توجه : تمامی مطالب این سایت از سایت های دیگر جمع آوری شده است. در صورت مشاهده مطالب مغایر قوانین جمهوری اسلامی ایران یا عدم رضایت مدیر سایت مطالب کپی شده توسط ایدی موجود در بخش تماس با ما بالای سایت یا ساماندهی به ما اطلاع داده تا مطلب و سایت شما کاملا از لیست و سایت حذف شود. به امید ظهور مهدی (ع).

    آموزش پرورش قارچ در منزل رایگان

    1 بازدید

    آموزش پرورش قارچ در منزل رایگان را از سایت پست روزانه دریافت کنید.

    نحوه پرورش قارچ در منزل

    نحوه پرورش قارچ در منزل

     پرورش قارچ در خانه, پرورش قارچ دکمه ای

    آموزش پرورش قارچ در منزل رایگان

    در منزل و بدون توجه به آب و هوا و رطوبت می توان قارچ پرورش داد. پس اگر شما هم در منزل خود جای مناسبی برای کشت دارید بهتر است از همین حالا برای افزایش درآمد خود اقدام کنید.

    علی الخصوص که به دلیل کوچک بودن محیط تولید قارچ های بدست آمده از کیفیت بهتری برخوردار هستند؛ میتوان به قیمتی بالاتر از سوپر مارکت ها قارچ را به فروش رساند.

    بهترین موقع برای پرورش قارچ در خانه بین ماه های مهر تا آذر است ولی چنانچه امکانات تهویه هوا و متعادل نمودن درجه حرارت محیط محل پرورش وجود داشته باشد می توان پرورش قارچ را در ماه های دیگر سال تعمیم داد.

    آموزش پرورش قارچ در منزل:

    بطور کلی طرز پرورش قارچ مخصوص به خود آن است و می توان آن را در محیط تاریک پرورش داد و بجز نور مستقیم آفتاب، هر مقدار نور را تحمل می کند. در هر صورت در محل پرورش قارچ علاوه بر آنکه، بایستی تهویه هوا به خوبی انجام گیرد، درجه هوای محیط پرورش نیز باید بین ۱۵ – ۱۰ درجه نگهداری شود. علاوه بر این محل پرورش بایستی کاملا تمیز، قابل شستشو و فاقد درز یا محلی برای پرورش باکتری ها، حشرات و قارچ های مضر باشد.

    برای کاشت و پرورش قارچ در منزل، ابتدا نوع قارچی که می خواهید پرورش دهید را انتخاب کنید.

    کاشت قارچ صدفی (Oyster)، دکمه ای سفید (White button) و شیتاکه (Shiitake: قارچ دارویی خوراکی)، در خانه بسیار ساده است. روش کاشت هر سه نوع قارچ یکسان، اما بسترهای کاشت متفاوتی دارند.

    قارچ های صدفی، در بستر کاه و پوشال یا تفاله ی قهوه، قارچ شیتاکه، در پوشال های خشک درختان و قارچ دکمه ای، در کودهای کمپوست، بهترین رشد را دارند. در واقع بستر کشت مختلف، نیازهای تغذیه ای مختلفِ هر گونه ی قارچ را نشان می دهد. البته هر سه نوع قارچ را می توان به راحتی در بستر کاه و یا پوشال کاشت که اگر از پوشال استفاده کردید، مطمئن شوید از چوب های سالم باشد.

    انتخاب نوع قارچ برای کاشت، به منظور انتخاب طعم و مزه ی آن است. بنابراین قارچی که خودتان مصرف می کنید و به طعم آن علاقه بیشتری دارید را برای کاشت در خانه انتخاب نمایید.

    یک گونه از قارچ را برای امتحان و ارزیابی خود به عنوان پرورش قارچ در منزل، پرورش دهید. باید همان گونه ای که به خوردن آن علاقه مند هستید را پرورش دهید.

    زمان و مکان مناسب برای تولید قارچ :

    زمان مناسب برای کاشت قارچ در خانه بین ماه های مهر تا آذر می باشد اما اگر امکانات تهویه هوا و متعادل نمودن درجه حرارت محیط محل پرورش و کشت وجود داشته باشد می توان قارچ را در ماه های دیگر سال هم کشت و پرورش داد. کشت قارچ شرایط مخصوص به خود را دارد و می توان قارچ را در محیطی تاریک پرورید و به جز نور مستقیم آفتاب، هر مقدار نوری را تحمل می کند.

    و در مورد مکان مناسب برای کشت قارچ، شما به یک سالن نیاز دارید که بسته به میزان تولید قارچ اندازه آن متفاوت است. اما به طور میانگین برای پرورش پنج تن قارچ به یک سالن چهل متری نیاز است. در پرورش قارچ، عایق کاری سالن برای جلوگیری از اتلاف گرما و سرما، قفسه بندی و آماده سازی و نصب تجهیزات باید انجام شود.

    علاوه بر این تهویه در محیط کشت باید بطور یکنواخت باشد و نباید روی سطح کشت را بیش از حد نیاز هوا داد و تهویه باید در تمام نقاط اطاق بطور یکسان پخش شود. در هنگام تولید قارچ، محیط اطاق احتیاج به رطوبت کافی نیز دارد و متوسط بهترین درجه رطوبت برای کاشت قارچ بین ۷۰ تا ۸۰ درصد است.

    باید تهویه هوا به خوبی انجام گیرد، درجه هوای محیط پرورش قارچ نیز باید بین ۱۰ تا ۱۵ درجه نگهداری شود. همچنین محل پرورش باید کاملا تمیز، قابل شستشو و بدون وجود درز یا محلی برای پرورش باکتری‌ها، حشرات و قارچ‌های مضر باشد.

    آموزش پرورش قارچ

    فضای لازم برای راه اندازی یک سالن ۵ تنی :

    حداقل فضایی که برای ۵ تنکمپوست (در یک سالن پرورش قارچ در منزل) لازم است، به صورتی که مقدار قارچی که بدست می آید بتواند هزینه ها را جبران کند، بسته به زمان، میزان ۱ تن تا ۱٫۲ تن قارچ می توان از آن برداشت کرد.

    ۵ متر عرض و حداقل ۸ متر طول و ارتفاع ۳ متر، برای ۵ تن کمپوست کافی است و هرچه این ابعاد بیشتر شود، زمینه برای تولید بیشتر خواهد شد ولی ابعاد کمتر از این مقدار ممکن است توجیه اقتصادی نداشته باشد.

    پیش سالن برای کاشت قارچ :

    برای این سالن باید اتاقک کوچکی با ابعاد ۲*۲ یا ۵/۱*۵/۲ داشته باشیم. این اتاقک برای این هدف است که هوا را در این مکان با کولر سرد کنیم و بعد وارد سالن شود یا هوا را با بخاری گرم کنیم و بعد به سالن بفرستیم و یا در زمان های برداشت از این اتاقک به عنوان یک انبار کوچک استفاده کنیم.

    قفسه بندی برای کاشت قارچ :

    قفسه بندی برای این ابعاد سالن ۵*۸، دو ردیف قفسه با عرض ۱۴۰ سانتی متری در طول ۷ متر با ۳ طبقه می توان در نظر گرفت. فاصله بین طبقات معمولاً ۶۵-۷۰ سانتی متر در نظر گرفته می شود. قفسه بندی بهتر است از لوله های گالوانیزه انتخاب شود و با سیم گالوانیزه بسته شوند.

    سیستم گردش هوا:

    سیستم گردش هوا را می توان از وسط یا کناره های سالن گذاشت. در واحدهای کوچک بدلیل اینکه سیرکوله وجود ندارد و فقط ورود هوا داریم، هوادهی از وسط می باشد و کانال هوا را باید از وسط راهرو بکشیم.

    باید یک اگزوز خروجی در انتهای سالن تعبیه کنیم که با هوای آزاد ارتباط داشته باشد و اگر به هوای آزاد ارتباطی نداشته باشد باید از طریق کانالی آن را به هوای آزاد خروجی دهیم.

    رطوبت ساز:

    اگر مشکل صدای رطوبت ساز مهم نیست می توانیم از رطوبت سازهای کوچک استفاده کنیم که دیگر نیازی به کولر و خنک کردن هوا نیست و این رطوبت سازها هم هوا را خنک می کند و هم رطوبت را تامین می کنند.

    کانال های هواساز:

    کانال های هواساز بهتر است از داکت های پلاستیکی با عرض ۵۰ سانتی متر استفاده شود در غیر اینصورت می توان با پلاستیک های پلی اتیلنی کانال های هواساز را ایجاد کنید به صورتی که اولین سوراخ آن در محل ورود هواساز به سالن زده شود و سوراخ های بعدی به فاصله ۵۰ سانتی متر با قطر ۵ سانتی متر زده شود.

    آماده سازی کمپوست یا کود گیاهی:

    مهمترین و اولین اصلی که برای پرورش و کشت قارچ باید با آن آشنا شد بستری است که قارچ روی آن رشد کرده و از آن تغذیه می‌کند که به آن کمپوست گفته می‌ گویند. به طور کلی به کودهای گیاهی کمپوست می گویند.

    کمپوست‌ سازی به ظاهر فرآیند آسانی می آید اما برای بدست آوردن کمپوستی مرغوب با بازده بالا نیاز به دستگاه های پیشرفته، آزمایشگاه های مجهز و از همه مهم‌تر تجربه و تخصص بالایی می باشد و تمام این موارد احتیاج به سرمایه گذاری زیادی دارند و به همین خاطر اکثر تولید کنندگان قارچ، کمپوست مورد نیاز، مصرفی خود را به صورت آماده و بذر زده شده از شرکت‌های معتبر خریداری می‌ نمایند.

    پرورش قارچ در منزل با کمترین امکانات

    بذر قارچ:

    بذر قارچ، بذری متفاوت با بقیه گیاهان است. در حقیقت چیزی که به آن بذر قارچ می گویند دانه‌های گندم پخته شده هستند. قارچ وقتی به بلوغ می رسد پره های پشت کلاهکش باز شده و از بین پره ها گردی در هوا پخش می شود. این پره ها را با نام هاگ یا اسپور که با چشم عادی قابل دیدن نمی باشد، می شناسند.

    این اسپورها برای زنده ماندن احتیاج به غذا دارند به همین علت گندم ها را می پزند که نرم شوند تا اسپور قارچ بتواند از آن ها تغذیه کند و استفاده دیگری هم که پختن گندم دارد این است که به اصطلاح گندم عقیم شده و دیگر جوانه نمی زند و به این صورت تمام مواد غذایی آن برای اسپورها باقی می‌ماند و صرف رشد جوانه گندم نمی شود.

    برداشت قارچ:

    بعد از آن که رشد قارچ به حد کافی رسید و تاج آن شکل کامل خود را پیدا کرد باید قارچ‌های رسیده را برداشت کرد.  در برداشت محصول باید به این نکته توجه شود که قارچ‌هایی که ترک برداشته و چتر آن باز شده باشد ارزش بازاریابی را از دست می دهند. همچنین این قارچ ها وزنشان کاهش یافته و  قارچ هایی که زودتر از موعد چیده شوند وزن آن ها سبک و از قارچ های درجه دو محسوب شده و ارزش غذایی کمتری دارند.

    در هنگام جمع آوری محصول نباید از سبدهای بزرگ برای برداشت استفاده کرد. چون فشار قارچ ها روی هم در سبد باعث می شود که قارچ های زیر خراش بردارند و سیاه شوند. جهت برداشت محصول قارچ باید کلاهک را در دست گرفته و یک پیچ به آن داده تا پایه آن از زمین جدا شود و فورا ساقه کثیف و آلوده را با چاقوی تیز قطع کنید و قارچ تمیز را داخل سبد قرار دهید. و بهتر است که جمع‌آوری با دستکش انجام شود. برداشت قارچ هر پانزده روز یکبار انجام می‌ شود و این برنامه به مدت دو تا سه ماه طول می کشد.

    آفات و مشکلات قارچ:

    پرورش قارچ در منزل با مشکلاتی هم رو به‌ رو می باشد. به طور مثال امکان دارد تمامی بستر کشت دچار بیماری مایکوگن و یا تار عنکبوتی شود و محصول را کلا نابود کند.

    شرایط نگهداری و پرورش و رشد قارچ:

    تهویه:

    تهویه در محیط اتاق کشت باید بطور یکنواخت انجام شود و نبایستی روی سطح کشت را بیش از حد نیاز هوا داد و تهویه در کلیه نقاط اطاق بطور یکنواخت باشد.

    درجه حرارت:

    چنانچه درجه حرارت بستر کشت به کمتر از ۱۴ درجه برسد و درجه حرارت محیط اطاق به حدود ۷/۵ درجه برسد بایستی اطراف بستر را با پارچه ضخیم پوشاند تا مانع تبادل حرارت به محیط شود. برای سرعت رشد قارچ می توان درجه حرارت محیط را به ۱۴/۵ درجه رساند و میزان تهویه را بالا برد ولی باید دقت شود که جهت حرکت هوا به طرف سطح قارچ نباشد.

    رطوبت هوا و آبیاری:

    در موقع تشکیل قارچ، محیط اطاق احتیاج به رطوبت دارد. بطور متوسط بهترین درجه رطوبت برای کشت بین ۷۰ – ۸۰ درصد می باشد. چنانچه درجه رطوبت هوا از این مقدار کمتر شود سطح کلاهک ها ترک برداشته یا سطح کلاهک قارچ لک دار می شود علاوه بر این سطح بستر خشک شده و احتیاج به آبیاری بیشتری دارد.

    برای تقلیل میزان رطوبت هوا لازم است در نقاط مختلف اطاق، رطوبت سنج های کار گذاشته شود و بطور مرتب مورد بازدید قرار گیرد. در صورتیکه به علت خشک شدن خاک سطح بستر، احتیاج به آبیاری است.؛ بایستی به وسیله غبار پاش روی سطح خاک آن هم به حدی که آب در سطح بستر جریان پیدا نکند و یا در یک جا جمع نشود آبپاشی کنید. آبیاری را با آب خالص و با درجه حرارت ۳۲ درجه و بسیار با احتیاط انجام دهید.

    پرورش قارچ دکمه ای

     درجه حرارت محیط:

    چند هفته پس از روکش کردن سطح بستر، میسیلیوم های قارچ تمام سطح بستر را پر نموده و بطور متوسط ۷-۸ هفته پس از کاشت اسپون، قارچ های کوچک سر سنجاقی در تمام سطح کشت ظاهر می شوند. در این موقع درجه حرارت بستر بایستی بین ۱۰-۱۴ درجه باشد ولی هر اندازه قارچ ها رشد بیشتری پیدا نمایند می توان درجه حرارت را از ۱۴ به ۱۶/۵ رساند و میزان تهویه را نیز بالا برد ولی باید دقت کرد که جهت حرکت هوا، به طرف سطح قارچ نباشد.

    تقویت خاک بستر:

    پس از آنکه قارچ ها بزرگ شده و نزدیک به برداشت شوند می توان روی سطح بستر کود مایع پاشید ولی باید دقت نمود که روی کلاهک قارچ پاشیده نشود این عمل در بالا بردن میزان محصول بسیار موثر است.

    برداشت محصول:

    به محض آنکه رشد قارچ بحد کافی رسید و تاج آن شکل کامل خود را پیدا نمود بایستی قارچ های رسیده را جمع آوری نمود و بطور مرتب در طول بستر کشت، بررسی کرد و قارچ های رسیده را جمع آوری کرد.

    قارچ هایی که ترک برداشته و چتر آن باز شده باشد ارزش بازاریابی ندارند. علاوه بر این وزن آن کم می شود و همچنین قارچ هایی که زودتر از موقع چیده شوند وزن آنها سبک بوده و از قارچ های درجه دو محسوب شده و ارزش غذایی کمتری دارد.

    در موقع جمع آوری نباید از سبدهای بزرگ برای این منظور استفاده نمود. زیرا فشار قارچهای روی سبد موجب می گردد که قارچهای زیرین خراش برداشته و سیاه شوند برای جمع آوری قارچ، کافی است کلاهک را در دست گرفته و یک پیچ به آن داده تا پایه آن از زمین جدا شود و بلافاصله ساقه کثیف و آلوده را با چاقوی تیز قطع کرد. و قارچ تمیز را داخل سبد گذاشته و حتی المقدور جمع آوری با دستکش انجام گیرد. بهره برداری هر ۱۵ روز یکبار انجام می گیرد و این برنامه مدت دو تا سه ماه به طول می انجامد.

    بسته بندی قارچ ها :

    قارچ های چیده شده را به اطاق سرد و خنک انتقال داده و در اسرع وقت نسبت به درجه بندی آن اقدام نموده و قارچ های لک دار و ناقص و کج و ناجور را جدا کرده و برای مصارف تهیه پودر در قارچ و کچ آپ فرستاده و قارچ های سالم را در بسته های درجه یک و درجه دو به بازار عرضه کنید.

    نکات و هشدارهایی برای پرورش قارچ:

    در صورتی که واقعا علاقه و تمایل به پرورش قارچ در منزل دارید؛ به سایت های تخصصی معتبر سری بزنید؛ و با افرادی که تجربه ی این کار را دارند مشورت نمایید.

    گردآوری: بخش علمی بیتوته

    منبع مطلب : www.beytoote.com

    مدیر محترم سایت www.beytoote.com لطفا اعلامیه سیاه بالای سایت را مطالعه کنید.

    پرورش قارچ در منزل بدون هیچ تخصصی(نقشه راه کامل)

    پرورش قارچ در منزل بدون هیچ تخصصی(نقشه راه کامل)

    پرورش قارچ در منزل یکی از بهترین کارها برای کسب تجربه و بدست آوردن درآمد ایده آل است، اما به خاطر داشته باشید که برای به دست آوردن تجربه ای لذت بخش از پرورش قارچ در منزل حتما درابتدا دانش این کار را یاد بگیرید . در این مقاله هدف ما از پرورش قارچ در منزل کسب درآمد بالا نیست،  البته  اگر شرایطش در همان خانه فراهم شود درآمد بسیار بالا هم شدنی است، ولی قصد ما از این مقاله کسب تجربه برای تولید در مقیاس بیشتر است.

     جالب است  بدانید پرورش قارچ در خانه جزو مشاغلی است که می توانید آن را با کوچکترین فضا و بدون توجه به نوع آب و هوا  انجام دهید،  این کار برای بانوان خانه دار و برای بسیاری از افراد به عنوان شغل مفید است ، پس در ادامه با ما همراه باشید تا روش های مختلف اینکار را با ساده ترین لوازم به شما آموزش دهیم.

    آموزش پرورش قارچ در منزل برای افراد تازه کار

    آموزش پرورش قارچ در منزل شامل نکاتی است که باید آنها را به ترتیب یاد بگیرید و پیاده سازی کنید و مطمئن باشید تا زمانی که شروع به پرورش قارچ در خانه نکنید آموزش به تنهایی هیچ کمکی به شما نخواهد کرد و حتما باید تجربه کردن در کنار آموزش دیدن قرار بگیرد.

    بنابراین  اول باید نوع قارچی  که قصد پرورش آن را دارید انتخاب کنید. برای اینکار چند نکته را در نظر می گیریم،نکاتی مثل طعم ،مزه و خواص دارویی آن و … طبیعتا هر نوع قارچی را که خودتان بیشتر در منزل استفاده می کنید و از آن لذت می برید، باید برای پرورش در خانه  هم انتخاب کنید ، اما  بعضی اوقات بخاطر خواص دارویی یک قارچ و پر طرفدار بودن آن برای درمان بیماری ها می شود آن را  پرورش داد.

    انواع قارچ برای پرورش در منزل

    در مرحله اول انتخاب نوع قارچ پرورشی برای تولید در منزل از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است، شما می توانید برای پرورش از قارچ های خوراکی معروف مثل قارچ دکمه ای، صدفی یا گانودرما استفاده کنید، طبیعتا در نوع پرورش این قارچ ها شباهت های زیادی وجود دارد، اما فرق آنها در بستری است که رشد می کنند.

    زمان مناسب برای پرورش قارچ در منزل

    زمان مناسب برای پرورش قارچ در خانه مهر ماه تا آذر است، ولی اگر کمی امکانات داشته باشید و بتوانید هوا و حرارت را متعادل کنید، در تمام ایام سال هم می شود قارچ را پرورش داد.

    کاشت و برداشت قارچ در خانه چقدر زمان می برد؟

    این شغل همیشه جزو کارهایی است که به زمان زیادی احتیاج ندارد و کلاً کاشت و برداشت قارچ در خانه بسیار کوتاه است. مثلا  قارچ دکمه ای از شروع کار  تا برداشت محصول به ۳۵ روز زمان نیاز دارد و تا پایان باردهی کامل ،هشت هفته وقت می برد.

    به طور کل  تولید قارچ به دو ماه زمان  احتیاج دارد.

    هزینه پروش قارچ در منزل چقدر است؟

    شاید شما فکر کنید هزینه پرورش قارچ در منزل باید مبلغ بالایی باشد، اما دقت کنید اینکار بصورت خانگی انجام می شود بناباین  پرورش قارچ در خانه  هزینه بسیار کمی دارد و شما به راحتی از پس هزینه های آن بر می آیید.

    طبیعتا اگر بخواهیم پرورش قارچ را در مقیاس بزرگتری انجام دهیم بخش برآورد هزینه کمی تخصصی می شود که در این مقاله به  موضوع ما مرتبط نمیشود .

    معایب پرورش قارچ در منزل چیست؟

    یکی دیگر از سوالات پر تکرار کاربران ، درباره ی معایب پرورش قارچ در منزل است.  پرورش به صورت خانگی هیچ عیب و ضرری ندارد وجای هیچ شکستی هم نیست اما  اگر هم بود ، به  علت  آزمایشی بودن و کم هزینه بودنش ،اصلا  شکست به حساب نمی آید،زیرا   برای کسب تجربه و بکار گیری دانشی بود  که به صورت  تئوری در مورد پرورش قارچ یاد گرفته ایم .

    برای موفق شدن در هر کاری، میتوان با یادگیری دانش آن ، درصد شکست را تقریبا صفر رساند.

    لوازم و نکات مهم در پرورش قارچ در خانه چیست؟

    همیشه ابتدا برای شروع  هر کاری باید در مورد آن به خوبی تحقیق کنید و بدانید چه نکاتی در آن مهم است و لوازم مورد استفاده در آن چیست. طبیعتا پرورش قارچ در منزل هم از این موضوع جدا نیست و نکات و لوازمی برای شروع احتیاج دارد که در ادامه تک تک آنها را به شما توضیح می دهیم:

    ۱- ویژگی های سالن پرورش خانگی:

    همیشه زمانی که از سالن پرورش خانگی صحبت می کنیم آن چیزی که  در ذهن شما می آید فضایی مثل: یک طبقه از ساختمان مسکونی، پارکینگ،حیاط خانه و زیر زمین و … می باشد، که از نظر ما در تمام این مکان ها می توانیم به راحتی قارچ پرورش دهیم.

    فرق نمی کند که ما به کدام یک از این مکان ها برای پرورش قارچ در منزل دسترسی داریم،نکته مهمش این است که باید سالن پرورشی ما به صورتی باشد که در کمترین فضا میزان زیادی قفسه جای بگیرد و پرورش دهنده بتواند به راحتی بین قفسه ها رفت و آمد کند و دسترسی به آنها برایش راحت باشد.جالب این است که حتی در کشور های پیشرفته با چادر مسافرتی بزرگ و یا پلاستیک سیاه در حیاط خانه برای خودشان اتاقک پرورش قارچ می سازند.

    ارتفاع سالن پرورش خانگی هم می تواند از ۲/۵ تا ۳ متر باشد.

    ۲- پیش سالن به چه مکانی گفته می شود؟

    پیش سالن ها مکان هایی  با اندازه بسیار کوچک ۲*۲ یا ۳*۳ هستند که معمولا برای تنظیم دمایی از آنها استفاده میشود . در آنها لوازمی مثل رطوبت ساز، امکانات سرمایشی و گرمایشی قرار میگیرد و زمانی که شرایط مناسب در این اتاقک برای پرورش قارچ مهیا شد (مثلا اتاقک را گرم یا سرد می کنیم و رطوبت را تنظیم میکنیم) بعد  درب این اتاق را باز کرده و هوای تنظیم شده ی آن را به محیط و سالن اصلی می فرستیم.

    هدف اصلی استفاده از پیش سالن ها برای تنظیم دما ، وارد نشدن شوک به قارچ ها براثر تغییر ناگهانی دما در فضای اصلی و سالن پرورش است .

    ۳- اندازه سالن پرورش قارچ در خانه

    ابعاد سالن پرورش قارچ در خانه ، بسته به سرمایه ی  شما متفاوت است . از حدود ۶ متر میتوان اینکار را آغاز کرد اما برای داشتن درآمد مناسب معمولا باید از فضای  ۴۰ تا ۵۰ متری استفاده کرد . در بهترین حالت، خوب است که  پوشش سالن یا دیواره ها سرامیکی باشد و اگر نشد سیمانی ، اما اگر باز هم امکانش نبود  میتوانیم از پلاستیک پلی اتیلن  استفاده کنیم.

    سالن پرورش قارچ شما باید کاملا قابل شستشو باشد و هیچ درز و سوراخی برای ورود حشرات و رشد باکتری ها نداشته باشد.

    ۴- قفسه بندی سالن پرورش قارچ 

    در قفسه بندی سالن پرورش قارچ بهتر است به جای لوله های آهنی از لوله های گالوانیزه یا آلومینیومی استفاده کنیم و با سیم گالوانیزه آن را ببندیم، درست است که لوله های آهنی نسبت به لوله های گالوانیزه هزینه پایین تری دارند اما به رطوبت حساس است و به سرعت زنگ میزند .

    بسیاری از افراد از قفسه های چوبی هم استفاده میکنند اما چوب در تماس با رطوبت به سرعت تولید باکتری و قارچ میکند و باعث بروز بیماری در قارچ های شما میشود .

    به این نکته  توجه داشته باشید که قفسه بندی  جزو هزینه های همیشگی یک سالن پرورش قارچ در منزل است و شما فقط  یک بار برای آن هزینه می کنید، بنابراین توصیه می کنیم در انتخاب جنس قفسه کمی حساس باشید.

    تعداد طبقات قفسه های شما کاملا بستگی به ارتفاع سالن پرورش دارد که معمولا ۲ تا ۴ طبقه می باشد و فاصله بین طبقات ۶۵-۷۰ سانتی متر است.

    ۵- سیستم گرمایش در پرورش قارچ خانگی

    زمانی که شما در خانه قصد پرورش قارچ را دارید اصلا نباید نگران سیستم گرمایشی یا وسیله خاصی برای اینکار باشید، زیرا بسیاری از افراد از وسایل معمولی مثل بخاری یا اجاق گاز تک شعله برای اینکار استفاده می کنند، فقط باید آنها را در سالن اصلی نگذارید و آنها را در پیش سالن خود قرار دهید تا هوای سالن پرورش را خشک نکند و قارچ های شما خراب نشود.

    ۶- سیستم سرمایش در پرورش قارچ خانگی

    برای سرمایش سالن  پرورش قارچ در منزل  می توانید از کولر آبی همراه با لوله های پلاستیکی استفاده کنید که به شکل کانال در سالن شما کشیده شده است، با اینکار شما یک سیستم هوای کاملا پیشرفته با کمترین امکانات می سازید و هر زمانی که دمای هوا بالا رفت با آب پاشی به دیواره های سالن و کف آن به راحتی محیط را خنک می کنیم.

    اگر به کولر هم دسترسی نداشتید می توانید از دستگاه رطوبت ساز کوچک استفاده کنید . با استفاده از این دستگاه ، هم هوا خنک می شود و هم رطوبت شما تامین خواهد شد .

    روش دیگر برای تامین رطوبت در پرورش قارچ در منزل این است که شما از یک سیستم قطره ای استفاده کنید که آب آن یا از شیلنگ کولر یا از آب شهر تامین می شود و بصورت قطره قطره و خیلی کم روی دیواره ها ی سالن پرورش ما میریزد و رطوبت آن را تامین می کند.

    ۷- تهویه در پرورش قارچ 

    تهویه همیشه از نکات مهم پرورش قارچ در خانه بوده است و تا جایی که امکان دارد باید حداقل از یک طرف هوا به سالن جریان داشته باشد، اما ایده آلش این است که سالن پرورش قارچ خانگی ما از هر دو سمت به هوا متصل شود.

     باید نسبت به اندازه سالن پرورش از دستگاه های کوچک هواساز استفاده کنیم که لوله های آن یا از جنس پلاستیک معمولی است و یا از جنس پلی اتیلن که به شکل دایره ای سوراخ شده اند.

    برای تهویه از فن های کوچک هم می توانید استفاده کنید.

    ۸- دماسنج در پرورش قارچ 

    شما می توانید برای بررسی دمای محیط پرورش قارچ خود در خانه از دماسنج های معمولی و یا دیجیتالی استفاده کنید و باید حتما در سالن خود سه دماسنج قرار دهید تا وقتی یکی از آنها از کار افتاد شما کاملا از دمای محیط خود اطلاع داشته باشید.

    ۹- کمپوست در پرورش قارچ در منزل

    شاید در ذهن شما این سوال ایجادشود که کمپوست در پرورش قارچ در خانه چه اهمیتی دارد؟ پاسخ این سوال بسیار روشن است، تمام رشد و تغذیه قارچ از کمپوست یا همان کود گیاهی است. ما می توانیم راه های زیادی برای ساخت کمپوست به شما آموزش بدهیم و در ظاهر کار بسیار راحتی به نظر می آید، اما ساخت یک کمپوست با کیفیت احتیاج به علم و تجربه بالا و دستگاه های خاصی دارد. بخاطره همین اکثر پرورش دهندگان قارچ، کمپوست خود را بصورت آماده  می خرند.پیشنهاد میکنیم که شما هم  کمپوست خود را از شرکت های مطرح خریداری کنید.

    پرورش قارچ در منزل با شیوه های ابتکاری و ساده

    در این بخش  از مقاله می خواهیم چند شیوه ابتکاری در پرورش قارچ در خانه را به شما معرفی کنیم، این روش ها برای کسب تجربه در پرورش قارچ در منزل عالی هستند. در زیر چند نمونه از آنها را برای شما بیان می کنیم.

    پرورش قارچ در گلدان

    پرورش قارچ در گلدان یکی از روش های جالب پرورش قارچ در منزل است. اول از همه باید نوع قارچ خود را انتخاب کنید و بعد به دنبال خرید بذر یا اسپان باشید،می توانید اسپان  را یا به صورت آنلاین و یا از مراکز فروش محصولات کشاورزی تهیه کنید، فقط دقت کنید به جای اسپان به شما اسپور ندهند و اسپور برای اینکار مناسب نیست. حالا مراحل این کار را به دقت بخوانید.

    ۷مرحله پرورش قارچ در گلدان

    مرحله اول: گلدان خود را استریل کنید، شما می توانید برای پرورش قارچ در گلدان هم از کمپوست آماده استفاده کنید و هم از کاه یا پوشال، اگر قصد داشتید از کاه یا پوشال استفاده کنید حتما اول آنها را در ظرفی قرار دهید و کمی آب در آن بریزید، بعد آن را روی اجاق بجوشانید تا استریل شود.

    مرحله دوم:  گلدان خود را تا ۲۱ درجه سانتی گراد حرارت دهید(بهتر است از گلدان های پهن استفاده کنید) و کاه یا پوشال خود را درون آن بگذارید و بعد با یک وسیله تمیز و استریل به اندازه یک مشت اسپان در گلدان خود بریزید و آن را روی یک وسیله حرارتی با دمای ۲۱ درجه سانتی گراد بگذارید.

    مرحله سوم:  باید آن را در یک جای تاریک به مدت سه هفته قرار دهید و بعد از گذشت دو هفته به آن سر بزنید و ببینید کرک های سفید رنگ روی آن پوشیده شده یا نه، اگر نبود باید دو هفته ی دیگر به قارچ خود زمان دهید.

    مرحله چهارم: ظرف را در یک مکان تاریک و سرد با دمای ۱۴ درجه سانتی گراد بگذارید.

    مرحله پنجم: اگر احتیاج بود ۳ سانتی متر خاک گلدان روی بستر پرورش قارچ خود بریزید و با آب کمی رطوبت به آن بدهید.

    مرحله ششم: یک لامپ غیر حرارتی برای  رشد رو به بالای قارچ ها قرار دهید و دوره ای قارچ ها را با آب اسپری کنید.

    مرحله هفتم: بعد سه هفته که از مدت پرورش قارچ در خانه ما گذاشت  و قارچ ها در محیط تاریک و سرد و مرطوب بودند، کم کم سر از خاک بیرون می آورند و زمانی که کلاهک آنها بزرگ شد می توانید انها با یک چاقوی تیز از ساقه بچینید.

    پرورش قارچ در منزل با کیسه پلاستیکی

    پرورش قارچ در منزل با کیسه پلاستیکی یکی دیگر از راه های کم هزینه در اینکار است که البته خیلی ها از این روش در مقیاس بزرگ استفاده می کنند و ما پرورش قارچ در کیسه پلاستیکی را در ۱۱ مرحله به شما آموزش می دهیم.

    ۱- یک کیسه پلاستیکی از فروشگاه لوازم کشاورزی بخرید

    ۲- اسپان را خریداری کنید

    ۳- پنج سوراخ کوچک در دور پلاستیک خود ایجاد کنید

    ۴- کیسه و دستان خود را خوب ضد عفونی کنید

    ۵- اسپان و کمپوست را داخل کیسه بگذارید

    ۶- کیسه را در جایی با دمای ۱۸ تا ۲۶ درجه سانتی گراد قرار دهید

    ۷- حالا به مدت ۲ تا ۴ هفته آن را در یک جای تاریک مثل کابینت، کمد و یا انباری بگذارید تا زمانی که بستر قارچ شما سفید شود

    ۸- اگر لکه ای به شکل قهوه ای یا سبز در بستر پرورش خود دیدید آن را از روی خاک بردارید

    ۹- زمانی که محتوای کیسه پرورش قارچ به شکل کامل سفید شد آن را به مکانی روشن ببرید(دقت کنید نور مستقیم خورشید نباشد)

    ۱۰- دو بار در روز برای مرطوب کردن خاک آن را آب پاشی کنید

    ۱۱- بعد از ۵ تا ۸ روز قارچ ها به شکل خیلی کوچک رشد می کنند و شما باید هر روز آنها را آب پاشی کنید تا کاملا بزرگ شوند(یعنی دو برابر)، پس از گذشت این مدت حالا دیگر زمان برداشت آنها رسیده است.

    جمع بندی و سخن آخر

    ما در این مقاله سعی کردیم قدم هایی که برای راه اندازه پرورش قارچ در خانه لازم است را خیلی مختصر به شما بگوییم. شاید پرورش قارچ در خانه بسیار راحت باشد اما به درآمد رساندن آن احتیاج به کسب علم دارد. پس هرگز فراموش نکنید برای موفق شدن، در ابتدا  باید علم پرورش قارچ  را کاملا یاد بگیرید.

    شاید افرادی  که همیشه سوالاتی در زمینه پرورش قارچ در خانه از ما می پرسیدندحالا با خواندن این مقاله فهمیده باشند چطور اینکار را شروع کنند و آن را استارت بزنند.

    امیدواریم از این مقاله استفاده کافی را برده باشید.

    منبع مطلب : kardarsho.com

    مدیر محترم سایت kardarsho.com لطفا اعلامیه سیاه بالای سایت را مطالعه کنید.

    نحوه پرورش قارچ در خانه به طور کامل و مرحله به مرحله

    نحوه پرورش قارچ در خانه به طور کامل و مرحله به مرحله

    نحوه پرورش قارچ :

    نکات مهمی در مورد نحوه پرورش قارچ وجود دارد که قبل از شروع به کار حتما باید آنها را بدانیم . اما بیایید قبل از پرداختن به نحوه پرورش قارچ مطالعه ایی درمورد خواص یا عوارضی که قارچ ها از نظر طب سنتی دارند بپردازیم . با پرورش دات کام همراه باشید.

    مصرف قارچ در طب سنتی :

    از نظر طب سنتی قارچ دارای مزاجی سرد و تر میباشد و مصرف آن برای افراد گرم مزاج مفید خواهد بود . مصرف زیاد قارچ غلظت خون را بالا خواهد برد و در نتیجه ممکن است عوارض جانبی خطرناکی نیز داشته باشد .

    اگر مصرف قارچ بیش از اندازه باشد ممکن است افراد دچار حالت تهوع یا استفراغ شوند . و همچنین به دلیل اینکه این ماده بدن را کمی سنگین میکند ، احساس سنگینی ، تنگی نفس  و کرختی به انسان دست میدهد .

    هضم قارچ تقریبا مشکل است و کمی نفاخ نیز میباشد . افرادی که مزاجی سرد و یا ناراحتی معده دارند باید در مصرف قارچ احتیاط کنند تا دچار معده درد نشوند . خوردن بیش از اندازه ی قارچ برای افرادی که اختلالات کلیوی دارند نیز مضر است . و کسانی که بیماری نقرس دارند بهتر است از خوردن قارچ پرهیز کنند . مطمئنا باید قبل از مصرف قارچ آن را به خوبی شست و تمیز کرد اما نباید آنها را به مدت زیادی در آب نگه داشت .

    قارچ ها خواص متعددی نیز  دارند . مصرف قارچ برای رشد و تقویت استخوان ها بسیار مفید است . انواع ویتامین ها از جمله ویتامین های گروه B در قارچ ها به وفور یافت میشود . مصرف این ماده ی غذایی برای سلامت چشم و پوست بسیار مفید بوده و به دلیل اینکه انواعی از املاح ها از جمله آهن ، کلسیم ، پتاسیم و منیزیم در آن وجود دارد برای درمان کم خونی بسیار مفید است .

    نحوه پرورش قارچ

    نحوه پرورش قارچ :

    چندین روش کاربردی برای پرورش انواع قارچ ها وجود دارند . پرورش قارچ هم در منزل برای مصرف شخصی یا کسب درآمد و هم در سالن های پیشرفته با انواع وسایل های مدرن انجام میگیرد . اگر بتوان تمامی شرایط برای پرورش قارچ را مهیا ساخت میتوان در تمامی فصل های سال این کار را انجام داد و به درآمد خوبی دست یافت .

    قارچ های پرورشی نمیتوانند نور مستقیم خورشید را تحمل کنند به همین خاطر توصیه میشود که پرورش قارچ در محیط های سربسته و تاریک صورت گیرد . زمانی که محیط سربسته و تاریک باشد از ورود حرارت زیاد به داخل جلوگیری میشود و در نتیجه دما خنک باقی میماند و قارچ ها در دمای خنک تر بهتر رشد خواهند کرد . در این مکان باید از ورود حشرات ، انگل ها و در کل تمامی آلودگی های محیطی که باعث ایجاد بیماری های قارچی میشوند جلوگیری کرد .

    رطوبت نیز همانند دما تاثیر بسیاری بر رشد قارچ های پرورشی دارد . مقدار رطوبت مورد نیاز 85 تا 95 درصد میباشد . این کار یا از طریق آبیاری صورت میگیرد یا از طریق دستگاه ههای رطوبت ساز و مقدار آن نیز توسط دستگاه رطوبت سنج حتما باید اندازه گیری شود .

    برای پرورش قارچ به روش مدرن و در سالن های بزرگ به وسایلی نظیر کولر و خنک کننده های قوی ، رطوبت ساز و رطوبت سنج ، دما سنج ، فن های ورودی و خروجی هوا ، هیتر های قوی برای بالابردن دمای سالن ، شیر آب برای شست و شو و محلی برای خروج آبهای اضافه از سالن پرورش مورد نیاز میباشد .

    بیشترین آمار کشت قارچ

    سه نوع قارچ وجود دارند که بیشترین آمار کشت را به خود اختصاص داده اند : قارچ صدفی ، قارچ دکمه ایی و قارچ شیتاکه .

    قارچ های صدفی در بستری از کاه و کلش های غلاتی مانند گندم و جو میرویند . قارچ های دکمه ایی در کمپوست های کود های مخلوط از بقایای گیاهان و جانوران و قارچ های شیتاکه در خاک اره و قطعه های چوب رشد بهتری خواهند داشت و قیمت این نوع قارچ نسبت به قارچ های دیگر معمولا کمی بیشتر است .

    قارچ دیگری به نام قارچ ترافل وجود دارد که تقریبا میتوان گفت یک قارچ کمیاب است . این قارچ پروتئین و ویتامین های زیادی در خود دارد و با اسم های متفاوتی از جمله قارچ دنبلان کوهی ، دنبلان سیاه یا دنبلان کوهی سیاه شناخته میشود . خاک مورد استفاده برای این نوع قارچ باید نرم و غنی از کلسیم و قلیایی باشد و روی آن با لایه ایی از کمپوست های آلی پوشانده شود .

    مهم ترین بخش قارچ میسیلیوم نام دارد . میسیلیوم ها از رشته های نازکی تشکیل شده اند . که این رشته ها باعث انتقال مواد مغذی به قارچ میشود . ریشه های میسیلیومی به رنگ سفید هستند و قبل از اینکه رشد و تولید قارچ ها آغاز شود میسیلیوم ها شروع به رشد میکنند و در سرتاسر کمپوست و محیط کشت پخش میشوند .

    اگر قصد دارید قارچ را در منزل و در یک گلدان پرورش دهید حتما گلدان را قبل از استفاده استریل کنید و آن را با آب گرم و صابون بشویید . گلدان انتخابی شما باید کم عمق اما دارای سطح زیاد باشد . این کار را معمولا کسانی که به کاشت گل و گیاه علاقه دارند انجام میدهند و به نوعی کاشت این ماده ی غذایی را نیز تجربه میکنند .

    نحوه پرورش قارچ قدم به قدم

    برای پرورش قارچ در وهله ی اول باید اطلاعات خود را در مورد انواع قارچ ها ی خوراکی و دارویی ، بستر کشت قارچ ها ، شرایط محیط کشت ، وسایل مورد نیاز برای پرورش قارچ و در کل هر چه برای کشت و پرورش قارچ مورد نیاز است را تبالا ببرید  . اطلاعات نامناسب و کم باعث میشود از بذر های نامرغوب استفاده کنید یا کمپوست های اشتباهی را برای قارچ ها انتخاب کنید ، پس نتیجه ی مطلوبی را به دست نخواهید آورد .

    در ابتدا باید نوع قارچی را که میخواهید پرورش دهید را مشخص کنید . اگر در این کار مبتدی و تازه کار هستید باید قارچی را انتخاب کنید که پرورش آن در خانه راحت باشد و به شرایط های دشواری احتیاج نداشته باشد . از قارچ های دکمه ایی میتوان به عنوان وعده ی غذایی استفاده کرد . قارچ صدفی یک قارچ خوشمزه و بسیار ظریف و حساس است به همین دلیل کم یاب است و در فروشگاه هاهی معمولی پیدا نمیشود . همچنین قارچ های شیتاکه به دلیل خواص بسیاری که دارند و بافت ضخیمشان میتوانند جایگزین خوبی برای گوشت باشند .

    قارچ ها و بستری که  قارچ ها در آن ها رشد میکنند باید با یکدیگر مطابقت کامل داشته باشند . برای ایجاد یک محیط رشد و پرورش مناسب به نکات زیر توجه کنید :

    اول اینکه یک محیط تاریک و مرطوب را انتخاب کنید زیرا قارچ ها در محیط های دارای سایه و با رطوبت زیاد بهتر رشد میکنند . اگر قارچ ها را در خانه و به طور مثال در فصل تابستان  پرورش میدهید باید وسایل مورد نیاز برای معتدل کردن دما و رطوبت را داشته باید . وسایلی مانند کولر یا چیلر و رطوبت ساز  . اگر این وسایل را در اختیار ندارید بهتر است که پرورش قارچ در آن زمان  را فراموش کنید و آن را به فصل زمستان موکول کنید .

    محیط های تاریک و مرطوب مکان های مناسبی برای انگل ها و کپک ها هستند .  به هین دلیل محیط و بستر کشت باید استریل و ضدعفونی باشد در غیر این صورت بیماری و آلودگی به وجود خواهد آمد . باید مطالعاتی در مورد مقدار رطوبت مناسب در محیط کشت انجام دهید و بدانید که برای هر نوع قارچ چه مقدار رطوبت باید در محیط وجود داشته باشد .

    نحوه پرورش قارچ

    در اینجا مراحل و نحوه ی کاشت بذر قارچ و نظارت بر روی میسیلیوم ها را توضیح میدهیم :

    بذر های خریداری شده را در بستر کشت بریزید . برای اینکار میتوان از پلاستیک های قیفی ضخیم استفاده کرد . این کار برای جلوگیری از آلود شدن بذرها صورت میگیرد . بستر قارچ را به مدت 2 هفته در دمای 21 درجه ی سانتی گراد گرم نگه دارید . گرم نگه داشتم بستر کشت سبب رشد میسیلیوم های سفید میشوند . اگر دمای هوا بیش از 21 درجه ی سانتی گراد باشد ، آنگاه اسپور ها از بین میروند .

    بعد از اینکه میسیلیوم ها را مشاهده کردید میتوانید هیتر را بردارید و دما را پایین بیاورید تا سبب تخریب آنها نشوید . دما را میتوانید در اینجا بین 5 تا 8 درجه ی سانتی گراد کاهش دهید . در این جا باید مقداری خاک یا کود گیاهی روی بستر ریخته شود تا میسیلیو ها دچار آسیب دیدگی نشوند . بعد از ان یک لایه ی مرطوب و نازک روی سطح خاک و کود قرار میگیرد و حداقل به مدت 10 روز باید روی سطح خاک را مرطوب نگه دارید . بعد از 10 روز پارچه ایی که برای عایق بندی روی مواد قرار داده اید را بردارید و به اضافه کردن کود گیاهی و خاک ادامه دهید . بعد از چندین روز میبینید که کلاهک های قارچ شروع به رشد میکنند .و بعد از ان زمان برداشت فرا میرسد . بعد از اینکه قارچ ها برداشت شدند میتوان بستر  را تمیز و آبیاری کرد و باز هم تولید قارچ را در همان بستر مشاهده نمود . تقریبا 2 تا 3 ماه طول میشکد تا یک دوره پرورش قارچ به اتمام برسد .

    در محیطی که کشت قارچ ها صورت میگیرد باید به طور مداوم تهویه صورت بگیرد . دما و حرارت محیط نباید بالا باشد . اگر این اتفاق افتاد باید اطراف بستر را با یک پارچه ی ضخیم بپوشانید تا حرارت به محیط کشت وارد نشود .

    اگر میزان رطوبت موجود در محیط کشت بیش از حد معمول باشد سطح کلاهک قارچ ترک برمیدارد و قهوه ایی رنگ خواهد شد . سطح رطوبت باید به طور منظم کنترل شود . در صورتی که دیدید سطح بستر خشک شده میتوانید با اسپری رو آن آب بپاشید . بعد از انکه قارچ ها به اندازه ی کافی رشد کردند میتوانید روی سطح بستر کود مایع بپاشید اما دقت کنید که کود روی کلاهک قارچ ریخته نشود .

    همین که رشد قارچ ها تکمیل شد باید قارچ هایی که رسیده اند را جمع کرد . قارچ هایی که چتر آنها زیاد از حد باز شده اند و ترک خورده اند قدرت بازاریابی خود را به مقدار قابل توجهی از دست میدهند و مشتری کمتری دارند . همچنین قارچ هایی که زودتر از موعد چیده میشوند ارزش غذایی زیادی ندارند . قارچ های جمع آوری شده را به اتاق هایی با دمای کمتر منتقل میکننند و قارچ هایی که شکل ظاهری انها مناسب نیست یا قارچ هایی که مبتلا به بیماری شده اند را جدا میکنند . قارچ های سالم را میتوان بعد از بسته بندی به بازار عرضه کرد .

    امیدواریم با نحوه پرورش قارچ آشنا شده باشید.

    منبع مطلب : www.xn--wgbaj2f2m.com

    مدیر محترم سایت www.xn--wgbaj2f2m.com لطفا اعلامیه سیاه بالای سایت را مطالعه کنید.

    جواب کاربران در نظرات پایین سایت

    مهدی : نمیدونم, کاش دوستان در نظرات جواب رو بفرستن.

    میخواهید جواب یا ادامه مطلب را ببینید ؟
    مهدی 1 سال قبل
    0

    نمیدونم, کاش دوستان در نظرات جواب رو بفرستن.

    برای ارسال نظر کلیک کنید