تمامی مطالب این سایت از سایت های دیگر جمع آوری شده است. در صورت مشاهده مطالب مغایر قوانین جمهوری اسلامی ایران یا عدم رضایت مدیر سایت مطالب کپی شده توسط ایدی موجود در بخش تماس با ما بالای سایت یا ساماندهی به ما اطلاع داده تا مطلب و سایت شما کاملا از لیست و سایت حذف شود. به امید ظهور مهدی (ع).

    اگر جنبش ذرات تشکیل دهنده ماده بیشتر شود

    1 بازدید

    اگر جنبش ذرات تشکیل دهنده ماده بیشتر شود را از سایت پست روزانه دریافت کنید.

    نکات مهم فصل سوم علوم تجربی هفتم

    به ذره های ریز سازندهٔ مواد، اتم می گویند.

    عنصر ها فقط از یک نوع اتم ساخته شده اند،

    برای نمونه:

     سیم های مسی، ظروف آلومینیمی و نقره ای به ترتیب از اتم های مس،آلومینیم و نقره

    تشکیل شده اند.

    ترکیب ها از چند نوع اتم تشکیل شده اند.

     
    برای نمونه:

     آب از 2 نوع اتم (اکسیژن، هیدروژن)گاز متان از دو نوع اتم (کربن وهیدروژن)

    گازکربن دی اکسید از دو نوع اتم (کربن و اکسیژن) تشکیل شده اند.

    در این مواد واحد سازنده، مولکول نام دارد.

    مولکولبه گروهی از اتمها گفته می شود که از اتصال دو یا چند اتم ایجاد میشود.
    مولکول آب از اتصال دو اتم هیدروژن و یک اتم اکسیژن ایجاد شده است.مولکول کربن دی اکسید از دو اتم اکسیژن و یک اتم کربن ساخته شده است.

    آیا اتمها از ذره های ریزتری ساخته شده اند؟

    آموختید که هر ماده از تعداد معینی اتم تشکیل شده است. اتم ها نیز از ذره های متفاوت

    و کوچک تری به نام الکترون، پروتون و نوترونساخته شده اند.

    تعداد الکترون ها، پروتون ها ونوترون ها دراتم های مختلف یکسان نیست.

    به نظر شما فاصلهٔ بین ذره ها ی کدام ماد ه بیشتر است؟ چرا؟

    در مواد گازی شکل، فاصلهٔ بین ذر ه  ها بیشتر است .

    به همین دلیل می توان یک گاز را به راحتی متراکمکرد و حجم آن را تا حد زیادی کاهش داد.

    اما نمی توان یک مایع یا جامد را به آسانی و بهمقدار زیاد متراکم کرد.

    - در گازها فضای خالی بین مولکولها زیاد است. هنگامی که با تلمبه به درون یک توپ

    پر از هوا، هوای بیشتری وارد می کنید فاصله بین مولکول ها کمتر می شود.

    به همین علت می گوییم گازها تراکم پذیرند.

    - بین مولکول های مایعات هم فضای خالی وجود دارد .

    اما فضای خالی بین مولکول ها نسبت به گازها کمتر است.

    هنگامی که نمک را به آرامی درون یک لیوان پر از آب می ریزیم

    حجم آب لیوان تغییر چندانی نمی کند یعنی نمک در فضای خالی بین مولکول های

    آب قرار می گیرد.

    ویژگی های ماده ها به طور خلاصه:
    1- همه مواد از ذرات ریزی به نام اتم ساخته شده اند .

    علیرغم تصورات دموکریت و دالتون که اتم را تجزیه ناپذیر می دانستند،

    اتم از ذرات کوچکتر الکترون، پروتون و نوترون تشکیل شده است .

    2-بین ذرات تشکیل دهنده ماده فضایی خالی وجود دارد . مقدار فضای خالی

    در مواد مختلف متفاوت است.


    3-مولکول ها دائما در حال حرکتند.
    جنبش و حرکت مولکول ها ی ماده نیز همانند فاصله بین آنها در حالت های مختلف ماده

    با هم متفاوت است و با آن نسبت مستقیم داد یعنی هر چه فاصله بین مولکول ها بیشتر باشد جنبش مولکول ها بیشتر است البته در این مورد استثنا هم وجود دارد.
    هنگامی که در یک شیشه عطر را باز می کنید و یا پیازی را می برید بوی عطر و پیاز

    در زمان کوتاه احساس می شود.

    هنگامی که قطره ای جوهر در آب رها می کنید جوهر در آب پخش می شود

    حبه قند هم به همین طریق در آب ناپدید می شود. همه این موارد حکایت از جنبش و حرکت مولکول ها دارند البته گرما حرکت مولکول ها را افزایش می دهد.

    گرما وفاصلۀ بین ذره ها:
    می دانید که حجم مواد در اثر گرم شدن، افزایش می یابد زیرا با گرم شدن ماده، انرژی
    جنبشی (حرکتی) ذره های سازنده آن بیشتر می شود.و درنتیجه فاصلهٔ بین آنها

    افزایش می یابد.

    اگر حجم های مساوی از چند ماده مانند آهن، گاز اکسیژن، آب و ... را به یک اندازه گرم
    کنیم به نظر شما حجم کدام یک بیشتر، افزایش می یابد؟

    در بین مواد جامد میزان انبساط فلزات از نافلزات بیشتر و میزان انبساط فلزات هم

    یکسان نیست.

    وقتی جسمی در اثر گرما جای بیشتری اشتغال می کند و بزرگتر می شود

    می گوییم منبسط شده است و هنگامی که جسم در اثر سرما فضای کمتری اشغال

    می کند و کوچکتر می شود می گوییم منقبضشده است.

    اگر بادکنکی را به دهانه یک بطری شیشه ای خالی ببنیدم و بطری را درون ظرف آب داغ بگذاریم بادکنک باد می شود علت این پدیده انبساط هوای درون بادکنک بر اثر گرماست

    اگر بطری را درون مخلوط آب و یخ بگذاریم بادکنک دوباره چروکیده می شود.

    توضیح انبساط و انقباض با نظریه مولکولی:
    هنگامی که ماده ای گرم می شود جنبش و حرکت مولکول های آن افزایش می یابد.

    در نتیجه برخورد مولکولها به یکدیگر بیشتر و فاصله بین مولکول ها زیادتر می شود.

    زیاد شدن فاصله مولکول ها از یکدیگر به افزایش حجم ماده(انبساط) منجر می شود.

    عکس این مطلب هم درست است یعنی وقتی ماده ای سرد می شود جنبش مولکول ها

    کاهش و برخورد آنها کم می شود در نتیجه مولکول ها به هم نزدیکتر و جسم کوچکتر (منقبض) می شود.


     فعالیت:

    دو سرنگ مشابه انتخاب کرده یکی را تا نیمه از آب و دیگری را به همان اندازه از هوا پر کنید

    سپس دهانه هر دو سرنگ را با انگشت محکم بگیرید و پیستون را به داخل فشار دهید . چه تفاوتی مشاهده می کنید؟ دلیل این تفاوت چیست؟

    اثر گرما بر حالت مواد:
    ذوب

    در جسم جامدی مانند آهن مولکول ها به هم نزدیک، جنبش مولکول ها کم و جادبه بین آنها زیاد است. اگر جسم جامد گرم شود جنبش و فاصله مولکول ها افزایش و ربایش آنها کم میشود اگرجسم جامد به اندازه کافی گرم شود ربایش مولکول ها به اندازه ای کم می شودکه می توانند آزادانه حرکت کنند در این صورت جامد به مایع تبدیل می شود این تغییر حالت ذوب نامیده می شود.

    انجماد:

     اگر مایعی به اندازه کافی سرد شود جنبش و فاصله مولکول ها کم و ربایش مولکول ها افزایش می یابد تا جایی که مولکول ها دیگر نمی توانند آزادانه حرکت کنند در این صورت مایع به جامد تبدیل می شود به این تغییر حالت انجماد می گویند.

    انجماد یعنی تبدیل مایع به جامد

    تبخیر :

    تبدیل مایع به بخار یا گاز را تبخیر می گویند.


    میعان :

     اگر بخار یا گاز به اندازه کافی سرد شود مولکول ها تا حدی به هم نزدیک می شوند

    که بخار به مایع تبدیل می شود این تغییر حالت میعان نام دارد.

    به بیان دیگر :میعان یعنی مایع شدن و یا تبدیل بخار یا گاز به مایع

    تصعید:

    به تبدیل مستقیم جامد به گاز تصعید می گویند.

    چگالش:

    عکس عمل تصعید است یعنی تبیدل گاز به جامد
    تشکیل برفک یخچال و تشکیل برف در آسمان نمونه هایی از عمل چگالش هستند.
    برفک یخچال هنگامی تشکیل می شود که بخار آب حاصل از مواد غذایی و میوه ها و سبزیجات درون یخچال به اطراف جایخی که دمای آن کمتر از نقطه انجماد آب است برخورد کنند.

    منبع مطلب : nazarioloom.blogfa.com

    مدیر محترم سایت nazarioloom.blogfa.com لطفا اعلامیه بالای سایت را مطالعه کنید.

    نظریه جنبشی

    نظریه جنبشی

    نظریه جنبشی‌مولکولی گازها یا به اختصارنظریه جنبشی (به انگلیسی: Kinetic theory) از مهم‌ترین نظریه‌های ترمودینامیک است که در آن به بحث دربارهٔ تغییر موقعیت ذرات و حرکت آنها در اثر تغییر پارامترهایی مثل حجم و فشار می‌پردازند. نظریه جنبشی را شیمیدان‌ها و فیزیک‌دان‌های مختلف به مرور زمان گسترش داده‌اند و در حال حاضر همهٔ حالت‌های ماده از جمله گاز، مایع، جامد و پلاسما مورد بحث در این نظریه است.

    حرکت مولکولی[ویرایش]

    حرکت مولکولی از موضوعات مورد بحث در تئوری سینماتیک مولکولی است. زمانی که دما یا فشار سیستم تغییر می‌کند حرکت مولکولها نیز به تبع آن دچار تغییر می‌شود. این تغییر حرکت می‌تواند شامل حرکت‌های چرخشی و ارتعاشی در جامدات و نیز حرکت انتقالی چرخشی و ارتعاشی در مایعات و گازها باشد. با در نظر گرفتن تغییر حرکت مولکول‌ها نسبت به زمان می‌توان سرعت این تغییرات را تعیین کرد.

    1- حرکت انتقالی: یعنی از جایی به جای دیگر رفتن : در این حالت مولکول ها کمترین انرژی را به خود می گیرند. و در جریان های همرفتی ،مواد به این طریق انرژی را انتقال می دهند. و در دو حالت مواد یعنی مایع و گاز صورت می گیرد.

    2-حرکت ارتعاشی : این حرکت می تواند در هر سه حالت ماده روی دهد و باعث انجام بسیاری از پدیده ها مانند انبساط و انتقال گرما از طریق رسانش شود و مواد گرمایی را که به این طریق جذب می کنند می توانند مجددا تابش کنند که این تابش همان اشعه فروسرخ است.

    3-حرکت چرخشی: این انرژی در گازها و مایعات وجود دارد و جالب این است که این حرکت در آب وجود ندارد و مولکول های آب قادر نیستند که حرکت چرخشی از خود انجام دهند مگر اینکه دمای آب به حدود 42 درجه سانتی گراد برسد که در این دما مولکول ها با سرعت بسیار زیاد به دور خود می چرخند و باعث گسستگی پیوندهای بین مولکولی می شوند و چون 40% بدن انسان و 90% بدن موجودات زنده را آب تشکیل می دهد و دقیقا در این دما مرگ آدمی فرا می رسد و به‌طور کلی روندهای حیاتی خود را از فاصله دمایی 42 تا 45 درجه دور نگه می دارند.

    منابع[ویرایش]

    منبع مطلب : fa.wikipedia.org

    مدیر محترم سایت fa.wikipedia.org لطفا اعلامیه بالای سایت را مطالعه کنید.

    سوالات متن و پاسخ آنهااز فصل یک تا 4(کتاب علوم اول راهنمایی)

    فصل اول کتاب اول

    1.           کوچکترین ذره تشکیل دهنده ماده چه نام دارد؟اتم

    2.           اتم در زبان یونانی به چه معناست؟تجزیه ناپذیر

    3.           خصوصیت اتم در زبان دموکریت را نام ببرید؟دارای شکل متفاوت است،توپر است،کوچکترین ذره ی تشکیل دهنده ی ماده است،تجزیه ناپذیر است.

    4.          چرا کوچکترین ذره تشکیل دهنده هر ماده را دموکریت اتم نامیده اند؟ چون دموکریت عقیده داشت اتم ما از ذره های کوچکتر دیگری ساخته نشده اند، بنابراین نمی توان آن ها را شکست به این علت این ذره ها را غیرقابل شکستن یا اتم نام نهاد.

    5.           چرا دموکریت برای اتم شکلهای مختلف در نظر گرفته؟چون اتمهای مواد مختلف خصوصیات مختلف داشتند.

    6.           علت تفاوت اتم ها از نظر دموکریت چیست؟شکلهای مختلف

    7.           خصوصیت اتم از دیدگاه دالتون چیست؟توپر،تجزیه ناپذیر،کوچکترین ذره ی تشکیل دهنده ی ماده است،کروی شکل است،جرم مختلف دارد

    8.           تفاوت اتم دموکریت با دیدگاه دالتون چیست؟دموکریت تفاوت اتمها را درشکل مختلف اتم می دانست ولی دالتون اتمها را کروی می پنداشت

    9.           شباهت اتم دموکریت از دیدگاه دالتون چیست؟ توپر،تجزیه ناپذیر،کوچکترین ذره ی تشکیل دهنده ی ماده

    10.     چهار نتیجه ی دالتون پس از مطالعه اتم چیست؟

    1 جرم و حجم اتم های یک عنصر با جرم و حجم اتم هی دیگر عنصرها تفاوت دارند.
    2
    اتم های یک عنصر را نمی توان شکست و به اتم عنصرهای دیگر تبدیل کرد
    3
    اتم ها را نمی توان به وجود آورد و نمی توان از میان برد
    4
    اتم عنصرهای مختلف با یکدیگر می پیوندند و ترکیب ها را به وجود می آورند

    11.     نظر دالتون درباره عنصر وترکیب  چیست؟دالتون عنصر را ماده ای تصور می کرد که از یک نوع اتم ساخته شده است و ترکیب را ماده ای می دانست که ذره های آن را از اتصال دو یا چند نوع اتم مختلف تشکیل شده اند.

    12.     چند عنصر نام ببرید که ساختار اتمی و یا مولکولی دارند؟اتمی:مس،آهن ومولکولی:گوگرد،اکسیژن

    13.     مولکول کربن دی اکسید از چه عناصری ساخته شده است؟2مولکول اکسیژن ویک مولکول کربن

    14.      در ساختمان اب چه عناصری بکار رفته است؟2مولکول هیدروژن ویک مولکول اکسیژن

    15.     شکل اتم کربن دی اکسید وآب را رسم کنید؟

    16.     ویژگی های ماده را نام ببرید؟ماده از اتم یا مولکول ساخته شده است،بین اتمها فاصله وجود دارد،ذرات یکدیگررا می ربایند،ذرات درحال حرکتند،گرما باعث افزایش جنبش ذرات می شود.

    17.     تراکم پذیری یعنی چه؟به مقدار فشرده شدن مواد براثر فشار را تراکم پذیری می گویند.

    18.     حرکت انتقالی وچرخشی و ارتعاشی را توضیح دهید؟که ذره ها از جایی به جای دیگر حرکت کنند (حرکت انتقالی) به دور خود بچرخند ( حرکت چرخشی) یا لرزش داشته باشند (حرکت ارتعاشی)

    19.     مولکول های گاز و مایع و جامد را از نوع حرکتی که ذراتشان دارند دسته بندی کنید؟

    *****

    یک پله بالاتر:

    1.                       میزان تراکم پذیری را در سه حالت ماده با هم مقایسه کنید؟

    جامدات<مایعات<گازها

    2.                       مقدار فضای خالی میان ذره های کدام یک از مواد زیر بیشتر است؟جیوه،هیدروژن،آب

    3.                       برای به وجود آمدن گاز کربن دی اکسید لازم است دو اتم اکسیژن با یک اتم کربن ترکیب شود بنابراین در 5 مولکول گاز معمولی جمعاًچند اتم اکسیژن وجود دارد؟

    4.                       اگر شیر گاز اجاق گاز باز بماند ،پس از مدتی کوتاه بوی گاز در تمام اتاق استشمام می شود چرا؟

    زیرا مولکولهای گاز با توجه به اینکه حرکت انتقالی دارند می توانند در تمام فضا پخش شوند.

    5.                       اگر در یک استکان که تا نیمه پر از ماسه است مقدار کمی آب بریزید،چه روی می دهد؟آیا حجم مواد درون استکان تغییر می کند؟دلیل خود رابنویسید؟خیر،آبها بین فضا های خالی موجود در ماسه می شود

    6.                       چرا در توپی که باد شده است با فشار می توان هواوارد کرد؟زیرا بین مولکولهای گاز فضایی زیادی وجود دارد و فشار باعث می شود این مولکولها بتوانند به یکدیگر متصل شوند.

    فصل دوم کتاب اول

    نافلزات<فلزات<مایعات<گازها

    یک پله بالاتر:

    1.                       گرما چه تأثیری بر جنبش ذرات یک ماده دارد؟ وقتی دمای ماده ای بالا رود جنبش مولکول های آن زیادتر می شود

    2.                       مهدی در یک لیوان سرد چای داغ ریخت و لیوان شکست. علت چیست؟چون دیواره یداخلی منبسط می شود در حالیکه دیواره ی خارجی هنوز سرد است این اختلاف دما باعث این اتفاق شده است.

    3.                       سینا به سر یک بطری یک بادکنک بست و بطری را حرارت داد چه اتفاقی می افتد چرا؟بادکنک باد شد، زیرا براثر گرما مولکولهای گاز درون بطری جنبششان زیاد شد ووارد بادکنک شدند

    4.                       دو لیوان یکی مسی و دیگری پلاستیکی در یکدیگر گیر کرده اند چگونه آن دو را از هم جدا کنیم؟لیوان مسی رادرون آب گرم قرار می دهیم

    5.                       در یک روز تابستان خطوط راه آهن حدود 10 سانتی متر کج شده است علت چیست؟چون آهن براثر گرما منبسط شده است.

    6.                       گاهی راننده ها،در تابستان باد لاستیک چرخ های اتومبیل را کم می کنند علت چیست؟چون باد لاستیک براثر اصطکاک بازمین گرم شده وحجمش افزایش می یابد بنابراین امکان ترکیدن لاستیک وجود دارد.

    7.                       اگر یک توپ را از یک اتاق بسیار گرم به جایی که بسیار سرد است ببریم،توپ سفتر میشود یا شلترچرا؟شلتر ،زیرا براثر سرما منقبض می شود.

    8.                       از خود نویس پر از جوهر در روز بسیار گرم جوهر تراوش می کند چرا؟زیرا جوهر بر اثر گرما منبسط شده وحجمش افزایش میابد

    9.                       علت ترکدن لوله آب در زمستان چیست؟افزایش حجم آب براثر انقباض استثنایی آب

    10.                کدام آب سنگینتر است؟صفر درجه،100درجه،4 درجه،50درجه

    11.                کدام یک از این مواد در اثر سردتر شدن منبسط می شود؟

    آّب صفر درجه،آب 100درجه،آب 4 درجه،آب 50درجه

    12.                فرض کنید در دماسنج به جای جیوه آب ریخته شده باشد ،در کدام حالت سطح آب در دماسنج بالا می رود؟

    ü    الف)وقتی دما از 4 به 3 می رود                            ب)وقتی دما از 4 به 50 برسد

        ج)وقتی دما از 3 به 1 برسد                                  د)در هر سه حالت

           13.چرا آب برکه ها از بالا به پایین یخ می زند؟به علت خاصیت استثایی آب

    فصل سوم کتاب اول

    1.    با رسم شکل 3حالت ماده را نمایش دهید؟

    2.                      ذوب را تعریف کنید و مثال بزنید؟تبدیل جامد به مایع براثر گرما را ذوب گویند.ذوب شدن یخ

    3.    چرا بر اثر گرما اجسام جامد به حالت مایع در می­آیند؟ اگر یک جسم جامد را در ظرفی گرم کنیم جنبش مولکول های آن تندتر می شود، در نتیجه مولکول ها با یکدیگر شدیدتر برخورد می کنند و از هم فاصله ی بیشتری پیدا می کنند. زیاد شدن فاصله ی مولکول ها از هم سبک می شود که ربایش بین آنها کمتر شود. حال اگر گرم کردن جسم را ادامه دهیم،‌فاصله ی مولکول ها از هم بیشتر و بیشتر و ربایش بین آنها کمتر و کمتر می شود. تا جایی که مولکول ها می توانند آزادانه در ظرف به حرکت درآیند و بدان ترتیب جامد به مایع تبدیل می شود.

    4.    نقطه ذوب را تعریف کنید؟ دمایی که در آن ماده ی جامد به مایع تبدیل می شود، نقطه ذوب نامیده می شود.

    5.    انجماد را تعریف کنید و مثال بزنید؟. تبدیل شدن مایع به جامد را انجماد می گویند مانند یخ زدن آب

    6.    نقطه انجماد یعنی چه؟ دمایی که در آن ماده ی مایع به جامد تبدیل می شود، نقطه انجماد نامیده می شود.

    7.                      چرا می گویم بعضی از مواد ذوب خمیری دارند؟چون قبل از اینکه کاملا به مایع تبدیل شوند

    حالت نرم وخمیری پیدا می کنند ماننده قیر

    8.                      ناخالصی چه تاثیری بر نقطه ذوب و انجماد یک جسم دارد؟باعث کاهش آن می شود

    9.                      ضد یخ چیست و چرا استفاده می شود؟ در زمستان ها برای جلوگیری از یخ زدن آبی که در دستگاه خنک کننده ی موتور خودرو وجود دارد، نوعی ماده شبیه الکل را با آب مخلوط می کنند، به این ماده ضدیخ می گویند چون باکاهش دمای انجماد باعث دیرتر یخ زدن آب می شود.

    10.               ضدیخ چگونه مانع از انجماد اب رادیاتور می شود؟ باکاهش دمای انجماد باعث دیرتر یخ زدن آب می شود.

    11.                 تبخیر را تعریف کنید و مثال بزنید؟تبدیل مایع به گاز براثر گرما

    12.                 مایعات چگونه بر اثر گرما تبخیر می شوند؟در مواد مایع، مولکول هایی که بر روی سطح قرار دارند، به سبب وجود ربایش مولکولی ، به وسیله ی مولکول هایی که در زیر آن ها قرار دارد جذب می شوند، به همین دلیل نمی توانند به آسانی و آزادانه از سطح مایع جدا شوند و به هوا بروند، در هنگام ورود به هوا با مولکول های هوا برخورد می کنند. به عبارت دیگر مولکول های هوا سعی می کنند که از ورود آن ها به هوا جلوگیری کنند. هر چه تراکم مولکول های هوا (فشار هوا) بیشتر باشد، این مقاومت بیشتر است. در همین حالت چون مولکول های مایع پیوسته در حال جنبش هستند، گاهی مولکول های زیرین به مولکول های روی سطح مایع برخورد می کنند و به آن ها نیرویی به سمت بالا وارد می کنند.
    اگر مقدار نیروی ناشی از ضربه ی مولکول های زیرین به نیروی ربایشی که بر یک مولکول روی سطح مایع توسط مولکول های اطراف آن وارد می شود، غلبه کند، این مولکول از سطح مایع جدا می شود و به هوا پرتاب می گردد

    13.                 عواملی که بر مقدار تبخیر مایعات موثر است را نام ببرید ؟گرم کردن ،سطح مایع، وزش باد، نوع مایع، ناخالصی ،رطوبت

    14.               جوشیدن را تعریف کنید؟ در هنگام جوشیدن ، مولکول های مایع، دیگر فقط از سطح مایع تبخیر نمی شوند بلکه در وسط مایع و در کف ظرف نیز حباب هایی از بخار پدید می آید که به سمت بالا حرکت می کنند و در هوا پراکنده می شوند.

    15.                 فرق تبخیر با جوشیدن چیست؟تبخیر تنها از سطح مایع انجام می شود.

    16.                 نقطه جوش مواد زیر را بگویید؟

    الکل     (78)            استون   (56)             اب(100)

    17.میعان را تعریف کنید؟ به تبدیل گاز به مایع بر اثر سرما گویند

    18.اتاق اشباع یعنی چه؟اتاقی که پر از بخار آب باشد

    19.به چه هوای شرجی می گویند؟ در فصل تابستان، گاهی هوا از بخار آب سیر می شود،‌در این حالت می گویند هوا شرجی شده است.

    20.چرا در زمستان ها شیشه پنجره ها را بخار می گیرد؟به علت برخورد بخار آب به شیشه یسرد و انجام میعان

    21.تقطیر را تعریف کنید؟ به عمل تبخیر و میعان متوالی تقطیر می گویند.

    22.اب مقطر چیست؟ به آبی که از طریق تقطیر بدست می آید آب مقطر گفته می شود.

    23.تصعید و چگالش را تعریف کنید؟به تبدیل مستقیم جامد به بخار تصعید یا فرازش می گویندوتبدیل مستقیم گاز به جامد چگالش نامیده می شود

    24.به چه تغیراتی گرماده و گرماگیر می گویند؟ در بعضی از تغییرها، ماده باید ازمحیط پیرامون خود گرما بگیرد. به این گونه تغییرها گرماگیر گفته می شود. مثلاً ذوب و بعضی دیگر از تغییرات گرماده هستند. مثلاً آب در هنگام انجماد یا یخ زدن مقداری گرما به محیط اطراف خود می دهد و سپس به یخ تبدیل می شود.

    25.یخ خشک چیست ؟و چرا به این نام می خوانند؟ می دانید دی اکسید کربن گازی بی رنگ و بو است. اگر این گاز را متراکم و سرد کنیم تبدیل به ماده جامد تقریباً سفید رنگی می شود. این ماده جامد می تواند از محیط اطراف خود گرما جذب کند و مستقیماً به بخار (تصعید) تبدیل شود.

    ****

    یک پله بالاتر

    1.           در چه نوع آب و هوایی سرعت تبخیر آب بیشتر است؟گرم وخشک

    2.          چرا برای آنکه بستنی جامد شود آنرا در مخلوط نمک و یخ می گذارند؟چون یخ باعث پایین امدن دمای ذوب یخ شده و محیط سردتر می شود

    3.           چرا برای پختن سیب زمینی و تخم مرغ در کوهستان به آب آنها نمک اضافه می کنند؟چون در کوه دمای جوش آب پایین آمده است ونمک باعث بالا رفتن دمای جوش آب می شود

    4.           چرا یک پیراهن شسته و مچاله شده دیرتر از یک پیراهن پهن شده خشک می شود؟چون سطح تماسش با هوا کم است.

    5.          چرا پس از شروع بارش برف یا باران از شدت هوا کاسته می شود؟چون عمل میعان فرایندی گرمازااست.

    6.           معمولا اطراف یکی از لوله هایی که در حمام می باشد قطره های آب جمع می شود این لوله آب گرم دارد یا آب سرد؟چرا؟آب سرد،زیرا برای انجام میعان یک سطح سرد نیاز است.

    7.           وجود ناخالصی چه اثر بر دمای جوش دارد؟باعث افزایش این دما می شود.

    8.          چرا هوای مرطوب را گرمتر احساس می کنیم؟به علت اینکه در این هوا تبخیرعرقها که فرآیندی گرماگیر است انجام نمی شود

    9.           نقطه جوش آب در شهرکرد و بابلسر چه تفاوتی دارد؟در شهرکرد پایینتر است چون از سطح دریا بالاتر است و هرچه ارتفاع افزایش یابد دمای جوش کاهش مییابد.

    10.   در کف یکی از دستانمان الکل و دیگری آب می ریزیم کدام احساس سردی می کند چرا؟الکل،الکل سریعتر تبخیر می شود

    11.     در دو بشقاب یکسان مقداری مساوی آب ریخته ایم یکی را روبروی بادبزن قرار می دهیم کدام زودتر تبخیر می شود؟چرا؟بشقاب روبروی بادبزن زیرا باد باعث حذف رطوبت حاصل از تبخیر می شود.

    12.     در یک بشقاب و یک لیوان مقداری آب ریخته ایم کدام زودتر تبخیر می شود چرا؟بشقاب،زیراسطح تماس آب با هوا بیشتراست.

    13.     چرا هنگامی که بدن شما تر است احساس سرما می کنید؟چون آب برای تبخیر شدن گرمارااز بدن ما می گیرد.

    14.     آب در تهران زودتر تبخیر می شود یا بابلسر چرا؟در تهران چون رطوبت هوا کمتراست.

    فصل چهارم کتاب اول

    1.           مخلوط چیست؟به چیزهایی مانند خاک که از چند ماده ی مختلف تشکیل شده اند را مخلوط می گویند.

    2.           فرق مخلوط با ترکیب چیست؟در مخلوط هر جزءویژگی های خود را حفظ می کند ولی در ترکیب اینگونه نیست.

    3.           انواع مخلوط را نام برده و تعریف کنید؟مخلوط همگن و مخلوط ناهمگن.

    مخلوط همگن: ‌مخلوط ناهمگن به مخلوطی می گویند که اجزای سازنده آن بطور یکنواخت در همه جا پخش نشده اند و در بیشتر موارد نیز می توان همه یا شماری از اجزای مخلوط را به آسانی از یکدیگر تشخیص داد.

    مخلوط همگن: نوع دیگری از مخلوط ها هستند که در آ ها اجزای سازنده بطور یکنواخت د رهمه جا پخش شده اند و نمی توان هر جزء را به آسانی از یکدیگر تشخیص داد.

    4.           نام دیگر مخلوط همگن چیست؟محلول

    5.           ماده خالص به چه موادی گفته میشود؟مثال بزنید؟نوع دیگری از ماده نیز وجود دارد که تنها از یک جزء‌ ساخته شده است.به چنین موادی ماده خالص می گویندمانند آب مقطر

    6.           عنصر را تعریف کنید؟عنصر ماده خالصی است که ذره های سازنده آن اتم یا مولکول هایی هستند که از اتم های یکسان ساخته شده اند

    7.           ترکیب یعنی چه؟ماده ای که ذره های سازنده /ان از اتم های متفاوت ساخته شده اند.

    8.           اجزا و ترکیبات زیر را بگویید؟شکر،نمک خوراکی،کربن مونوا کسید،متان ،گچ،آب

    شکر(کربن،اکسیژن،هیدروژن)نمک(کلر،سدیم)کربن مونواکسیدکربن(کربن،اکسیژن)متان(کربن،هیدروژن)

    گچ(کلسیم،گوگرد،اکسیژن)آب(اکسیژن،هیدرژن)

    9.           خصوصیت کلی فلز ها را بنویسید؟چکش خوارند،رسانا هستند،سطح براق و درخشان دارند.

    10.     خصوصیت کلی نافلزها را بنویسید؟نارسانا هستند،شکننده اند،ظاهری غیر شفاف دارند.

    11.     فلز ها چکش خوارند یعنی چه؟چکش خوارند یعنی به راحتی می توان با ضربه آن ها را شکل داد و به صورت میله (مفتول) و یا هر شکل دیگری ورقه درآورد.

    12.     به چه موادی رسانا گفته می شود ؟چرا؟همه ی فلزها جریان برق و گرما را به خوبی از خود عبور می دهند. به همین دلیل آن ها را رسانا می نامند

    13.     نارسانا یا عایق یعنی چه؟نافلزها بر خلاف فلزها رسانای خوبی برای جریان برق و گرما نیستند. به این علت آنها را نارسانا یا عایق می گویند

    14.     نا خالصی را تعریف کنید؟خالص ترین ماده نیز همواره مقادیر بسیار ناچیزی رااز برخی مواد دیگر به همراه دارد. به این مواد همراه ناخالصی می گویند

    15.     ایا همیشه ناخالصی برای ما مفید است با ذکر مثال شرح دهید؟خیر، ناخالصی های موجود در یک ماده خالص از خلوص یا میزان خالص بودن آن ماده می کاهند. هر چه ناخالصی های یک ماده کمتر باشد آن ماده را خالص تر می گویند.

    16.     آلیاژ یا همجوشه را تعریف کنید ؟ با ذکر مثال؟برای نمونه طلا به حالت عنصری فلزی نرم و بسیار مشکل پذیر است. افزایش طلا و نقره و مس به طلا استحکام می بخشد، به اینگونه مواد که از مخلوط کردن دو یا چند فلز بدست می آیند آلیاژ یا همجوشه می گویند

    17.     نمودار مفهومی زیر را کامل کنید؟

    18.     محلول را تعریف کنید؟محلول یک مخلوط همگن است و مانند هر مخلوط دیگری حداقل از دو جزء تشکیل می شود

    19.     منظور از حلال و حل شونده چیست؟با ذکر مثال شرح دهید؟

    حلال:حلال مایعی است که حل شونده را در خود حل می کند مانندآب در محلول نمک در آب

    حل شونده:جزیی از محلول که در حلال حل می شود مانند نمک درمحلول آب نمک

    20.     یک محلول مایع در مایع،جامد در مایع و گاز در مایع را مثال زده و حلال و حل شونده را در آن مشخص کنید؟

    21.     حلال های استون ،تتراکلر اتان ،تینر و چه ویژگی های دارند و کاربرد هر یک را بنویسید؟

    22.     به چه محلولی ، محلول سیر شده می گویند مثال بزنید؟اگر هنگام تهیه شکر در آب، افزودن شکر را ادامه دهید. پس از مدتی خواهید دید که دیگر شکر در آب حل نمی شود و مقداری از آن در ته لیوان باقی می ماند، به چنین مخلوطی محلول سیرشده می گویند.

    23.     انحلال پذیری را تعریف کنید؟ در یک دمای معین، همواره فقط مقدار ثابتی از یک حل شونده می تواند در حجم معینی آب حل شود تا محلول سیر شده ای بدست آید. به این خاصیت حل شونده انحلال پذیر، قابلیت حل شدن در آب می گویند.

    24.     هر لیتر 1000 میلی لیتر و هر میلی لیتر همان سی سی وسانتی متر مکعب است؟

    25.     افزایش دما در واکنش های گرماگیر چه اثری بر انحلال پذیری آن ها دارد؟ مثال بزنید؟تجربه نشان می دهد که به هنگام حل کردن شکر در آب هر چه آب گرم تر باشد مقدار بیشتری شکر در آن حل می شود. در واقع می توان نتیجه گرفت که انحلال پذیری شکر بر اثر افزایش دما زیاد شده است.

    26.     تبلور را تعریف کنید؟جدا شدن ماده ی حل شونده از محلول بر اثر سردشدن محلول داغ را تبلور می گویند.

    27.     چند نمونه محلول گاز در مایع مثال بزنید؟نوشابه واکسیژن محلول در آب دریاو.....

    28.     عوامل موثر بر جداسازی گاز از مایع را نام ببرید؟ناخالصی،تکان دادن،گرما

    29.     نقش گاز کربن دی اکسید در صنعت نوشابه سازی چیست؟به نوشابه مزه ای تند و گزنده می دهد و از رشد باکتری ها جلوگیری می کند.

    30.     به کمک کدام ویژگی ها امکان جداسازی اجزا مخلوط امکانپذیر است؟جداسازی اجزای یک مخلوط زمانی امکان پذیر است که اجزای سازنده مخلوط حداقل در یک ویژگی با هم تفاوت زیادی داشته باشند.

    31.     انواع روش های جداسازی را نام ببرید؟صاف کردن،تقطیر،تبلور،سرریز کردن

    32.     صاف کردن را با ذکر مثال شرح دهید؟یکی از روشهای جدا سازی که در آن از صافی استفاده می شود و مواد از نظر اندازه با یکدیگر تفاوت باید داشته باشند.

    33.     صافی چیست؟وسیله ای که برای جداسازی مواد در روش صاف کردن استفاده می شود.

    34.     سر ریز کردن را با ذکر مثال شرح دهید؟ اگر در یک مخلوط دوتایی یک جزء سنگین تر از جزء دیگر باشد، جزء سنگین تر در زیر جزء سبک تر قرار می گیردو می توان این دو جزءرا با کج کردن ظرف جدانمود مانند شستن برنج

    35.     چه مخلوط های را به روش تبلور و چه مخلوط های را به روش تقطیر از یکدیگر جدا می کنیم؟

    مخلوط های جامد در مایع را به روش تبلورو مخلوط های که اجزاءآن دمای جوش مختلف دارند را به روش تقطیر جدا می کنند.

    36.     چگونگی جداسازی الکل از آب در روش تقطیر را شرح دهید؟مخلوط را حرارت می دهیم چون دمای جوش الکل کمتر است سریع تبخیر می شود و بعد از سرد کردن بخار الکل آنرا از آب جدا می کنند.

    ****

    یک پله بالاتر

    1.                       مینا یک محلول سیر شده از شکر در آب را به مریم نشان می دهد و می گوید او دیگر نمی تواند شکر بیشتری در آن حل کند . اما مریم ادعا می کند می تواند روشی را به اویاد دهد تا بتواند شکر بیشتری در آب حل کند به نظر شما این کار امکان دارد؟توضیح دهید.بله،با گرم کردن مخلوط های گرماگیر این اتفاق امکانپذیر است.

    2.                       ایا این جملات درستند؟

    همه­ی محلولها مخلوط هستند.درست

    همه­ی مخلوط ها محلول هستندنادرست

          3..آیا از حل شدن نمک در آب ترکیب حاصل می شود؟چرا؟خیر ،زیرا نمک خصوصیات اولیه ی خود را از دست نمی دهد.

    .      4.محلول سیر شده ی کدام سنگینتر است؟ گچ-آهک-شکر-نمک

          5..آب دریا نمک دارد پس چرا در ته دریا ها یک لایه نمک تشکیل نمی شود؟چون هنوز آب دریا از نمک اشباع نشده است.

          6.در محلول مایع در مایع کدام حلال و کدام حل شونده است؟حلال:جزیی که مقدارش بیشتر است مثلا وقتی 90سی سی آب با 10سی سی الکل مخلوط شود آب حلال است.

    منبع مطلب : www.sasa136050.blogfa.com

    مدیر محترم سایت www.sasa136050.blogfa.com لطفا اعلامیه بالای سایت را مطالعه کنید.

    جواب کاربران در نظرات پایین سایت

    مهدی : نمیدونم, کاش دوستان در نظرات جواب رو بفرستن.

    میخواهید جواب یا ادامه مطلب را ببینید ؟
    مهدی 2 سال قبل
    0

    نمیدونم, کاش دوستان در نظرات جواب رو بفرستن.

    1
    تو که هیچی رو نمیدونی 1 سال قبل

    این اقا هم هیچی رو نمیدونن فصط میگن کاش یکی لز دوستان در نظرات جواب رو بفرستنذ😏

    برای ارسال نظر کلیک کنید